Velkommen til MADindex

Middag på et kvarter

Middag på 30 minutter

Madindex Bauhaus-style

Vegansk karry

Man kunne også kalde den oprydnings-karry, for princippet er at bruge de sørgelige smid-ud-klare grøntsager i køleskabet, og så er den tilfældigvis plantebaseret uden kød eller mælkeprodukter. Opskriften kan varieres efter hvad man har liggende, så længe de grundlæggende elementer karry og kartofler er der. Chiafrø kan erstattes af alle former for bønner eller linser eller spinat. Det vigtigeste er næsten at få brugt alt det, der ellers vil blive smidt ud. Retten her er forholdsvis stærk, så reducer eventuelt mængden af chili.

Vegansk karry

Ryd op i køleskabet og undgå madspild
Prep Time15 mins
Cook Time15 mins
Total Time30 mins
Course: Hovedret
Cuisine: indisk fusion
Keyword: Middag på en halv time
Servings: 1

Ingredients

  • 1 chili rød
  • 1 ingefær tommeltot størrelse
  • 1 løg stort
  • 9 kartofler små
  • 2 gulerødder
  • 2 tsk karry madras
  • 5 fed hvidløg
  • ½ dl vand
  • 1 knivspids kanel the secret ingredient
  • ½ dl chiafrø
  • 1 æble til topping
  • 1 forårsløg til topping

Instructions

  • Sæt chiafrø i blød i lidt vand (1 dl ca). Skær løg ud i skiver i kvarte. Hak hvidløg, ingefær og chili fint. Skræl kartofler og skær dem i tern. Skræl gulerødder og skær dem i skiver. Varm olie i en gryde. Sauter løg et par minutter på kraftig varme. Tilsæt chili, hvidløg, og ingefær og lad det stege et minuts tid. Tilføj kartofler og gulerødder og karry. Rør grundigt i gryden. Skru ned på medium varme. TIlføj vand, salt og kanel, bland det grundigt og lad det simpre videre på lav varme med låg i ca. 10 minutter. Pas på det ikke brænder på!
    Imens skræller man æble og forårsløg og skærer begge i tern eller skiver.
    Når kartoflerne er møre, tilføjes chiafrø (som nu er grødagtige) og det blandes rundt. Server med æble og forårsløg på toppen.

Prøv også disse vegetariske opskrifter

Bagt laks med citronrisotto

Fisk kan være sådan lidt kompliceret på flere planer. Det er besværligt logistisk fordi det skal være frisk. Det rangerer længere nede på listen end en oksesteg. Men nogen gange står stjernerne i den rette vinkel og alting flasker sig, og så skal man slå til og lave bagt laks med gulerødder og citronrisotto.

Bagt laks med gulerødder og citronrisotto

Når stjerner og planeter står rigtigt, skal der bagt laks på bordet
Prep Time10 mins
Cook Time20 mins
Total Time30 mins
Course: Hovedret
Cuisine: Europæisk fusion
Keyword: Middag på en halv time
Servings: 2

Ingredients

Citronrisotto

  • 1 dl risottoris (man kan godt bruge grødris men de officielle er bedre)
  • 2 citroner – skræl af begge og saft af den ene økologiske
  • 2 tsk rosenpeber eller almindelig sort peber
  • 1 skalotteløg
  • 3 hvidløg
  • ½ porre kan udelades
  • 1 grøntsagsbouillonterning
  • ½-0,75 l vand
  • 1 dl hvidvin

Laks

  • 2 Laksebøffer
  • 3 gulerødder
  • 2 håndfulde mandler
  • ½ porre

Instructions

  • Varm ovnen. Skræl gulerødder og rengør porre. Skær ud i ønsket størrelse. Jeg skærer dem ud i tommeltot-størrelse til denne ret.
    Skræl skalotteløg og hvidløg og hak det fint. Riv citronskræl.
    Fordel gulerødder og porre i et ildfast fad og placer laksebøfferne på. Drys hakkede mandler på og en sjat olivenolie. Drys lidt salt og peber på. Stil det i ovnen på ca 200 grader i 20 minutter.
    Sauter hvidløg og skalotteløg i en god klat smør sammen med risottoris. Tilsæt hvidvin efter 1 minut og konstant omrøring. Tilsæt citronskræl. Kog vand og bland det i en kande med bouillonterning. Tilsæt lidt ad gangen til risottoen under omrøring. Tilsæt citronsaft. Skru ned på middel varme. Fortsæt indtil konsistensen er god. Smag til med salt og rosenpeber. Timingmæssigt passer det med at laksen har bagt færdig i ovnen.

Har du prøvet disse opskrifter

Mongolian beef a la PF Chang’s

Jeg elsker, elsker, elsker PF Chang’s og især deres Mongolian beef. PF Chang’s er en amerikansk pan-asiatisk-men-mest-kinesisk kæderestaurant. Opskriften er virkelig nem at følge og den kan laves med både frisk oksekød og rester fra en steg. Server retten med ris til og noget grønt – f.eks rosenkål eller grønne bønner.

Mongolian beef a la PF Chang’s

Jeg elsker elsker elsker Mongolian beef fra PF Chang's. Nettet vrimler med copy cat opskrifter, dette her er en af dem
Prep Time10 mins
Cook Time5 mins
Total Time15 mins
Course: Hovedret
Cuisine: Kinesisk/amerikansk
Keyword: Middag på et kvarter

Ingredients

  • 1 spsk ingefær finthakket
  • 1 spsk hvidløg finthakket
  • 1 chili rød, finthakket
  • 1/2 dl soja
  • 1/2 dl sukker helst moscodavo eller brun farin
  • 1/2 dl vand
  • 1/2 dl olie neutral
  • 1 forårsløg
  • 200 gr oksekød (f.eks sirloin eller filet) Jo bedre udskæring, des bedre resultat
  • 2 dl ris
  • 4 håndfulde rosenkål
  • 1 tsk majsstivelse Maizena

Instructions

  • Sæt ris over. Mens det koger, skræller og hakker man hvidløg, ingefær og chili. Varm neutral olie i en lille gryde og hæld det hakkede hvidløg, ingefær og chili i. Lad det sautere et par minutter. Tilsæt derefter sukker, soya og vand og lad det simre på lavt blus.
    Imens skærer man oksekød ud i tynde skiver (ca 3-4 millimeter). De skæres ud i mundrette bidder ca. 5×3 cm. Hæld dem i en skål eller fad og drys maizena over. Vend skiverne godt rundt og lad det ligge og trække mens du ordner rosenkålen.
    Skyl rosenkål og skær dem over på midten. Varm dem på en pande med lidt olie. Hæld 2 spsk af saucen til og lad dem simre på lavt blus mens du starter på kødet.
    Risene har nok kogt færdig, så der skal slukkes og de kan stå og hvile på den varme kogeplade.
    Varm olie op på en stor pande. Læg kødet på panden når den er godt varm. Lynsteg kødet på høj varme i få minutter på hver side. Kødet skal have sprød kant og lidt stegeskorpe. Hæld resten af saucen ved og lad det få 1 minut mere på lavt blus. Server straks med lidt forårsløg drysset over.

Broccolifrikadeller

Lær at lave broccolifrikadeller
Jump to Recipe

Hvem kan lide broccoli i sin rene form? Nej vel. Broccoli skal forklædes med bacon og dressing, iklædes smeltet ost og hvis alt andet er udtømt, kan man vel stege det i rigeligt olie, så smager alting godt.

Denne her opskrift på broccolifrikadeller eller broccolicroquetter har givet mig anledning til en del selvransagelse og Wikipedia-opslag. Min tvivl kom sig af klimadebat og kødfriedage. OK så vi kører flere kødfrie dage, I get it. Men hvad skal vi spise i stedet? En masse grøntsager. OK. Men hvor bliver de dyrket, de grøntsager? Et hurtigt opslag på Nemlig.com viser, at selv de grøntsager jeg anser som danske – blomkål og spidskål og den slags (og broccoli selv om det kommer fra Sydeuropa) bliver dyrket i hhv. Spanien og Holland. Er det bedre at spise et broccoli der skal transporteres fra Spanien end en gris der kommer fra Nørre Snede?

For at være ærlig, er jeg ret i uafklaret omkring hvordan man bør agere rent madmæssigt i forhold til klima. Jeg tror foreløbigt jeg holder mig til, at vi bør spise mindre kød og flere grøntsager generelt. Det gør så ikke så meget, om de kommer fra Spanien. Hvis man skulle forsage alt, der ikke er produceret lokalt, var der ikke noget tilbage.

Tilbage til opskriften på broccolifrikadeller. Det gode ved dem, udover at de camouflerer den rå broccolismag er, at:

  • De har en sej farve
  • De slår tre fluer med et smæk: protein, grønt og kulhydrader så du behøver kun at lave en ting til aftensmad (men det er måske en anelse kedeligt, så jeg vil anbefale at servere kartofler eller ris til)
  • De smager faktisk godt

Broccolifrikadeller

Broccolifrikadeller er virkelig lækre og er et grønt alternativ til de gammeldags af slagsen
Prep Time15 mins
Cook Time15 mins
Keyword: Vegetarisk

Ingredients

  • 1 hel broccoli finthakket
  • 4 fed hvidløg finthakket
  • 3 løg finthakket
  • 4 spsk mel eller havregryn
  • 2 tsk salt
  • 20 drej peberkværn
  • 1 håndfuld butter beans finthakket
  • 2 håndfulde citrontimian finthakket

Instructions

  • Blend løg med en stavblender. Hak broccoli, hvidløg og butter beans i en minihakker eller food processor. Hak citrontimian fint. Bland det og resten af ingredienserne i, og rør til konsistensen på farsen er god. Varm rigeligt neutral olie på en pande og fordel farsen med en spiseske på panden. Steg dem på over middel varme til de er brune på hver side. Vent med at vende dem første gang, til de har fået brun kant. Server med lidt chilisauce ovenpå og f.eks kogte kartofler og yoghurtdressing eller cervelle de canut til.

Prøv også disse opskrifter

Opskrift på pølsebrød

Pølsebrød

Det er point of no return når man først har prøvet at lave pølsebrød selv. Det er for evigt slut med Hattings. Det tog mig et par gange at få opskriften her på plads, men her er den. Dejen til disse pølsebrød er ret lind. Brødene skal på plads med ske og de behøver ikke rigtigt at blive æltet igennem.

Pølsebrød

Det er point of no return, når man først har smagt hjemmebagte pølsebrød
Prep Time10 mins
Cook Time15 mins
45 mins
Total Time1 hr 10 mins
Course: Hovdret
Keyword: Børnefødselsdag, Grill

Ingredients

  • 3 dl yoghurt sødmælk
  • 1 pk gær
  • 3 spsk olie eller smør
  • 1 æg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sirup
  • 450 gr hvedemel

Instructions

  • Bland gær og yoghurt. Tilføj derefter det våde. Tilføj derefter det tørre. Rør det godt sammen. Dejen bliver lind og klistret og det er min erfaring, at den ikke kan deles med hænderne. Lad den hæve i 15 min. Fordel dejen i aflange pølser på en bageplade. Der er til 12 brød og det er ca. 2 gode spsk i forlængelse af hinanden. Glat brødene pæne med vand. Drys med sesam og lad dem efterhæve i 30 min. Bag på 225 gr i 5 min, skru derefter ned på 200 og bag i 10 min yderligere.