Dadel-småkager

Fremgangsmåde:

Hak dadlerne i småstykker. Bland alle ingredienserne og rør det grundigt sammen. Sæt med to spiseskeer en klat dej (ca. 3-4 cm) på bageplader. Bag i ovn 150 g. i 25 min.

Ingredienser:

  • 1 dl sukker
  • 1 dl mørk moscodavosukker
  • 2 dl mel
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl hakkede dadler
  • 1 æg
  • 1 spsk honning (eller sirup)
  • 1/4 tsk salt
  • 3/4 tsk natron
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 160 gr. magarine

Smør småkager – super lette og lækre

Det bliver ikke letter end dette! Dejen kan laves længe i forvejen, tages direkte fra fryseren og vupti 10 min senere dufter der af nybagte kager.

Fremgangsmåde: 

Mel, kartoffelmel og flormelis sigtes, smørret hakkes deri og det hele æltes sammen til en smidig dej og rulles til en pølse. Jeg plejer at pakke det ind i cellofan. Dejen lægges på køl – gerne en dag, men den kan også lægges på frost og så kan den holde sig længe inden den bliver bagt.

Skær den kølige/frosne dej i skriver på ca. 1/2 cm tykkelse og bag dem på nederste rille  i en forvarmet ovn ved175 grader i 8-10 min – det afhænger af tykkelse og om dejen var kølig eller frosten. Småkagerne afkøles på en bagerist. Den frosne dej kan være svær at skære i, men der kan man varme kniven i damp eller varmt vand. Det er vigtigt dejen er kold og ovnen varm ellers smelter småkagerne ud til én stor småkage!

Dejen kan selvfølgelig beriges med alt hvad du har lyst til, hakket madler, chokolade stykker, pynt den evt. med kanel og få en slags jødekager.

Ingredienser:

225 g. Mel

1,5 spsk. kartoffelmel

100 g. flormelis

200 g. smør

Mousaka med aubergine

Jeg må lige skrive denne her opskrift ned mens jeg endnu husker den. Vi fik den her til aften baseret på en rest kødsovs. Jeg vil ikke anbefale at lave alt fra skratch, men det er OK tidsmæssigt at lave den på en hverdag, hvis man allerede har en rest kødsovs.

Start med at stege auberginerne i skiver. 10 minutter på hver side i rigeligt olivenolie. Imens skræller man kartoflerne og skærer dem i tynde skriver. Dup kartoflerne af. Læg et lag kartofler i et fad, læg et lag kødsovs. Dernæst lægger man aubergineskiverne og endnu et lag kartofler. Derpå et lag kødsovs igen. Riv muskatnød henover. Læg et lag med friske tomater i skiver. Drys med basilikum, lidt salt og et tyndt lag rasp. Sprinkl med lidt olivenolie. Bag i en 200 varm ovn i ca. 1 time. Giv den evt. 250 de sidste 10 minutter. Kartoflerne kan være længe om at blive møre. Kødsovsen kan med fordel være en våd af slagsen, da kartoflerne optager væden og det er ret lækkert sådan!

Ingredienser til ca. 3-4 personer:

  • Kødsovs af ca. ½ kg oksekød, et par dåser tomater osv. Opskrift til kødsovs
  • 1 aubergine
  • 1 kg kartofler
  • 4 gode mellemstore tomater
  • en kvart muskatnød
  • 1 dl rasp
  • Lidt basilikum
  • Lidt salt

Serveres med Tzaziki…

Lam i karry 2.0

Nedenstående er en variation over Lam i karry (oprindeligt fra Annemad men med tilrettet hist og pist . Jeg synes faktisk at version 2 er klart bedre end den originale. Krydderisammensætningen er den oprindelige, men jeg har tilsat hvad der kom med Aarstiderne i denne uge samt resultatet af svigerfamiliens æblerov.

Til retten serverede jeg (udover ris) mango chutney, yoghurt, cashewnødder og salat af agurk, gourmetbønner og yoghurt.

Fremgangsmåde til karrysovs:

Svits karry med rigeligt olie (solsikke eller vindruekerneolie). Svits løg og alle andre grøntsager i karryblandingen. Tilsæt abrikoser og kanel + kardemomme. Tilsæt hurtigt efter kokosmælk og font.  Steg lammekødet for sig og tilsæt det i resten når det er brunet et par minutter. Lad det simre i min. 1 time. Tilsæt garam masala umiddelbart inden servering. Hvis man har en håndfuld babyspinat, fungerer det også glimrende (skal tilsættes lige inden servering).

Ingredienser til karrysovs (4 personer+):

  • Lam i tern (fx. fra bov). En bakke på knap 500 gr. er rigeligt (men det er jo en smagssag)
  • 1 løg (eller flere…) i tern
  • 1  porre i små skiver/tern (kan skiftes ud med løg – vi hober bare hurtigt porre op med den basiskasse vi får fra Aarstiderne, så her i huset kommer der gerne porre i alt)
  • 4 gulerødder i tern (mængde kan varieres, og de kan skiftes ud/suppleres med persillerod, pastinak, selleri, kartoffel, you name it..)
  • 4 små søde æbler
  • 1 pose abrikoser (Ifølge Annemads opskrift skal det være figner, men abrikoser smager klart bedre og bliver mere bløde og snaskede)
  • 1 ds kokosmælk
  • ½ liter hønsefont/lammefont/bouillon
  • 4 kanelstængler
  • 5 tsk stødt kardemomme
  • 2 spsk god karry
  • 1 spsk garam masala
  • evt. babyspinat

PS. Retten er anbefalelsesværdig at servere omkring jul, da retten er temmelig julet (da der både er kanel, æbler og kardemomme i) og er et skønt alternativ hvis man allerede i midten af december har fået få meget gris på gaflen.

Nøddebund til lagkage

Denne nøddebund kan bruges til et utal af variationer over lagkage. Fx. med et lag is, flødeskum eller chokolade-mousse over. Bunden bliver klistret og kan være svær at skære.

Pisk sukker og æg og tilsæt de hakkede nødder. Bag massen i en springform i ca. 30-40 min. på 175 gr. Hvis massen er klistret, da giv den lidt ekstra.

Ingredienser til 1 springform:

  • 2 æg
  • 200 gr sukker
  • 200 gr hakkede hasselnøddekerner