Bûche de Noel

Bûche de noel – en fransk juleklassiker. De bliver ikke fornærmede hvis man serverer den til Nytår eller midt i februar. Bûche kan komme i mange varianter fx med chokoladecreme eller mousse, eller som is variant. Næste gang jeg laver bûche bliver det med nutella og hindbærsorbet. Jeg synes chokoladecremen er besværlig at lave, den bliver nemt for stærk (jeg kommer altid til at bruge en 70% chokolade og det er for stærkt når det kommer til stykket).. Bunden er til gengæld nem og genial.

Fremgangsmåde – bund

Hasselnødder ristes i ovnen i 10 min (180 gr) så skallerne kan gnubbes af. Når de er kølet lidt ned, males de/hakkes de til bittesmå stykker. Tag en håndfuld fra, hvis du ønsker at drysse lidt hasselnød i din bûche. Eller bland det hele i. Æggehvider piskes med sukker. Bland forsigtigt. Smør marengsen ud på en bagplade med bagepapir. Hvis du skal lave en bûche så lav da ca. 25 x 25 cm, 1,5 cm højde ca. (højere end man skulle tro). Bag i 15 min. på 175 gr. Bunden skal være lysebrun.

Fremgangsmåde – Chokoladecreme (fyld)

Smelt nougat og chokolade i et vandbad. Varm fløden op til lige under kogepunktet. Tag det hele af kogepladen og bland langsomt sammen. Rør forsigtigt til massen virker sammenhængende. Køl ned til stuetemperatur.

Alternativt åbn et glas nutella….

Samling af din bûche

Når bunden er kølet ned til stuetemperatur, skær den da forsigtigt fri af bagepapiret. Vend den om og smør med din chokoladecreme eller Nutella (eller mousse eller hvad man nu har lyst til..). Drys evt. overskydende hasselnøddestykker over. Rul sammen til en roulade og læg på køl eller frys (hvis det er is-varianten). Når den har stået et par timer kan du føre glasuren på. Her er det meget vigtigt at bûchen kommer til at ligne et stykke træ, og den officielle måde at gøre det på, er ved at ridse med en gaffel.

Ingredienser

Bund:

  • 100 gr hasselnødder
  • 50 gr sukker
  • ca 4 æggehvider

Glacering:

  • 50 gr chokolade
  • ½ dl piskefløde
  • 1 spsk glukosesirup

Chokoladecreme (fyld):

  • 100 gr nougat
  • 60 gr chokolade (må ikke være for mørk/stærk)
  • 1 dl piskefløde

Trines koldskål

Dette her er den suverænt bedste koldskål, jeg nogen sinde har smagt. Til gengæld er den også super, mega NEM at lave, hurra!

Passer til 4 normaltspisende. Dvs ikke fastende eller grådige. Men man bliver grådig, så watch out.

Pisk:

  • ½ l A38
  • ½ l kærnemælk
  • ½ stang vanilje (OK jeg snyder ALTID. 1 tsk vaniljepulver virker FINT)
  • 1 dl sukker
  • saft af 1 citron + skal (SKAL være øko of course)
Lav evt. dobbelt op – så er man fri for alle de der halve kartoner og vaniljestænger 😉
Blend evt. friske jordbær for et eksotisk og tjekket alternativ….

Torskesalat II

Det er jo efterhånden en farce at lave aftensmad når man har to småbørn. Den ene nægter at spise andet end pasta og ærter uden sovs, den anden sidder og smider det hele på gulvet hvis ikke hun tværer det ud i håret.

Resultatet? En masse rester.

Jeg har tit tænkt over hvad man gør med rester af stegt fisk. En ellers sikker klassisker, der med remo og det hele normalt vækker begejstring hos begge varylere. Ikke i går åbenbart, for de nægtede begge pure at smage på torsken. Så hvad gør man med 200 gr stegt torsk? Jeg synes selv at det ser klamt ud, men er alligevel ærgelig ved at skulle smide det ud… Anyways, for at gøre en lang historie kort, så forsøgte jeg at kopiere min svigermors torskesalat med hvad jeg nu havde ved hånden – og det endte med at blive en fantastisk lille frokost.

Ingredienser:

  • Rest af stegt/kogt torsk (ca. 200gr men mindre kan også gøre det)
  • 1 æble i tern
  • 8 cm agurk i tern
  • ½ skalotteløg
  • 6 cherry tomater
  • en smule tangsalat til pynt
  • Dressing: 4 sp creme fraiche (9%), 1 tsk sennep, 1 sp majo, 1 tsk worchester sauce, salt og peber.
Det hele blandet sammen, pyntes evt med tangsalat og spises på rugbrød.
Jeg forestiller mig at man også kunne have brugt bladselleri, æg, grøn salat og dild.

Ingefær-småkager

Jeg er blevet spurgt om opskriften på disse småkager, som er super gode til jul, so here goes:

Fremgangsmåde:

Hak smørret ud i mel blandet med natron og ingefær. Silsæt sukker, æggeblomme og sirup. Ælt dejen godt og pak den sammen til en rulle natten over. Egner sig ikke til at blive stukket ud til figurer, men skal skæres mens dejen er kold.

Bag i 6-8 minutter på 175.

Ingredienser:

  • 250 mel
  • 2 spsk ingefær
  • 2 tsk natron
  • 200 gr smør
  • 250 sukker
  • 2 spsk sirup
  • 2 æggeblommer

Hjemmelavet rugbrød

Jeg har lavet en ny og forbedret version af opskriften på rugbrød. Den passer til at man laver to halvstore brød med to forme. Det andet brød gav enten 2 meeget flade brød eller et gigantisk et. Nå, men jeg har samtidigt konfereret med min mor, som har bagt rugbrød i en menneskealder. I modsætning til Mogens-opskriften (Camilla Plums), så skal der ifølge mor en øl i. Optimalt en porter, men øl i alle former er OK. Jeg synes brødet er bedre, så her er opskriften:

Fremgangsmåde:

Bland surdej med rugkerner, rugmel og vand. Rør. Tag fra til surdej (1 dl. dej blandes med 1 dl hvedemel og 1 dl vand).

Put resten af ingredienserne i og fyld dejen i to godt smurte forme. (Smør dem med olie). Lad hæve i 12 timer, bag 1 time og 15 min. på 200 gr.

Ingredienser:

  • 4½ dl surdej (ca, det kommer sig ikke så nøje)
  • 7,5 dl rugkerner
  • 7,5 dl rugmel
  • 1 liter vand
  • 1 øl
  • 1½ spsk mørk sirup (eller honning eller sukker)
  • 1½ spsk salt
  • 1½ dl hørfrø
  • 2 dl solsikkekerner