Go Back

Zurek

Zurek er en suppe, der er blandet surdej i, som giver den en karakteristisk syrlig smag
Prep Time15 minutes
Cook Time1 hour
Hvile2 days
Total Time2 days 1 hour 15 minutes
Course: Aftensmad
Cuisine: Polsk
Keyword: Suppe, Surdej
Servings: 4 personer

Ingredients

Surdej

  • 250 gr rugmel
  • 1 l vand
  • 2 stk brødskorper hvis de alligevel ikke skal spises

Suppe

  • 2 stk gulerødder
  • 2 stk bladselleri
  • 2 stk løg
  • 2 fed hvidløg
  • ½-1 l surdej zur på polsk
  • 1 tsk merian
  • ½ dl piskefløde
  • 1 stk bouillonterning
  • 2 stk æg
  • 1 dl stegte bacontern kan erstattes med andet fx pølse

Instructions

Surdej (zur)

  • Bland 250 gr rugmel med 1 l vand og evt nogle brødskorper eller kedelige skiver brød
  • Så skal det bare stå lunt i 24 - 48 timer, hvorefter det sættes på køl. Her er en vigtig note: hæld det IKKE på glasflaske, og luk IKKE helt tæt. Lortet kan eksplodere

Suppe

  • Skræl alle grøntsager og skær dem i passende tern og sauter dem i lidt olie eller smør
  • Hæld vand på, og evt en bouillonterning og lad det simre i 20 minutter
  • Tag grøntsagerne op og tag dem til side, eller mos dem med i suppen
  • Bland nu suppe og surdej. Der skal være ca halvt suppe og halvt surdej
  • Smag til med merian, salt, peber og fløde
  • Til sidst putter man lidt bacon eller pølse i og et eller flere kogte æg i før servering.

Notes

Den ægte autentiske version er uden grøntsagsstykker og med æg skåret i halve