Tagliata (udtales tajliata) er smalle bøffer eller skiver af oksekød på en bund af rucola med balsamico-glace og høvler af parmesan oven på. Det er en vidunderlig kombination og en italiensk klassiker. Samtidigt er det en festlig ret, der i mit hoved er kategoriseret under kategorien ”fredagsmenuer”. En fredagsmenu er karakteriseret af, at man skal have middag en dag (ikke nødvendigvis en fredag egentligt), men ikke har vildt meget tid til hverken eksekvering eller forberedelse, men hvor det samtidigt godt må være lidt finere end hverdagsmad, og også noget som kan anskaffes i forvejen. Her er tagliata en perfekt ret, for det er hurtigt at lave, nemt at anskaffe i forvejen og virkeligt lækkert og festligt.
Kødet skal være en af de fineste udskæringer af oksekød fx mørbrad eller roastbeef. Generelt er min oplevelse, at man får en bedre kvalitet, når man køber en hel steg, end hvis man køber udskårne bøffer. Glacen kan købes færdiglavet, men så er den fyldt med dextrose og E-numre. Og hvorfor købe et processeret produkt fyldt med tilsætningsstoffer, når man bare kan simrekoge en balsamico i et kvarter? Den kan laves i forvejen, men så skal du være opmærksom på, at den tykner en hel del, når den køler ned. For at få en mere flydende konsistens, skal den altså lige varmes op igen (hvilket er meget hurtigt gjort). Beregn 200 gr kød per person. Det svarer ca. til 3-4 skiver, afhængigt af hvor stor en steg, du skærer ud selvfølgelig.
Jeg synes retten fint kan serveres uden andet til. Med rigeligt rucola og parmesan er det ligesom kød og salat, og man behøver ikke andet end måske noget godt brød til.
Tagliata
Ingredients
- 400 gr oksekød af roastbeef eller mørbrad
- 2 stk store håndfulde rucola
- 1 stk håndfuld radicchio kan udelades
- 10-15 stk spåner af parmesan
- salt og peber
- 2 dl balsamico
Instructions
Glace
- Hæld balsamico i en bred pande, og lad det koge op
- Skru lidt ned og lad det simre i ca 15 minutter. Hold øje med det, da det ikke må brænde på eller karamellisere
- Det er færdigt når det har en sirupsagtig konsistens
Tagliata
- Skyl rucola og radicchio og lad det stå og dryppe af
- Tag kødet ud af køleskabet ca 30 minutter før
- Varm ovnen op på grill så høj temperatur som muligt
- Forbered en bageplade med bagepapir
- Skær kødet i tynde skiver (ca. 0,5 cm) og giv dem et lille tryk på alle flader
- Krydr dem godt med salt og peber
- Varm en stegepande op (den skal være glohed)
- Tørsteg bøfferne på den ene side, så de får en stegekant.Det tager ikke meget mere end 30 sekunder
- Placer bøfferne med den rå side opad på en bageplade medpapir
- Grill dem i ovnen i kort tid (1 max 2 minutter). De er færdige, når der pipler lidt stegevæske op på overfladen
- Anret bøfferne på rucola og radicchio. Drys parmesan over og glace over i smalle striber