Kylling i tomat

Denne her ret er ubetinget den nemmeste ret at lave. Nogensinde! Den var desuden et kæmpe hit hos sønnike på snart 1 år.

Skær løg og put dem i et ildfast fad. Hæld to dåser tomat over. Placer kyllingen ovenpå, sprøjt den med lidt olivenolie, giv den lidt salt og peber (og evt lidt grillkrydderi eller andet man har lyst til). Placer oliven rundt omkring. Giv den 1 time i ovnen på 200 gr. Server med ris, pasta eller brød og evt en salat.

Ingredienser til ca. 4 personer:

  • 1 hel kylling eller tilsvarede udskårne stykker
  • 2 dåser tomat
  • 1-2 løg
  • Lille glas oliven efter eget valg. Jeg brugte Irmas blandede med provencekrydderi.
  • Olivenolie, salt, peber, evt. grillkrydderi

Hjemmelavet shawarma

Jeg må straks dele denne opskrift inden jeg glemmer hvordan jeg gjorde. Efter at have boet 8 år på Nørrebro, har jeg smagt alskens udgaver af shawarma med efterfølgende maveonde. Man var aldrig helt sikker på hvad det var der var i kødet og hvad kødet mon i virkeligheden bestod af (fandt dog efterhånden Nørrebros bedste og maveonde-fri som ligger på Nørrebrogade mellem Møllegade og Peter Fabers gade)…. Så derfor er det en særlig fornøjelse at lave sin egen hjemmelavede shawarma som ovenikøbet smager meget bedre end hvad man kan købe, og som man ved hvad er lavet af.

Hertil aften (ifølge madplanen først i morgen) har vi spist resterne af lammekøllen som jeg lavede i går. Der var en almindelig Carte d’or isboks fyldt med tyndt skårne strimler af lammekølle (rigeligt til 2 personer). Kødet blev marineret i ½ times tid inden det blev varmet i 10 min. på panden (men næste gang vil jeg lade det marinere lidt længere hvis muligt). Jeg serverede kødet med yoghurt sauce, cous cous, tomater, oliven og fladbrød (fra grønthandleren). Opskrifterne er vist ikke helt etnisk korrekte da der er hvidvin i marinaden og yoghurtsaucen er en blanding af tsaziki og arabisk mynte-yoghurt, men det virker og smager fantastisk.

Ingredienser til marinade:

  • Lammekølle (eller oksekød) i strimler
  • 6 spsk hvidvin
  • 4 spsk olivenolie
  • ½ tsk allehånde
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 tsk tørret koriander
  • peber
  • salt
  • lidt tørret chili
  • et skvæt citron (ikke meget)
  • 1 fed hvidløg
  • ½ løg i tynde skiver

Ingredienser til yoghurtsauce:

  • 3 dl. kløver sødmælksyoghurt
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 tsk tørret koriander
  • Salt
  • Peber
  • lidt tørret chili
  • En håndfuld frisk mynte
  • et lille hvidløg
  • en revet agurk (vredet for væde)

Lammekølle

Jeg synes kun der er een rigtig måde at lave lammekølle på, og det er a la Provence. Optø lammekøllen over et døgn i køleskabet. Skær kartofler, gulerødder og porrer i tynde skiver og placer dem jævnt på en bradepande. Tilføj vand så det dækker ca. ½ delen af laget. Placer lammekøllen ovenpå efter at have snittet den med hvidløg og støet den med salt. Drys rosmarin, olivenolie og salt og peber over. Giv den 2 – 2,25 timer på 175 grader og lad den trække i 20 min. Tilføj vand under stegningen hvis det fordamper helt.

Ingredienser til 4-6 personer:

  • 1 lammekølle ca. 1,6 kg
  • 10 – 15 store kartofler i meget tynde skiver
  • 2 – 4 gulerødder i skiver
  • 2 – 3 porrer i skiver
  • 2-3 dl. vand
  • Salt, peber
  • Rosmarin
  • Olivenolie

Resterne af lammekøllen skal vi bruge til sharwarma i morgen.

Kylling med appelsin

Vi bliver oversvømmet med appelsiner i øjeblikket, og de hober sig op fordi de er så besværlige at spise. Derfor har jeg fiflet lidt i køkkenet i dag for at få udryddet nogle af dem. Retten jeg har lavet her er inspireret af det nordafrikanske køkken, som er fuld af frugt, krydderier og nødder. Jeg har ikke brugt cashewnødder her, men det kunne man sagtens.

Brun kyllingestykkerne i en god klat smør (eller olie) med revet appelsinskræl. Tag stykkerne op når de er blevet gyldne. Sauter løgene og hvidløgene. Kom kyllingestykkerne tilbage igen, dæk med vand og appelsin. TIlsæt æblestykker, abrikoser, bouillonterninger og krydderier. Lad simrekoge i 45 min. Smag til. Tilsæt kikærter. Mas æblestykkerne ud. Server med couscous. Næse gang jeg laver den, vil jeg også putte cashewnødder i.

Ingredienser til 4 personer:

  • 1 hel kylling (køb enten hele stykker fx overlår, eller køb en hel kylling og klip den i stykker. Vi havde købt en hel og rigtig dyr kylling, og det kunne smages)
  • 1 løg i tynde både
  • 2 eller flere fed hvidløg
  • 2 hønseboullonterninger
  • Ca. 1 liter vand (måske lidt mindre, så hæld i lidt af gangen. Skal blot knap dække stykkerne når de ligger i en sauterpande)
  • 2 tsk spidskommen
  • 2 tsk tørret koriander
  • 2 tsk gurkemeje
  • 2 tsk peperoncino/chili
  • 1 æble
  • ½ pose tørrede abrikoser (kan nok erstattes af andet frugt)
  • 1 tsk revet appelsinskal
  • Saften af 1 appelsin (jeg brugte faktisk 2, men det blev lige rigeligt sødt)
  • Salt og peber
  • 1 dåse kikærter
  • Evt. cashewnødder