Verdens bedste daal

Det her er efter min mening den bedste opskrift på daal. Der er tusindvis af opskrifter på daal (lige som der er stavemåder daal, dahl), men denne her er den bedste, bla. fordi den indeholder stjerneanis og fordi, der ikke er dåsetomat (og dermed tomatklumper i). Den er tyvstjålet fra Meyers, men jeg har skiftet nelliker ud med allehånde og tilføjet en række grøntsager (som man jo kan skifte ud efter behov). Det er et genialt træk lige at afrunde den med lidt syre fra citron. Jeg synes ikke man behøver at servere andet til end lidt brød og en raita af yoghurt og tomat.

Daal er en no-brainer, sålænge linserne får lov at koge til de bliver møre, og så længe, man smager retten til med de rigtige krydderier. Opskriften ser besværlig ud, men det er den faktisk ikke. Der skal bare så sygt mange krydderier i. Bland dem i forvejen, så er du godt kørende.

Daal

Der findes utallige varianter af daal, men denne her er efter min mening den bedste
Prep Time10 mins
Cook Time30 mins
Total Time40 mins
Course: Aftensmad
Cuisine: Indisk
Keyword: daal, klassisk, linser, Vegetarisk
Servings: 4 portioner
Cost: Billig

Ingredients

Krydderiblanding

  • 20 drej med peberkværnen
  • ½ tsk muskatnød
  • ½ tsk allehånde (den oprindelige opskrift siger nelliker, men det smager bedst med allehånde)
  • ½ stk stjerneanis
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 tsk kanel
  • tsk spidskommen
  • tsk stødt koriander

Andre ingredienser til daal

  • 2 dl røde linser
  • 2 fed hvidløg
  • 3-6 stk løg
  • 6 dl vand
  • 400 ml kokosmælk svarende til 1 dåse
  • 280 gr tomatpure svarende til 2 x dåser
  • 5 cm ingefær
  • 2 stk laurbærblade
  • ½ stk citron

Ekstra grøntsager (valgfri)

  • 1 stk gulerod
  • 1 stk persillerod
  • 1 dl knoldselleri svarende til 1/4 – 1/8 afhængig af hvor stort det er (de kan variere ret meget)

Tilbehør

  • 2 stk tomater
  • 2 dl fed yoghurt drænet eller græsk
  • brød naan eller andet

Instructions

Forberedelser

  • Mål alle krydderier af og saml dem i en skål for sig (kvas stjerneanis og allehånde i en morter). Vent med laurbærbladene
  • Hak løg, hvidløg og ingefær i ønskede størrelse (små tern)
  • Kog kokosmælk op i en kasserolle for sig, så væsken reduceres og smagen bliver mere intens. Regn med at den skal småkoge i 15 minutter. Imens kan du forberede resten

Daal

  • Skræl og skær de øvrige grøntsager ud som ønsket (små tern)
  • Varm neutral olie op i en gryde
  • Tilsæt krydderierne, så de bliver brændt lidt af. Drej dem rundt i olien i 1 minut
  • Tilsæt tomatpuré og drej yderligere i 1 minut
  • Tilsæt løg, hvidløg og ingefær
  • Tilsæt herefter vand, laurbær og kokoksmælk, når den er klar
  • Tilsæt linser og de øvrige grøntsager
  • Kog det hele i ca 30 minutter til linserne er kogt ud og grøntsagerne møre
  • Smag til med salt
  • Pres en halv citron i retten, når den har kogt færdig
  • Server straks, gem til dagen efter eller frys ned. Daal egner sig til det hele

Notes

Server med raita af yoghurt og tomat samt brød til (naan hvis det skal være helt rigtigt). 

Passer med

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.