Marokkansk-inspireret kikærtesuppe (harira)

Denne suppe er en vegetarisk version af den marokkanske harira suppe (som traditionelt laves med lam). Den kan laves med rester af sovs fra juleanden (eller grisen) og opskriften her opstod efter en lang afrimningsseance, hvor jeg skulle få bugt med 800 ml andefond og 400 ml sovs (og en halv frysepose med bladselleri).

Det er med lige dele fryd og skræk jeg forestiller mig, hvordan det må være at eje en kummefryser. Der er fortællinger fra en fjern barndom i parcelhuskvarteret (med tilhørende kummefryser), hvor vi fandt 14 år gamle frosne bær i dybet, eller en ex-svigermor, som vist fik hamstret lige rigeligt i Bilka og altid serverede mistænkelige tilbudsstege. Men hvilken drøm det må være ikke at være begrænset af plads (og det gælder i øvrigt alle steder i boligen). Fordi plads netop er begrænset, afrimer jeg de tre hylder i køle-fryseskabet en gang om året og finder de underligste rester. Selve oprydningen inden afrimningen foregår næsten med en KonMari-agtig metode. Vil jeg virkelig gerne spise denne underligt udseende frysepose eller skal vi lige prøve at tø den op for at se, hvad der egentligt gemmer sig inden i? En ting, der med sikkerhed kommer til at sparkle joy og får plads i min nu afrimede og næsten jomfruelige fryser, er de små rester af brun sovs.

Ja, der bliver brun sovs tilovers her i huset, og de bliver frosset ned med en lille mærkat “and”, “gris” eller “bourgouignon”. Trick: en hvilken som helst suppe kan lige få et kick af en sovserest. Det er lidt som en ekstra skævt fond og fløde. Suppen her har jeg lavet med rester af juleanden – ikke kødet, men fond kogt på skroget og sovs fra juleaften. Jeg er ret sikker på, at den kan laves på alle former for fond og skrog og sovs. Harira laves traditionelt med lam, men and fungerer altså ret godt sammen med de varme og stærke nordafrikanske krydderier. Harira suppen her lavet med rester af julesovsen og skroget fra anden er altså en ret god måde at få brugt resterne fra julemiddagen på. Man kan jo tilføje andekød, hvis dette haves, eller blot nyde suppen som ren vegetarisk (det er vel ikke snyd at den er kogt på et skrog).

Bemærk at suppen indeholder harissa. Harissa er en chilipasta som bruges i det nordafrikanske køkken. Harissa er altså ikke det samme som thailandsk chilipasta og kan ikke erstatte harissa. Harissa er super stærk for mine nordeuropæiske smagsløg og 1-2 tsk er efter min mening nok til en stor suppe. Har man ikke lige harissa ved hånden, kan den erstattes af rigelige mængder frisk eller tørret chili og så lidt tomatpuré.

Derudover er suppen her lavet med porre, persillerod og gulerod. Alle tre er traditionelle suppe-grøntsager, som formentligt sagtens kan erstattes af enten ren gulerod eller pastinak. Jeg kan personligt godt lide porre i lange strimler (ikke i skiver, for gudsskyld) og smagen og konsistensen af porre er svær at erstatte (kan dog fx erstattes af forårsløg). Der er også en ret stor mængde bladselleri i, og denne kan ikke udelades med mindre den erstattes af blegselleri (som vist er det samme som bladselleri) eller knoldselleri.

Marokkansk-inspireret kikærtesuppe (harira)

Harira laves orindeligt med lam, men denne opskrift er vegetarisk og laves med rester af fond og sovs fra julemiddagen
Prep Time10 minutes
Cook Time15 minutes
Total Time25 minutes
Course: Aftensmad
Cuisine: Marokko, Nordafrikansk
Keyword: And, jul, Restemad, Suppe
Servings: 4 portioner

Ingredients

Krydderier

 • 1 tsk spidskommen
 • 1 tsk stødt koriander
 • 2 tsk kanel rigtig kanel
 • 2 tsk stødt allehånde

Suppe

 • 1 stk persillerod kan erstattes med pastinak eller gulerod
 • 1 stk gulerod
 • 1 stk løg
 • 6 fed hvidløg
 • 1 dåse tomat
 • 2 tsk harissa
 • 800 ml andefond
 • 400 ml andesovs
 • 1 dåse kikærter
 • ½ stk porre
 • 4 stængler bladselleri
 • 1/4 stk spidskål
 • 5 nip salt

Instructions

Prep

 • Hak løg, bladselleri, gulerod, persillerod i små tern
 • Skær hvidløg ud i tynde skiver (eller hak hvis det passer dig bedre). Jeg synes der er noget æstetisk over skiver af hvidløg
 • Bland de tørre krydderier i en skål
 • Skær spidskål i helt tynde stimler
 • Skær porren i tynde strimler

Selve suppen

 • Sauter porre, løg, bladselleri, gulerod og persillerid i rigeligt neutral olie i et par minutter til de bliver bløde og får lidt farve
 • Tilføj harissa og sauter videre i et minut eller to
 • Hæld herefter fond på og tilføj tomat, kikærter, krydderier, sovs og spidskål
 • Lad det koge i ca 10-15 minutter til grøntsagerne er bløde og suppen varm. Smag til med salt.

Notes

Server suppen med alle former for brød – arabisk fladbrød, almindeligt baguette eller flûte, franskbrød eller tacos for den sags skyld. Det smager godt med lidt syrligt hakket, frisk æble på toppen. 

Passer med

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.