Go Back

Honningkage

Her følger således opskriften på honningkage. Altså den slags som er en skærekage, skåret i firkantede stykker, flækket midt over og smurt med smørcreme og æblekompot i midten. Sådan som en rigtig honningkage skal være
Prep Time1 hour
Cook Time45 minutes
Total Time1 hour 45 minutes
Course: Kage
Cuisine: Dansk
Keyword: Old school cool
Servings: 16 stykker

Equipment

  • Bradepande eller fad på 30 x 30 cm (kagen bliver ca 3 cm høj i denne form)

Ingredients

Honningkage

  • 1 bøtte honning Der står 425 gr på bøtten, men indholdet vejer altså omkring 300 gr. Enten kan jeg ikke veje, eller også tæller de plastikbøtten med.
  • 200 gr smør
  • 85 gr sukker
  • 3 stk æg
  • 1 dl mirabellemarmelade kan formentligt erstattes af anden type marmelade fx abrikos eller æble (nu man alligevel har gang i noget æblekompot)
  • 250 gr hvedemel rygtet siger at man kan bruge rugmel
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk stødte nelliker
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk stødt ingefær

Smørcreme

  • 150 gr smør
  • 150 gr flormelis

Æblekompot

  • 300 gr æbler
  • 150 gr sukker
  • 1 tsk vaniljesukker

Overtræk

  • 200 gr mørk chokolade

Instructions

Honningkagen

  • Smelt honning, smør og de 85 gr sukker i en gryde. Lavt blus, det skal ikke koge, bare smelte
  • Stil det til afkøling
  • Pisk æg i 3-4 minutter
  • Bland marmeladen i æggene
  • Hæld mel, bagepulver og krydderier sammen og si det over æggeblandingen
  • Hæld honning/smørblandingen i (den skal være nogenlunde afkølet) og bland det hele godt
  • Bag på 175 gr i 45 minutter
  • Stil den til afkøling og vent med at flække og smøre den til den er helt afkølet. Her afviger opskrifterne igen. Nogle siger, at kagen har godt at at stå og trække med kompot og smørcreme, andre mener det skal på lige inden servering. Jeg lader kagen stå natten over, og så smører jeg den på dagen med kompot og smørcreme, hvorefter den står på køl i nogle timer

Æblekompot

  • Skræl og skær æblerne i tern
  • Hæld sukker over æblerne og kog det på lavt blus til æblerne er møre og kan moses ud
  • Blend mosen og bland vaniljesukker i
  • Stil det til afkøling

Smørcreme

  • Tag smørret ud i god tid. Det skal helst være blødt
  • Pisk det med flormelis til det er nogenlunde luftigt og blødt

Når kagen samles

  • Skær kagen i fire lange strimler (hvis du bruger en 30 x 30 form er det 4 lige lange strimler)
  • Flæk dem på langs (en ad gangen)
  • Smør et tyndt lag smørcreme på den ene side (en smagssag, men jeg synes tandsmørs-tykkelse er for meget, så mere skrabet end det)
  • Smør et lidt tykkere lag æblekompot på den anden side
  • Læg stykkerne sammen og fortsæt til den næste

Overtræk

  • Smelt chokoladen i et vandbad
  • Læg de 4 honningkagestrimler tæt sammen
  • Fordel chokoladen over strimlerne, så hele kvadraten dækkes

Servering

  • Stil kagen på køl til chokoladen er stivnet
  • Skær honningkagen ud i de 4 strimler, og skær dernæst stykker på tværs. Der er 16 rimelige stykker i alt

Notes

Det ser lidt besværligt ud, men det er egentligt ret simpelt.