Rødbedesuppe

Rødbeder har en badass, funky farve og de bør have en vigtigere plads i vores køkken. De er produceret lokalt, de er smækfyldte med vitaminer og de kan holde sig for evigt.

Rødbedesuppe eller borszt, som det hedder på originalsproget, er en af Ruslands signaturretter. Men spørger du en polak, hvor borszt stammer fra, vil han eller hun nok mene, at den stammer et sted i det østlige Polen, måske til nød lige ovre på den anden side af grænsen i Ukraine. Jeg har spist borszt i Warszawa, Krakow, Kiev, Kaluga og Moskva. Uanset hvor det præcist er, at suppen kommer fra, kan man bare konstatere, at rødbedesuppe ikke er til at komme uden om i Østeuropa.

De fleste af de borszt-opskrifter jeg har kigget igennem på nettet, er utroligt komplicerede. Kogning af oksefond, tusindvis af ingredienser og simren i timevis. Jeg gider ikke altid komplicerede supper, så dette her er altså en noget nemmere version. Det behøver ikke involvere suppeben og timevis af kogning for at lave en velsmagende suppe. Udgangspunktet er selvfølgelig rødbeder, og derudover har jeg puttet selleri og gulerødder, som er gode smagsgivere til alle supper og puréer. For at give den et lille østeuropæisk touch, toppede jeg med creme fraiche, dild og revet peberrod (der er nogle opskrifter, der foreslår, at man putter chili eller cayennepeber i og topper med koriander, men det er altså helt, helt forkert). Man skal bruge peberrod (for det stærke) dild for det grønne.

Rødbedesuppe

Dette er en ukompliceret opskrift på rødbedesuppe, eller borszt som det rigtigt hedder
Prep Time15 minutes
Cook Time30 minutes
Total Time45 minutes
Course: Hovedret
Cuisine: Russisk
Keyword: Suppe
Servings: 4 personer

Equipment

 • Stavblender

Ingredients

 • 1 kg rødbeder (ca 4-5 stk)
 • 1/4 stk selleri (svarende til 1-2 dl)
 • 2 stk gulerødder eller andet fx persillerødder
 • 1 stk løg
 • 1 stk kartoffel vigtig – det er til at give en god konsistens i suppen
 • 1 l grøntsagsbouillon
 • 3 stk laurbærblade
 • 3 tsk salt
 • 1 tsk rosenpeber erstat evt af almindeligt sort peber, hvis den krydrede og særegne smag af rosenpeber er for meget

Topping

 • 1 spsk creme fraiche per skål
 • 1 tsk revet peberrod per skål
 • 1 dusk dild per skål
 • 1 spsk kogt rødbede i tern

Ekstra topping

 • 2 spsk uszka (det svarer til pasta a typen orecchiette) per skål

Instructions

 • Skræl og hak alle grøntsager ud (grove tern er fint)
 • Sauter løg i olie
 • Tilføj rødbeder, gulerødder, selleri og kartoffel
 • Lad det hele snurre lidt rundt et minuts tid og hæld derefter grøntsagsbouillon på så det lige dækker
 • TIlføj laurbærblade og lad det hele koge i 25 min
 • Tag lidt rødbede fra (til topping) og blend resten af suppen med en stavblender
 • smag til med salt og peber

Notes

Jeg gik lidt amok da jeg forberedte denne rødbedesuppe. Jeg var åbenbart i det østeuropæiske hjørne, så jeg var i gang med at lave pierogi udover borszt. Jeg havde derfor noget dej til rådighed, som jeg kunne bruge til uszka. Det ville jeg nok ikke gøre på en normal hverdag, og jeg vil mene at alle former for pasta kan fungere som fylder i denne suppe. Alternativt, ville jeg spise den med ristet rugbrød og stærk sennep til. 

Prøv disse opskrifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.