Gullasch

Det var Fru Nimb der bragte Gullaschen til de danske borde i slutningen af 18-tallet. Paprika var på det tidspunkt et nyt og eksotisk krydderi, som sammen med karry begyndte at optræde i forskellige retter. Paprika er nok det, der er gullaschens signatur. Alle de opskrifter, jeg har trævlet igennem varierer (mine egne inklusive). Det eneste, der går igen, er oksekød i tern og paprika.

Gullasch vandt hurtigt indpas i de danske køkkener, og under 1. verdenskrig var der en række driftige typer, som blev rige af at eksportere industrielt fremstillet gullasch på dåse (efter sigende af tvivlsom kvalitet) til de krigsførende lande. Heraf termen “gullaschbaron”. Til historien hører, at de fleste gullaschbaroner rent faktisk blev rige af aktiemarkedets hurtige optur, og at en del følgende gik ned da det hele krakkede i 1929.

Den opskrift jeg kører med her, minder mest om den Fru Nimb har med i sin gamle kogebog. I den er der nogle stykker stegebacon stegt med oksekøddet, samt paprika og tomatpuré. Fru Nimb ville servere den med kartoffelmos. Det ville jeg nok også på en god dag, men på en doven dag, og dem er der flest af, koger jeg bare et par kartoffeltern med i suppen og serverer den som den er. Måske med et godt surdejsbrød til. På toppen serverer jeg lidt drænet yoghurt. Det syrlige passer godt til den krydrede paprika og så ser det godt ud.

Der er nogle retter, der bare er bedre dagen efter. Gullasch er en af dem. Jeg har nogen gange overvejet, om man skulle gøre som Knud Romers mor. Hun tog en rest gullasch fra, som hun kunne putte i den næste omgang gullasch. Lidt som en gullasch-surdej. Ved nærmere eftertanke, er det muligvis den, som befinder sig i de uidentificerbare fryseposer jeg kyler ud, når fryseren skal afrimes.

Gullasch

Gullasch er fantastisk og nem at lave
Prep Time15 minutes
Cook Time1 hour 30 minutes
Total Time1 hour 45 minutes
Course: Hovedret
Cuisine: Ungarnsk
Keyword: Paprika
Servings: 4 personer

Ingredients

 • 300 gr oksekød i tern f.eks fra bov eller andre knap så fine stykker
 • 1 l vand
 • 2 dl ungarnsk rødvin (Cote du Rhone fungerer fint)
 • 140 gr tomapuré (svarer til 1 dåse)
 • 1 spsk paprika pas på hvilken slags du bruger. Hvis ikke du vil have retten for stærk, så brug sød paprika
 • 2 stk løg
 • 2 dl bacon i små stykker
 • 3 tsk salt
 • 20 drej med peberkværnen
 • 1 stk oksebouillon
 • 2 spsk hvedemel
 • 2 dl drænet yoghurt
 • 10 stk kartofler

Instructions

 • Skær oksekød og bacon i stykker af 1-2 cm
 • Fyld mel i en dyb tallerken og vend oksekødsternene i mel så de er dækket på alle sider
 • Skræl gulerødder og skær dem og løg ud i tilpas størrelse (jeg foretrækker store gulerodsstykker, skåret på tværs). Løg så små som muligt af hensyn til følsomme børn
 • Brun bacon i lidt smør til det får farve
 • Sauter løg og gulerødder i det til løgene er klare (hvad BETYDER det? Bare lad dem stege i 2 minutter ca)
 • Tag det hele op
 • Smelt lidt smør
 • Put oksekøddet i gryden og brun ternene på alle sider
 • Når de har fået farve tilføjer du tomatpuréen og rører det hele godt rundt
 • Drys paprikaen over og rør yderligere
 • Bland gulerødder, løg og bacon i
 • Tilføj rødvinen og vand og rør det lidt rundt
 • TIlføj bouillon, salt og peber
 • Lad det simre i minium 1 time, gerne mere
 • 20 minutter før gullaschen er færdig, skræller du kartoflerne og skærer dem i tern
 • De koges med i gryden til de er møre
 • Imens drænes lidt yoghurt til at putte oven på

Notes

Mange opskrifter siger, at gullasch skal serveres med kartoffelmos. Det kan man jo, kartoffelmos er altid godt, men jeg synes det er nemmere at koge kartofler med i suppen og så selv mose dem i tallerkenen hvis man vil. 

Prøv også disse gryderetter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.