Polakker er fuldstændigt pjattede med pierogi. Og har man været længe nok i Østeuropa, bliver man det også selv. Pierogi er ikke det samme som pirogger. Sidstnævnte er sandsynligvis inspireret af pierogi, men er bagte og består af en gærdej. Pierogi derimod, er lavet uden hævemiddel og er kogte. Pierogi er en fast basis i det polske køkken og minder mest af alt om en blanding mellem en kinesisk dumpling eller en italiensk tortellini. Pierogi fås færdiglavede og på køl i supermarkeder østpå, men vi andre må ty til hjemmekøkkenet. Opskriften her passer til en mindre mængde, og som er overskuelig hvis man bare skal prøve sig med pierogi.
Man kan fylde dem med hvadsomhelst. Mest klassisk er dog en form for ost (russisk stil – pierogi ruskie), surkål, kartoffelmos, eller æblekompot (og så er de en dessert). Måske bare rester generelt.
Pierogi
Ingredients
- 1 dl vand
- 1/4 dl mælk
- 2 spsk creme fraiche
- 1 stk æg
- 1 tsk salt
- 4 dl mel
Instructions
Dej
- Pisk vand, mælk, creme fraiche og æg
- Tilføj salt
- Tilføj mel 1 dl ad gangen og rør grundigt
- Rør dejen godt sammen og stil den på køl i 30 min eller mere
Foldning
- Rul dejen ud på et meldrysset bord. Det kan godt være noget klisterværk, men så må man drysse med mere mel. Pierogierne er ret taknemmelige – de hænger godt sammen selv hvis man må hive lidt i dejen
- Rul dejen ud i ca 0,5 cm tykkelse
- stik runde stykker ud med et glas. Størrelse efter smag, men jeg brugte små Ikea glas ca 8 cm.
- Læg 1 tsk af den valgte fyld på midten
- fold den ene halvdel af den runde dej over den anden, så du har en halvmåne form med fyldet inden i
- evt smør med æg for at sikre ekstra god lukning (det er ikke altid nødvendigt). Luk med en gaffel hele vejen rundt
- Kog pierogierne i en gryde. Når de selv svømmer op til overfladen, er de færdige. Det tager kun et par minutter. Hvis de stritter med halen, kan det være, at det er fordi de sidder fast på bunden og så må du hjælpe dem lidt på vej.