Saltimbocca

Saltimbocca er perfekt date-mad (og endnu mere perfekt, hvis daten er en fredag aften). Det giver ikke mening at lave den til et stort selskab, med mindre man gider stå og stege ad flere omgange. Dvs. 2 portioner (eller 1 for den sags skyld – det er også en glimrende solo-ret) er fint . Det tager vitterligt ikke mange minutter at frembringe (derfor god en fredag) og risikoen for fejl er bare lav (så derfor god ret, hvis man er lidt oppe at køre som før en date). Så ser den lidt avanceret ud med parmaskinke og salvie og alt muligt (så man kan imponere daten). Når det så er sagt, har jeg skam serveret den til mine børn, men de satte ikke ordentligt pris på det avancerede (de tog både skinke og salve fra), men fileten var god nok.

Kalvefileten skal ikke have lang tid, men den er ret taknemmelig at forberede. Det gør ikke så meget om bøffen er perfekt rød – den skal bare være svagt rosa. Hvis den lige får et minut for meget, gør det ikke noget. Det kan næsten ikke gå galt.

Saltimbocca er en italiensk klassiker (det betyder noget med at vende sig af fryd i munden, hvilket jo er noget værre vrøvl).

Kan man bruge dansk landskinke eller tysk røget skinke?

Hertil er svaret nej. Det skal være den ægte vare. Smagen er mindre gennemtrængende på parmaskinke og teksturen på kødet er finere. Man kan formentligt udskifte den med en spansk sortfodsskinke, hvis man kan opdrive en sådan, men ikke en tysk røget skinke fra Netto til en 10’er.

Kan man brug basilikum eller anden krydderurt?

Det vil formentligt smage godt, sålænge krydderurterne er friske, men det vil ikke blive til saltimbocca, så nej, det kan man ikke.

Hvilken vin skal man bruge?

Vinen, som man bruger til saucen er derimod knap så vigtig. Officielt skal der Marsala i, men det er så ganske udmærket med hvidvin, rødvin, sherry, hjemmelavet blommevin. Og hvis man ikke drikker vin, kan man nøjes med lidt hønse – eller oksefond.

Saltimbocca

Kalvefilet med salvie og parmaskinke – en italiensk klassiker
Prep Time1 minute
Cook Time5 minutes
Total Time6 minutes
Course: Aftensmad
Cuisine: Italiensk
Keyword: Kalvefilet
Servings: 2 portioner

Equipment

 • tandstikker af træ eller kødnåle

Ingredients

Til kødet

 • 2 stk kalvefilet
 • 4 stk salvieblade
 • 2 stk skiver parmaskinke

Til saucen

 • 1 spsk smør
 • 1 dl Marsalavin eller sherry, hvidvin eller rødvin

Instructions

 • Halver hver kalvefilet og bank dem flade (ca 1 cm tykke)
 • Fastgør en halv skive parmaskinke på hver halve filet med et salvieblad ovenpå. Brug kødnål eller tandstik af træ
 • Steg hver side på høj-mellemhøj varme i 2 minutter (altså 4 minutter i alt)
 • Tag stykkerne til side
 • Kog panden af med vin – Marsala/hvidvin eller hvad du nu har ved hånden (den officielle er Marsala, men hvem har det liggende?)- At koge af med vin betyder, at du bare hælder vinen på direkte på panden (med stegesovs på) og lader det bruse op, og koge et par minutter
 • Monter med lidt smør – altså tilføj en klat smør og lad det smelte med i saucen
 • Server straks

Notes

Server med stegte kartofler i halve eller kvarte (eller råstegte, og i det tilfælde skal de være skiveskårede). Stegt squash med hvidløg passer så fint til som garniture.

Passer med

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.