Tag din surdej ud af køleskabet, rør 1 dl hvedemel og 1 dl vand i og lad den stå på køkkenbordet en dags tid. Glemmer du dette, kan du også bare proppe den direkte i dejen. Men der er en vis hygge og nydelse ved at gå og pusle om sin surdej, inden man skal til at bage, og måske smager det også bedre.
Så rører du vand, rugkerner og rugmel sammen med surdejen. Tag surdej fra, ca. 1 dl. Gem den i et syltetøjsglas i køleskabet. Der skal være plads til, at du senere kan røre mel og vand i og lade den hæve.
Hvis du ikke gider være et fortravlet storbymenneske, kan du nu lade din dej stå i en skål under låg og syde og boble en dags tid på køkkenbordet. Derefter rører du resten af ingredienserne i, enten samme dag eller dagen efter. Når dejen er rørt sammen, kommer du dejen i to store forme med bagepapir. Så lader du dem hæve helt til kanten natten over, bager dem i to timer ved 200 grader. Skær først i brødene dagen efter. Det er dog tilladt at skære endeskiverne af, når brødet er nybagt, og spise dem med smør…