Hjemmerørt. Oh hvilken tilfredsstillelse det er at røre sin egen mayonnaise. At se det tykne mens man spæder olie til i en tynd stråle. Og til sidst smage den gyldne (ikke hvide!) substans på en kartoffelmad.
Mayonnaise er en fransk opfindelse og kom til Danmark med de franske strømninger i starten af 1800-tallet. Man kunne således finde opskrifter på “Høns i Magnese” i Frk. Mangors kogebøger fra første halvdel af det 19. århundrede.
I dag er mayonnaise en hvid substans, som trykkes ud af en tube. Hvordan er den blevet hvid, når nu den laves af æggeblommer og olie? Den hjemmerørte mayonnaise ligner det, den er lavet af. Æggeblommer og olie/eddike. Og den smager derefter.
Mayonnaise
Det er altså lettere end man skulle tro, så frygt ej. Portionen giver ca. 3 dl mayonnaise
Equipment
- Skål og gaffel
Ingredients
- 1 bæger æggeblomme pasteuriseret
- 1,5 dl neutral olie solsikke eller vindruekerne
- 2-3 tsk eddike f.eks estragoneddike
- 1 knsp salt
Instructions
- bland æggeblomme med eddike
- Hæld olien op i en lille kande du kan hælde fra
- Tilsæt olien i små portioner i en tynd stråle mens der piskes med gaflen. Vær konservativ i starten
- Fortsæt på denne måde indtil al olien er brugt og konsistensen er som ønsket
- Smag til med salt
- Sæt mayonnaisen på køl indtil den skal serveres
Notes
Man kan tilsætte alle mulige smagsgivere til mayonnaisen. Krydderurter, citron og krydderier. Mayoen kan holde sig en lille uges tid i køleskabet.