Franske oste

Franske oste er uoverskueligt i antal og man kan nemt hæmme lidt. Hvis du ikke er connaiseur eller feinschmecker, men bare sætter pris på god smag og ost, og måske er lidt nysgerrig på mere, så er her en lille mini guide til dig. Vil du gerne lave et godt ostebord? Eller vil du bare gerne læse lidt om franske oste? Her er en oversigt og anmeldelse af de oste, jeg oftest køber.

Oste er jo en videnskab, og der er regler og alt muligt. Jeg har valgt at være ligeglad med reglerne, og anmelder her hvad jeg smager og oplever når jeg spiser ostene.

Langres fermier

Langres fermier er fra Champagne området i det nordlige Frankrig (området lige nord for Paris). Langres er en komælksost, som er semi-mild i amoniaksmag, dvs. lige imellem en moden camembert og en Saint- Marcellin. Langres er blød, men flyder ikke ud. Langres er noget mere raffineret end en moden Camembert (og koster det dobbelte).

Saint-Marcellin

Saint-Marcellin er en lille komælksost, som man køber i praktiske lerskåle. Når den er korrekt tempereret inden servering (dvs i stuetemperatur i ca. 30 minutter) vil den flyde ud, når den bliver skåret i. Saint-Marcellin har en distinkt amoniaksmag og duft. Hvis man er ridepige, vil duften vække minder fra stalden, men på den gode måde. Osten er ikke for begyndere eller osteskeptikere. Saint-Marcellin kommer fra Rhône-Alpes i det syd-østlige Frankrig omkring Lyon-området, som grænser op imod Schweiz (Alsace ligger længere oppe nordpå). Osten er lille bitte og koster omkring 85 kr for en lille bøtte, så den er relativ dyr. Til gengæld kan man bruge lerskålene til alt muligt bagefter (bl.a. som ”prop” til fermentering – se her omkring ”fermentering”).

Comté

Comté er en kendt ost, som fås i et hvert supermarked. Det er en fast komælksost og er derfor et godt modspil til den mere bløde oste på et ostebord. Den kan skæres ud i stænger og børn kan lide den. Den har ikke huller. Comté fås i forskellige modnede stadier (12 måneder, 36 måneder osv). Jo ældre, des stærkere. Jeg kan godt lide en ikke-for stærk Comté (12 måneder) som er mild og har en nøddeagtig smag, og er god til det hele. Den kan spises rå og den kan kommes i tærte. Den er børnevenlig og kan sagtens komme med i madpakken (i stedet for klam industri-ostehaps. Hvis man køber versionen i supermarkedet, er prisen tilmed billigere end den klamme ostehaps). Comté kommer simpelthen fra et område, der hedder Comté (Bourgogne-Franche-Comté), som ligger i midt-øst Frankrig på grænserne op til Tyskland og Schweiz.  Comté er som de fleste andre oste associeret med mærkningen AOC, som bl.a. betyder, at for at en ost kan kaldes en Comté, skal køerne fra hvis mælk den laves, spise græs og have god plads.

Note

Denne side opdateres løbende…

Comments are closed.