Refogado er en blanding af løg, hvidløg og olivenolie, og det bruges som basis for en lang række retter i det sydeuropæiske og sydamerikanske køkken. Refogado er portugisisk og bruges i Brasilien, og minder om den spanske sofrito og den italienske soffritto. Jeg har kun hørt det benævnt som det miks af ingredienser, f.eks. som man bruger i en kødsovs – løg, hvidløg, gulerødder – hakket fint eller i små tern. I den brasilianske version – refogado skal ingredienserne blendes helt. Opskriften indeholder heller ikke gulerødder (i modsætning til den italienske).
Hvorfor er det genialt
Refogado er for det første tidsbesparende, fordi man kan bruge en skefuld af refogado, i stedet for at hakke og snitte løg og hvidløg. Hvis man laver en hurtig pastaret, giver det bare mening at smutte en skefuld refogado på panden, og ikke først at skrælle løg og hvidløg.
Man kan smøre det på ting, der skal steges. En steg, der skal grilles (for den ægte, autentiske churrasco-oplevelse), en bøf der skal steges eller et kvart ovnbagt spidskål.
Man kan tilføje det i dressinger til salater, så det smager af mere. Enten i dressingen eller i salaten direkte.
Opbevaring
Den kan holde sig i 5 dage i glas på køl.
Refogado
Equipment
- Food processor
Ingredients
- 1-2 stk løg
- 3 fed hvidløg
- ½ dl olivenolie