Perfekt bøf

Guderne skal vide, at jeg har brugt og spildt mange penge på bøffer i tidens løb. Især i mine unge dage, og når man syntes det skulle være lidt fint. Fredagsmenu med kæresten, og man stod der i Føtex og ned i indkøbskurven røg en pakke med to engelske bøffer. Som bagefter blev stegt og smagte af.. skosål? Jeg er færdig med at købe bøffer fra køledisken.

Der skrives mange ting om kød og bøffer, krogmodning, fedtmarmorering og jeg skal komme efter dig. Jeg gider egentligt ikke sætte mig ind i det sådan for real – hvis der skal bøf på bordet, så vil jeg have en bullet proof metode, der sikrer perfekt bøf hver gang. Det har jeg så fundet ud af, og den kommer her.

Hvis man skal optimere det stykke kød, som man skal sætte tænderne i, kan det ikke betale sig at købe udskårne bøffer fra køledisken. Køb i stedet en hel oksefilet (som sagt: der er andre sikkert lige så gode stykker, men oksefilet er bullet proof og virker hver gang). Den skal helst være økologisk og lokalt opdrættet og alt det der. Men hvis du står nede i Føtex, så prøv i det mindste at købe dansk, hvis du ikke kan få en økologisk. Hvorfor økologisk spørger du måske? Kød smager af det liv som oksen har levet. En økologisk okse bevæger sig mere på græs, og spiser mere græs end en ikke-økologisk og det kan smages.

Størrelsen på oksefileten afhænger selvfølgelig af, hvor mange du skal lave mad til og hvad der er på tilbud lige den dag. Jeg har ofte set oksefilet i størrelsen 1 – 2 kg.  Skær fileten ud i skiver, der er 3 cm. brede. Det giver en bøf på i hvert fald 200 gr. Du kan fryse dem ned, som du ikke kan spise, eller lave en Bøf Stroganoff af resten. Hvor mange skal man så bruge? Hvis man skal lave mad til drenge i voksealderen eller mænd generelt, ville jeg nok påregne 1 bøf pr. person. Jeg (kvinde) spiser ikke en hel bøf på 200 gr – kun ca. halvdelen. Det smarte ved en så tyk bøf er, at den kan serveres i skiver og dermed deles. Så – påregn en hel bøf pr person, hvis du laver mad til en gymnasiedreng eller en mand, og server bøfferne hele. Påregn lidt mindre, hvis det er damer, mindre børn eller ældre du laver mad til – og server dem så skiveskårne.

Perfekt bøf

Enkel og træfsikker metode til at stege perfekte bøffer
Prep Time2 minutes
Cook Time7 minutes
Tempering og hvile35 minutes
Total Time44 minutes
Course: Aftensmad, Hovedret
Cuisine: Europæisk fusion
Keyword: Bøf, Grill, Oksekød
Servings: 1 bøf

Equipment

 • Stegepande der kan gå i ovnen

Ingredients

 • 1 stk oksebøf af oksefilet
 • 1 tsk salt
 • 10 drej med peberkværnen
 • 1 spsk olivenolie

Instructions

 • Skær din oksefilet ud i skiver af 3 cm
 • Tag kødet ud af køleskabet 30 minutter før, du skal stege bøfferne. Det skal have tid til at få stuetemperatur, så det ikke koger, når det rammer panden. Dette er vigtigt!
 • Opvarm ovnen på 200 gr og stil din stegepande derind, så den bliver varmet op. Husk lige, at den skal kunne klare at gå i ovnen!
 • Smør bøffen ind i olie, salt og peber på begge sider. Vær ikke nærig med noget
 • Tag panden ud af ovnen, og stil den på komfuret på højeste blus
 • Placer bøffen på midten og lad den stege på den ene side i 1 minut (lad være med at flytte rundt på den den). Stadigt på højeste blus
 • Vend bøffen og lad den stege på den anden side i 1 minut (lad igen være at fifle rundt)
 • Giv bøffen 1 minut på fedtkanten (du bliver nødt til at holde den med to gafler)
 • Vend den tilbage på den første side, og stil panden ind i ovnen. Steg den 2 minutter (3 hvis du skal have det lidt mere gennemstegt)
 • Vend den på den anden side, og giv den yderligere 2 (eller 3minutter). Her kan du evt putte en klat smør på bøffen eller lægge en kvist rosmarin ved.
 • Mærk efter, hvor blød den er efter 2 minutter. Hvis den er blød som den nederste, fede del af din tommelfinger (der hvor den sidder fast lige over håndleddet), vil den være rød. Hvis den er meget blød, vil den være meget rød. Du skal gå efter en fjedrende blødhed, ligesom din tommelfinger. Hvis den er hård, skal den UD NU. Bøffer skal være røde, og det er en dødssynd at give denne her for meget. Hellere blå end grå.
 • Tag den ud og placer den på et skærebræt. Dæk den til med sølvpapir og et håndklæde, så den holder sig varm. Lad den hvile i 5 minutter.
 • Herefter kan den skæres ud eller serveres som den er.

Notes

Bøffer er minimalistisk mad – hvis det er god kvalitet og den er tilberedt rigtigt, behøver man ikke så meget andet. Man kan lige smelte en klat smør på bøffen med rosmarin eller hvidløg i. Salvie eller bredbladet persille er også godt. Og så er der jo bearnaisen. Men den er et kapitel for sig. 

Passer med

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.