Pierogi

Polakker er fuldstændigt pjattede med pierogi. Og har man været længe nok i Østeuropa, bliver man det også selv. Pierogi er ikke det samme som pirogger. Sidstnævnte er sandsynligvis inspireret af pierogi, men er bagte og består af en gærdej. Pierogi derimod, er lavet uden hævemiddel og er kogte. Pierogi er en fast basis i det polske køkken og minder mest af alt om en blanding mellem en kinesisk dumpling eller en italiensk tortellini. Pierogi fås færdiglavede og på køl i supermarkeder østpå, men vi andre må ty til hjemmekøkkenet. Opskriften her passer til en mindre mængde, og som er overskuelig hvis man bare skal prøve sig med pierogi.

Man kan fylde dem med hvadsomhelst. Mest klassisk er dog en form for ost (russisk stil – pierogi ruskie), surkål, kartoffelmos, eller æblekompot (og så er de en dessert). Måske bare rester generelt.

Pierogi

Pierogi er en fast basis i det polske køkken og minder mest af alt om en blanding mellem en kinesisk dumpling eller en italiensk tortellini
Prep Time15 minutes
Cook Time5 minutes
På køl1 hour
Total Time1 hour 20 minutes
Course: Apero, Frokost, Hovedret
Cuisine: Østeuropa
Keyword: Tilbehør
Servings: 16 stk

Ingredients

  • 1 dl vand
  • 1/4 dl mælk
  • 2 spsk creme fraiche
  • 1 stk æg
  • 1 tsk salt
  • 4 dl mel

Instructions

Dej

  • Pisk vand, mælk, creme fraiche og æg
  • Tilføj salt
  • Tilføj mel 1 dl ad gangen og rør grundigt
  • Rør dejen godt sammen og stil den på køl i 30 min eller mere

Foldning

  • Rul dejen ud på et meldrysset bord. Det kan godt være noget klisterværk, men så må man drysse med mere mel. Pierogierne er ret taknemmelige – de hænger godt sammen selv hvis man må hive lidt i dejen
  • Rul dejen ud i ca 0,5 cm tykkelse
  • stik runde stykker ud med et glas. Størrelse efter smag, men jeg brugte små Ikea glas ca 8 cm.
  • Læg 1 tsk af den valgte fyld på midten
  • fold den ene halvdel af den runde dej over den anden, så du har en halvmåne form med fyldet inden i
  • evt smør med æg for at sikre ekstra god lukning (det er ikke altid nødvendigt). Luk med en gaffel hele vejen rundt
  • Kog pierogierne i en gryde. Når de selv svømmer op til overfladen, er de færdige. Det tager kun et par minutter. Hvis de stritter med halen, kan det være, at det er fordi de sidder fast på bunden og så må du hjælpe dem lidt på vej.

Notes

De kan serveres kogte som de er, eller stegte med lidt løg og smør til. Jeg foretrækker det sidste.
Hvis man har lidt dej til ovrs, kan den bruges til at lave uszka med (polske melboller eller orechiette pasta til suppe)

Prøv også disse opskrifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.