Vi elsker lasagne, ikke? Det er en all time klassiker, favorit og hofret her i huset. Den skal laves med hjemmelavet bechamelsauce og frisk mozzarella smeltet på toppen. Jeg plejer at putte frisk basilikum på toppen ved servering, det smager ekstra godt sådan. Hvis man synes projektet virker uoverskueligt på en hverdag (og det er det), så lav først kødsaucen den ene dag, og spis den ene halvdel af kødsaucen med tagliatelle eller spaghetti. Gem den anden halvdel til lasagnedagen, så skal man bare tænke på at lave en bechamelsauce, og det er gjort i et snuptag.
Lasagne med frisk mozzarella og basilikum
Lasagne skal laves med rigtig bechamelsauce og frisk mozzarella. Alt andet er forbudt
Servings: 4 sultne personer
Equipment
- Stort ildfast fad 30×40 cm
Ingredients
- 1 x kødsauce eller ragù alla Bolognese
- 1 x bechamelsauce
- 20 stk lasagneplader
- 4 stk mozzarellaoste a 125 gr
- 1/2 bundt frisk basilikum
Instructions
Kødsauce eller ragù alla Bolognese
- Lav først en stor portion kødsovs eller ragù. Spis den ene halvdel og gem resten til din lasagnedag
Lasagnen
- Lav bechamelsaucen (se nedenfor)
- Fordel lasagne plader i et stort ildfast fad
- Hæld dernæst 1/3 af kødsauce og bechamelsauce på så det er jævnt fordelt
- Fordel dernæst et lag lasagneplader og gentag med kødsauce og bechamelsaucen
- Læg et tredje lag lasagneplader og fordel med den resterende kødsauce og bechamelsauce. Sørg for at alle lasagneplader er dækket, også hjørner og kanter
- Bag den i ovnen i 25 minutter på 200 gr
- Imens skærer man mozzarella i skiver
- Fordel dem på lasagnen og bag den yderligere 20-25 minutter
Notes
Server med frisk basilikum på
Kødsauce – den hurtige
Spaghetti med kødsovs
Danmarks nationalret – den hurtige bolognese kødsovs
Servings: 4 personer
Ingredients
- 1 stk gulerod
- 1 stk bladselleri
- 4 fed hvidløg
- 1 stk løg
- 3 stk laurbærblade
- 3 tsk salt
- 1 tsk tørrede chiliflager
- 1 pakke hakket oksekød 4-500 gr
- 1 dåse tomatpuré 125 gr
- 375 ml vand fyld dåsen med tomatpuré tre gange
- 1 stk oksebouillonterning
- Pasta efter sult og smag
- parmesan
Instructions
- Skræl og hak løg, gulerod og bladselleri fint
- Sauter det i olie eller smør i to minutter
- Tilsæt det hakkede kød og sauter yderligere tildet er brunet nogenlunde ligeligt
- Åbn puréen og tilsæt det til kødet
- Fyld vand i og lad det koge op
- Tilsæt laurbærblade, krydderier og hakket hvidløg
- Lad det koge yderligere i 10-15 minutter
- Kog spaghetti efter anvisning på pakken
- Bland kødsovs i spaghetti og server med revet parmesan på siden
Notes
Spaghetti og kødsovs blandes sammen i gryden, så det serveres sammen. Hvis man holder pasta for sig selv vil den klistre.
Kødsauce – den originale
Ragù alla Bolognese
Pas på, for efter at have smagt den ægte vare, kan man ikke længere spise hverdagsversionen af kødsauce
Servings: 4 personer
Ingredients
- 1 pakke oksekød ca 4-500 gr, gerne 8-10%
- 1 pakke pancetta ca 100-150 gr
- 2 stk gulerødder store
- 3 stk bladselleri stængler
- 1 stk løg stort
- 1/2 l oksebouillon Dvs vand og bouillonterning
- 1 dl rødvin eller hvidvin eller portvin
- 1 dl sødmælk
- 125 gr tomatpuré
- 2 stk salt
- 3 stk lauerbærblade
- 1 dusk persille
- 8 stilke frisk timian
- 10 drej med peberkværnen
Instructions
- Skræl og hak gulerødder, løg og selleri meget fint
- Sauter løg, gulerod og selleri i olie eller smør
- Skær pancetta ud i fine tærn og steg den med
- Steg oksekødet med til det bruner
- Tilsæt tomatpuré og bland det godt rundt
- Tilsæt oksebouillonen, vin, halvdelen af mælken og krydderurterne (bind dem evt sammen i en bouquet garni – altså en lille buket som senere kan fiskes op af gryden)
- Lad retten simre i en time
- Hæld resten af mælken i og lad den simre yderligere 1 time
- Smag til med salt og peber
Notes
Serveres med tagliatelle og parmesan
Bechamelsauce
Bechamelsauce
Bechamel bruges til et have af retter (lasagne, stuvninger og gratineringer)
Servings: 4 personer
Ingredients
- 1/2 pakke smør
- 2 spsk mel store
- 1 l mælk skummetmælk fungerer fint
- 1 tsk muskatnød
- 1 tsk salt
Instructions
- Smelt smør i en kasserolle på mellem varme
- Tilsæt melet hvorefter det røres sammen med smørret
- Lad det snurre godt sammen et par minutter, så glutensmagenbliver brændt af
- Tilsæt halvdelen af mælken og pisk godt rundt indtil det tykner
- Rør muskatnød og salt i
- Juster med resten af mælken til passende konsistens. Den må godt være lidt bastant idet og ikke sjappet