Mayonnaise

Hjemmerørt. Oh hvilken tilfredsstillelse det er at røre sin egen mayonnaise. At se det tykne mens man spæder olie til i en tynd stråle. Og til sidst smage den gyldne (ikke hvide!) substans på en kartoffelmad.

Mayonnaise er en fransk opfindelse og kom til Danmark med de franske strømninger i starten af 1800-tallet. Man kunne således finde opskrifter på “Høns i Magnese” i Frk. Mangors kogebøger fra første halvdel af det 19. århundrede.

I dag er mayonnaise en hvid substans, som trykkes ud af en tube. Hvordan er den blevet hvid, når nu den laves af æggeblommer og olie? Den hjemmerørte mayonnaise ligner det, den er lavet af. Æggeblommer og olie/eddike. Og den smager derefter.

Mayonnaise

Det er altså lettere end man skulle tro, så frygt ej. Portionen giver ca. 3 dl mayonnaise
Prep Time10 minutes
Total Time10 minutes
Course: Dressing
Cuisine: Fransk
Keyword: Tilbehør

Equipment

  • Skål og gaffel

Ingredients

  • 1 bæger æggeblomme pasteuriseret
  • 1,5 dl neutral olie solsikke eller vindruekerne
  • 2-3 tsk eddike f.eks estragoneddike
  • 1 knsp salt

Instructions

  • bland æggeblomme med eddike
  • Hæld olien op i en lille kande du kan hælde fra
  • Tilsæt olien i små portioner i en tynd stråle mens der piskes med gaflen. Vær konservativ i starten
  • Fortsæt på denne måde indtil al olien er brugt og konsistensen er som ønsket
  • Smag til med salt
  • Sæt mayonnaisen på køl indtil den skal serveres

Notes

Man kan tilsætte alle mulige smagsgivere til mayonnaisen. Krydderurter, citron og krydderier. Mayoen kan holde sig en lille uges tid i køleskabet. 

Prøv også disse dressinger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.