Jeg har lavet en opdateret version af opskriften på rugbrød (se her). Den passer til at man laver to halvstore brød med to forme. Det andet brød gav enten 2 meeget flade brød eller et gigantisk et. Nå, men jeg har samtidigt konfereret med min mor, som har bagt rugbrød i en menneskealder. I modsætning til Mogens-opskriften (Camilla Plums), så skal der ifølge mor en øl i. Optimalt en porter, men øl i alle former er OK. Jeg synes brødet er bedre og lidt nemmere, så her er opskriften på hjemmelavet rugbrød.
Nemt rugbrød
Hvis man kører med halvdelen i denne opskrift, passer det med en lang, men ikke så dyb brødform og en kort, ikke dyb form. De små forme har en god størrelse til madpakker.
Equipment
- 2 store brødforme
Ingredients
- 4,5 dl surdej man kan godt være upræcis, det kommer sig ikke så nøje
- 7,5 dl rugkerner
- 7,5 dl rugmel
- 7,5 dl hvedemel
- 1 l vand
- 33 cl porter eller anden øl
- 1,5 spsk sirup eller anden sukker fx mørk moscodavo
- 1,5 spsk salt
- 1,5 dl hørfrø og lidt ekstra til at drysse på toppen
- 2 dl solsikkefrø og lidt ekstra til at drysse på toppen
Instructions
Surdej
- Anskaf dig en surdej (hvis du har nogen at arve fra). Alternativt, kan du sagtens starte en op selv uden store armbevægelser. Bland 10 gr gær med 1 dl vand og 1 dl hvedemel, så kører du. Lad den simre under låg et par dage.
- Når du har din surdej klar, så bland surdej med rugkerner, rugmel og vand. Rør. Tag fra til surdej (1 dl. dej blandes med 1 dl hvedemel og 1 dl vand).
- Bland resten af ingredienserne i og rør godt. Fyld dejen i to godt smurte forme. (Smør dem med olie). Prik dem med en spisepind hele vejen gennem ned til bunden. Prik ca. 8 huller. Lad dem hæve i 12 timer minimum. Bag 1 time og 15 min. på 200 gr.
Notes
Det kræver lidt planlægning at bage rugbrød, men når man først har styr på den del, er det ultra nemt og overskueligt.
Så fik jeg bagt mit første rugbrød from scratch – fulgte denne opskrift og sikke et lækkert resultat .
Super nem opskrift at gå til og nu hvor både surdej og ingredienser er i hus, er det jo bare smooth sailing herfra ?
Tak for en mega god opskrift
Ps( genialt at målene er i dl – så er man ikke afhængig af en vægt )
Hej Cathrine
Tak for det og godt du fik et godt resultat! Jeg er glad for du bemærkede dl-målene, jeg er nemlig sygt træt af at man altid skal stå og veje og måle med vægt, når alt kan være i dl 🙂
Hilsen
Rebecca