Honningkage er en tysk opfindelse (lebkuchen) og fandt sin udbredelse da nogle tyske bagere flyttede til Christiansfeld i 1700 tallet. De blev hurtigt meget populære, men opskrifterne forblev hemmelige. Måske et snedigt marketingtrick, måske for at bevare lidt mustique eller måske bare i erkendelse af, at der ikke er copyright på opskrifter. Og nu er honningkagerne den primære årsag til at besøge Christiansfeld…
I min bog findes der to slags honningkager. Honinghjerter og honningkage. Men internettet siger noget andet. Der er opskrifter på honningbomber, honningsnitter og sågar honningkager i runde forme. Nogle opskrifter bages med fordej, andre uden smørcreme og kompot, og ingen af opskrifterne ser ud til at være enige om krydderierne. De game kogebøger (Fru Suhr, Frk Jensen osv) er heller ikke enige om fremgangsmåde eller indhold (og de indeholder sukat, føj). Med andre ord findes der myriader af opskrifter på forskellige typer af honning-agtige kager. Jeg var egentligt bare på udkig efter en ikke-for kompliceret skærekage, med smørcreme og kompot i midten. Ingen sukat, ingen fordej. Opskriften der følger her, har jeg altså selv sammensat af den jeg fandt i Frk Jensens kogebog (minus pomerans – føj ), tilsat Claus Meyers’ krydderisammensætning og så lige givet den mit eget tvist med mirabellemarmelade.
Her følger således opskriften på honningkage. Altså den slags som er en skærekage, skåret i firkantede stykker, flækket midt over og smurt med smørcreme og æblekompot i midten. Sådan som en rigtig honningkage skal være.
Honningkage
Equipment
- Bradepande eller fad på 30 x 30 cm (kagen bliver ca 3 cm høj i denne form)
Ingredients
Honningkage
- 1 bøtte honning Der står 425 gr på bøtten, men indholdet vejer altså omkring 300 gr. Enten kan jeg ikke veje, eller også tæller de plastikbøtten med.
- 200 gr smør
- 85 gr sukker
- 3 stk æg
- 1 dl mirabellemarmelade kan formentligt erstattes af anden type marmelade fx abrikos eller æble (nu man alligevel har gang i noget æblekompot)
- 250 gr hvedemel rygtet siger at man kan bruge rugmel
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk stødte nelliker
- 1 tsk kanel
- 1 tsk stødt ingefær
Smørcreme
- 150 gr smør
- 150 gr flormelis
Æblekompot
- 300 gr æbler
- 150 gr sukker
- 1 tsk vaniljesukker
Overtræk
- 200 gr mørk chokolade
Instructions
Honningkagen
- Smelt honning, smør og de 85 gr sukker i en gryde. Lavt blus, det skal ikke koge, bare smelte
- Stil det til afkøling
- Pisk æg i 3-4 minutter
- Bland marmeladen i æggene
- Hæld mel, bagepulver og krydderier sammen og si det over æggeblandingen
- Hæld honning/smørblandingen i (den skal være nogenlunde afkølet) og bland det hele godt
- Bag på 175 gr i 45 minutter
- Stil den til afkøling og vent med at flække og smøre den til den er helt afkølet. Her afviger opskrifterne igen. Nogle siger, at kagen har godt at at stå og trække med kompot og smørcreme, andre mener det skal på lige inden servering. Jeg lader kagen stå natten over, og så smører jeg den på dagen med kompot og smørcreme, hvorefter den står på køl i nogle timer
Æblekompot
- Skræl og skær æblerne i tern
- Hæld sukker over æblerne og kog det på lavt blus til æblerne er møre og kan moses ud
- Blend mosen og bland vaniljesukker i
- Stil det til afkøling
Smørcreme
- Tag smørret ud i god tid. Det skal helst være blødt
- Pisk det med flormelis til det er nogenlunde luftigt og blødt
Når kagen samles
- Skær kagen i fire lange strimler (hvis du bruger en 30 x 30 form er det 4 lige lange strimler)
- Flæk dem på langs (en ad gangen)
- Smør et tyndt lag smørcreme på den ene side (en smagssag, men jeg synes tandsmørs-tykkelse er for meget, så mere skrabet end det)
- Smør et lidt tykkere lag æblekompot på den anden side
- Læg stykkerne sammen og fortsæt til den næste
Overtræk
- Smelt chokoladen i et vandbad
- Læg de 4 honningkagestrimler tæt sammen
- Fordel chokoladen over strimlerne, så hele kvadraten dækkes
Servering
- Stil kagen på køl til chokoladen er stivnet
- Skær honningkagen ud i de 4 strimler, og skær dernæst stykker på tværs. Der er 16 rimelige stykker i alt