Mad er tradition, en institution man hviler sig op ad i en eller foranderlig og usikker verden. Svensk farsbrød symboliserer tryghed og bestandighed, for det er en ret, min mor har lavet siden engang i 1980’erne og som jeg nu laver selv. Den emmer af hverdag med dens hakkede oksekød, men når duften af hvidløg, persille, tomat og bacon forenes giver det et sug i umamiregionen i hjernebarken, og hverdagen bliver straks lidt mere nydelsesfuld og forjættende.
Farsen er nem at røre sammen, og det resterende til sauce og tilbehør kan også bikses sammen på kort tid. Og så skal den bare i ovnen, hvormed man kan sætte sig og lave noget andet nydelsesfuldt.
Det er uvist hvorfor farsbrødet skulle være svensk. Mit gæt er, at fordi farsen bliver lavet på oksekød, virker det svensk-agtigt, da de på den anden side af sundet har en tendens til at lave kødboller af oksekød, og ikke kalv-flæsk, som vi er vant til på denne side.
Svensk farsbrød
Ingredients
Farsbrød
- 500 gr hakket oksekød
- 2 dl mælk
- 1 tsk salt
- 1 tsk peber
- 3,25 dl rasp
- 1 stk æg
- 1 pakke bacon i skiver
Sauce
- 2 stk dåse hakket tomat
- 2 dl rasp/findelte skiver af franskbrød
- 2 stk fed hvidløg
- 1 dl hakket persille
- 1 spsk smør
Instructions
Farsbrød
- Bland ingredienser til farsbrød
- Del farsen op i to og fordel dem i et ildfast fad
- Klip bacon over i to på midten og fordel dem henover hvertfarsbrød
Sauce
- Blend tomat og læg i bunden af det ildfaste fad
- Hak hvidløg og persille fint
- Bland rasp med persille, smør og hvidløg og fordel blandingen i midten af fadet mellem de to farsbrød
- Steg i ovnen i en time på 200 gr.