Kylling i karry

Gammeldags kylling i karry med opbagt sovs og ris til. Opskriften her er den oprindelige danske fortolkning af indisk curry – totalt uautentisk og ikke-indisk, men meget dansk og hyggelig. Kylling i karry er det ultimative hit til børn og voksne. Den er løgfri, hvilket er populært blandt børn. Den er farsfri, hvilket gør det nemt for kokken. Sovsen laves i princippet på samme vis som boller i karry. Man slipper bare for at lave fars og koge bollerne i kylling i karry. Det kan nogen gange gøre forskellen på en tirsdag.

Gennem alle de handlinger og livsvalg vi gør os, skaber vi og fortolker vi vores identitet for at vurdere vores plads i fællesskabet. Den ultimative identitetsforandrer, man kan komme ud for, er at blive forælder. Det kommer også til udtryk gennem madlavning. Nogle bliver sådan cool-storby forældre, som køber take away med god/dårlig samvittighed og får veganske måltidskasser. Og så er der sådan nogle som mig (og måske dig, der læser med), som falder i husmoderfælden i det sekund baby er kommet inden for dørene. Jeg følte dengang, at jeg blev nødt til at mestre alle de retter, som en ”ægte moder” forventedes at kunne. Det er altså den lige vej til stress at pålægge sig selv sådanne forventninger, samtidigt med at man skal lære at være mor (og passe et fuldtidsarbejde i øvrigt). Hvis du har det, som jeg havde det – med at falde i husmoderfælden – så vil jeg anbefale at lære denne opskrift. Eller i hvert fald at lære at lave en opbagt sovs. Når man først mestrer det, kan man lave denne her karry, boller i karry (opskrift her), tarteletter og bechamelsovs til lasagne (opskrift her). Og kan man lave boller i karry, så kan man også lave frikadeller (opskrift her) – det er nemlig samme fars. Så er man godt kørende med børneretterne. Så er der ro og harmoni, og så kan man stille og roligt udvide sortimentet til de mere avancerede ting.  

Det er ikke uden betydning, hvilken slags kylling, man spiser. De vandpumpede, masseopdrættede og hurtigtvoksende kyllinger, som man finder flest af i kølediskene, smager bare mindre godt end langsomtvoksende, økoligiske kyllinger. Sådan er det. Hvis man vil kompensere, kan man putte lidt ekstra fløde i. Men man kan også bare købe en ordentlig kylling til en start. ”We are not passive consumers of food, but cocreaters of the systems which feed us” (Michael Pollan, ”In Defense of Food” p. 161).

Nå ikke flere sure opstød herfra. Karryen jeg bruger er madraskarry, som er sådan mellemstærk.

Kylling i karry kan nemt laves med en rest af kylling (fra fx helstegt kylling). Serveres med hvide ris og kogte ærter.

For de historieinteresserede kan det tilføjes, at kylling i karry er forløberen til boller i karry. Karry kom oprindeligt til Danmark via England og Indien i 1830’erne. Fortolkningen dengang var forskellige stykker kød i en opbagt sovs med karry (Ål i karry fx). Opskriften her er altså den oprindelige danske fortolkning af indisk curry – totalt uautentisk og ikke-indisk, men meget dansk og hyggelig.

Kylling i karry

Old school og autentisk opskrift på kylling i karry
Prep Time10 minutes
Cook Time15 minutes
Total Time25 minutes
Course: Aftensmad
Cuisine: Dansk fusion
Keyword: Karry, Kylling, Opbagt sovs
Servings: 4 portioner

Ingredients

 • 20 gr smør svarer til en god spsk fuld
 • 1 spsk mel
 • 800 ml hønsebouillon dvs vand + knorr
 • 1 tsk karry med top
 • ½ tsk kanel
 • 1 spsk piskefløde Kan udelades – men fløde gør kun gode ting for sovs
 • 2 stk brystfilleter af kylling
 • 1 tsk salt
 • 1 spsk olie til at stege i

Instructions

 • Skær kyllingen ud i tern eller skiver
 • Varm olien op i en gryde og steg kyllingestykkerne et par minutter på alle sider
 • Tag kylling og stegevæden op og sæt til side
 • Smelt smør i gryden (på middelvarme) og tilføj mel. Pisk det sammen med et piskeris
 • Lad det stege et par minutter på middelvarme mens du rører stille og roligt. Sådan "brænder" man glutensmagen af. Jo højere temperatur, des mere farve får opbagningen. Det er ikke vigtigt her, da sovsen skal være gul (og ikke brun).
 • Hæld vand og bouillon ved og pisk videre ind til det tykner
 • Kom karry og kanel i
 • Når det koger, skru da ned og put kylling og stegevæden i gryden
 • Lad det simre i mindst 15 minutter (kommer an på størrelsen af kyllingestykkerne – små tern behøver ikke mere end 15 minutter). Rør engang i mellem.
 • Tilføj til sidst fløden (kan udelades) og smag til med salt

Notes

Man kan sagtens bruge en rest af kylling til kylling i karry.
Serveres med ris og kogte ærter til. 

Passer med

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.