Soupe au pistou er en sommersuppe med alle sommerens friske grøntsager, og så lige toppet med en slags pesto ovenpå. Den klassiske pistou (pesto) er lavet på basilikum, men jeg er besat af bredbladet persille og det smager forrygende på denne milde og lyse suppe. Suppen er lidt som en minestrone (dens italienske pendant), men med de to afgørende forskelle, at soupe au pistou ikke er en tomatsuppe (selvom der er friske tomater i forbliver den lys) og så, at den er toppet med pesto. Soupe au pistou kan i princippet laves af mange forskellige friske grøntsager, men det virker mest rigtigt og sydfransk, hvis der er squash, friske tomater og grønner bønner i. Jeg putter desuden hvide bønner i, for af alle tørrede bønner, er de de mest bagelige at sætte tænderne i.
Soupe au pistou er nem at lave, sund og ret et ret forfriskende afbræk fra alle sommerens grillede bøffer og snaskede salater. Kogte grøntsager og bønner er muligvis ikke børnenes favoritter, men til gengæld er der pasta i, og så skader det ikke at vænne ungerne til noget ordentligt mad.
Soupe au Pistou
Equipment
- Blender/hakker eller morter (og meget tålmodighed)
Ingredients
Suppe
- 1 stk løg
- 1 dl hakket bladselleri kan erstattes med knoldselleri
- 1 stk lille squash (courgette)
- 1-2 stk gulerødder
- 4 stk tomater IKKE dåse
- 4 fed hvidløg
- 1 dl hvide bønner udblødte og kogte i forvejen
- 1 dl hestebønner (kan erstattes med andre slags) udblødte og kogte i forvejen
- 1 stk håndfuld grønne bønner (haricot verts) friske, ikke fra frost
- 1 liter fond eller bouillon grøntsags eller høns
- 1 dl suppepasta
- salt og peber
Pesto
- 1 bundt bredbladet persille
- ½ stk parmesanost
- 1 dl olivenolie
Instructions
- De tørre bønner udblødes og koges i forvejen (opbevar fx en hel masse i fryseren, så er de lige til at tage ud)
- Løg og hvidløg skrælles og skæres i passende tern
- Det samme gælder gulerødder, tomat og squash. Ternene må gerne være lidt rustikke
- Sauter løg og hvidløg i lidt olie
- Kom herefter gulerødder og bladselleri i. Steg videre et par minutter
- Tilføj de resterende grøntsager og dæk med fond
- Lad suppen koge op og lad den simre en halv times tid, mens pestoen gøres klar
- Smag til med salt og peber
Pesto
- Persille, parmesan og olivenolie blendes eller hakkes i en blender eller hakker til den har en lind konsistens