Chinese five spice

Der er ikke et godt navn for Chinese five spice på dansk. I Nettos bog om krydderier hedder det “de fem krydderier”, hvilket er så intetsigende som “det 3. krydderi” – begge eksempler på genialiteter fra det asiatiske køkken, nærmere bestemt fra den kinesisk-vietnamesiske del.

Chinese five spice bruges til nærmest alle former for kød i Kina – gris, fjerkræ og skaldyr. Krydderiblandingen kombinerer flere smagskomponenter: sødt og stærkt fra kanel og nelliker, let bittert og sødt fra stjerneanis og fennikefrø, syrligt og stærkt fra Sichuanpeber. Sichuanpeber er ikke stærkt som chili eller sort peber, men føles nærmest elektrisk på tungen med syrlige og en smule pebret eftertone.

Jeg har fundet ud af, at Chinese five spice virker godt i vegetariske retter, som gerne må få lidt umami og ekstra kompleksitet. Det er besværligt at hive 5 forskellige krydderier frem, hver gang man skal lave mad, og derfor laver jeg altid en forblandet portion five spice.

Jeg har især haft god erfaring med at bruge Chinese five spice i rødbede”bøffer” og i linsefrikadeller, men jeg forestiller mig egentligt, at det vil give det der je-ne-sais-quoi til alle former for plantefars (je ne sais quoi er faktisk i det her tilfælde smagen af svenske kødboller).

Man kan købe de fem krydderier/Chinese five spice forblandet (selvfølgelig kan man det). Det er en lille smule tilfredsstillende at lave det selv, men det kræver man gider tage til en kinesisk/asiatisk specialbutik for at købe Sichuanpeber (eller købe det på nettet). Jeg importerede 1 kg da jeg var i Kina i 2014. Krydderier holder sig som bekendt for evigt…

Chinese five spice

aka de fem krydderier
Prep Time5 minutes
Total Time5 minutes
Course: Krydderiblanding
Cuisine: Kinesisk
Keyword: Krydderier
Servings: 1 glas

Equipment

  • Morter eller hakker

Ingredients

  • 1 tsk kanel den kinesiske slags – dvs den uægte kanel fra kassia (det er den mest almindelige slags man kan opdrive). Den er lidt sødere end ægte kanel
  • 5 stk stjerneanis 5 hele stk
  • 4 spsk Sichuanpeber Kan købes i kinesiske forretninger eller nettet
  • 2 spsk hele nelliker
  • 2 spsk fennikelfrø

Instructions

  • Hak stjerneanis, sichuanpeber, fennikelfrø og hele nelliker i en morter eller minihakker
  • Bland kanel i
  • Fyld på yndigt glas og brug af det som rub til svin og fjerkræ, eller som krydderi i vegetarisk fars

Notes

Brug som rub til svin og fjerkræ, eller som krydderi i vegetarisk fars

Passer med

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.