Misosuppe med svampe og spidskål

Der er mere og mere, der tyder på, at man bør spise mindre kød og flere grøntsager. Af sundhedsmæssige årsager, af hensyn til klimaet og måske for at mindske virusinfektioner i fremtiden. Det er et emne, som jeg har kredset om i mere end et år efterhånden. Problemet med grøntsager er, at de ofte ikke smager af særlig meget, eller særlig godt i det hele taget. Så hvordan får man inkorporeret flere plantebaserede måltider, når nu kød og mejeriprodukter er tilgængelige og billige? Hvordan får lavet et måltid, der føles som et måltid, og et som konservative og halvkræsne børn vil spise?

Det siges, at grøntsager har udviklet stive fibre og bitter smag, for at kunne overleve i naturen og undgå at blive spist. I modsætning til kød indeholder de ikke det stof, der giver umamismag (stoffet ATP som kommer fra muskelvæv) og man bliver derfor nødt til at vride dem lidt ved enten at fermentere dem eller tilsætte noget, der er fermenteret, for at justere smagen så den er mere modtagelig. Mange vegetariske retter indeholder derfor en masse krydderier.

Miso er en slags grød, som er lavet på fermenterede sojabønner. Fermenteringen foregår med ris, som er tilsat en svampespore (koji) og den udvikler på den måde en saltet umamismag. Miso er et vidundermiddel, som kan bruges lidt som en fond eller bouillonterning. Det siges at den ikke skal koge, for da vil den miste vitaminer (jeg har også læst at den skulle skille). Personligt har jeg brugt den både ukogt og kogt, og begge dele fungerer uden problemer. Miso kan købes hos asiatiske købmænd og i helsekostforretninger (førstnævnte er ca halv pris). Jeg har endnu ikke fundet det i online supermarkeder.

Med en misosuppe får man en mild basissuppe, som kan blandes med det man nu synes passer. Jeg kan godt lidt at bevare sprødheden i grøntsagerne, og forsøger derfor så vidt muligt at bevare den i denne suppe. Man kan godt skifte ud med for eksempel grønne bønner eller en anden type kål. Man kan også godt bruge andre typer nudler.

Misosuppe med svampe og spidskål

Misosuppe er en mild og smagfuld suppe
Prep Time15 minutes
Cook Time15 minutes
Total Time30 minutes
Course: Aftensmad, Frokost, Hovedret
Cuisine: Dansk-japansk fusion
Keyword: Asparges, Miso, Suppe
Servings: 2 personer

Equipment

 • 2 gryder og 1 pande

Ingredients

 • 2 stk tomater
 • 2 fed hvidløg
 • 2 cm ingefær
 • 5 dl vand
 • 1 spsk miso
 • 1 pakke champignon
 • ½ stk chili
 • ½ stk spidskål
 • 10 stk asparges friske, grønne
 • ½ stk porre
 • 1 spsk soja
 • 1 spsk citron
 • ½ tsk salt
 • 2 plader ramennudler

Instructions

Prep

 • Skræl og skær ingefær og hvidløg i små stykker
 • Skær tomater i tern
 • Skær chili og champignoner i små stykker – tag til side
 • Skær spidskål i tynde skiver – tag til side
 • Skær asparges i mundrette bidder og porre i fine stykker –tag til side

Suppen

 • Sauter ingefær og hvidløg i 2 minutter på mellem varme i neutral olie
 • Tilsæt tomat og vand, lad det koge op. Lad det derefter simre i 10-15 minutter
 • Blend suppen for en jævn konsistens
 • Bland miso i, rør det ud og sluk blusset
 • Tilsæt asparges og porre i den varme suppe
 • Smag til med citron, soja og salt

Svampe og spidskål

 • Sauter champignoner og chili i neutral olie på mellem varme
 • Sauter dem i 5 minutter til svampene har fået lidt farve.Tag dem af og anret dem på et fad for sig selv
 • Sauter spidskål i den samme pande på middelvarme i et par minutter. Tag dem af og anret dem på et fad for sig selv

Nudler

 • Kog nudlerne som anvist på pakken (et par minutter)
 • Si vandet fra og hæld dem op i suppen

Notes

Spidskål og svampe fås året rundt, og er derfor en god basis i denne suppe. I opskriften er der suppleret med asparges, som jo er en typisk forårsgrøntsag. Man skal endelig spise dem, når de er i sæson. Om sommeren kan man erstatte dem med nye grønne bønner og om vinteren må man nøjes med bønner fra frost.
Man kan vælge at anrette svampe, spidskål og asparges for sig selv, eller komme det i suppen. Hvis ikke alle er så vilde med svampe, eller synes chili er for stærkt, kan man anrette det ved siden af, så man selv kan bestemme hvad der skal i. 

Passer sammen med

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.