Go Back

Rugbrød

Rugbrød - frit efter Camilla Plum
Prep Time15 mins
Cook Time2 hrs
Hæve og ventetid2 d
Total Time2 d 2 hrs 15 mins
Course: Frokost
Cuisine: Dansk
Keyword: Old school cool
Servings: 2 brød

Equipment

  • 2 brødforme

Ingredients

Surdej

  • 10 gr gær
  • 1 dl hvedemel
  • 1 dl vand

Rugbrødsdej

  • 16 dl vand erstat evt. noget af vandet med en øl, jo mørkere jo bedre
  • 1 l hele rugkerner eller knækkede
  • 1 l rugmel
  • 1 l hvedemel
  • ½ l blandede kerner Feks: solsikkekerner, hørfrø, græskarkerner, knækket byg, hvedekerne 
  • 1 håndfuld tørrede tranebær eller abrikoser kan udelades
  • 1 håndfuld nødder eller mandler kan udelades
  • 2 spsk sukker eller sirup
  • 2 spsk salt

Instructions

Den nemme

  • Du rører alle ingredienser sammen. Tag surdej fra, når du har rørt rug og vand sammen. Så kommer du dejen i to store forme med bagepapir. Lad dem hæve helt til kanten natten over,
  • Prik dem i toppen med en strikkepind. Bag dem i to timer ved 200 grader. Skær først i brødene dagen efter.

Den lidt mere besværlige men autentiske

  • Tag din surdej ud af køleskabet, rør 1 dl hvedemel og 1 dl vand i og lad den stå på køkkenbordet en dags tid. Glemmer du dette, kan du også bare proppe den direkte i dejen. Men der er en vis hygge og nydelse ved at gå og pusle om sin surdej, inden man skal til at bage, og måske smager det også bedre.
  • Så rører du vand, rugkerner og rugmel sammen med surdejen. Tag surdej fra, ca. 1 dl. Gem den i et syltetøjsglas i køleskabet. Der skal være plads til, at du senere kan røre mel og vand i og lade den hæve.
  • Hvis du ikke gider være et fortravlet storbymenneske, kan du nu lade din dej stå i en skål under låg og syde og boble en dags tid på køkkenbordet. Derefter rører du resten af ingredienserne i, enten samme dag eller dagen efter. Når dejen er rørt sammen, kommer du dejen i to store forme med bagepapir. Så lader du dem hæve helt til kanten natten over, bager dem i to timer ved 200 grader. Skær først i brødene dagen efter. Det er dog tilladt at skære endeskiverne af, når brødet er nybagt, og spise dem med smør…

Notes

Kom brødene i fryseposer når de er kølet nogenlunde af. Måske vil du opleve, at det er ligesom om taget letter på brødene. Det er virkelig ærgerligt, når det sker, og et eller andet er gået galt. Jeg har en teori om at det sker, hvis brødene ikke har fået lov at hæve længe nok, eller hvis de er lidt for varme, når de kommes i poser. Men måske tager jeg fejl.
Red: som det fremgår af kommentarerne, kan man prikke rugbrødet med en strikkepind for at undgå at taget letter.