Fransk løgsuppe

Løgsuppe eller soupe à l’oignon er en fransk bistroklassiker. Det kan ikke anbefales, at lave den uden ost på toppen, men man kan garanteret godt lave den med andet en Gruyere. Gruyere er en mild ost, der smelter virkelig nemt og giver de her lange, satisfying ostetråde. Gruyere fås i velassorterede supermarkeder og delikatessebutikker, men er nok ikke blandt ”revet pizzaost” og ostehaps i Netto. Man kan godt lave den med en rest almindelig mellemlagret skæreost, som er revet. Det er en god måde at bruge den besværlige sidste stump af en skæreost – rive den og put den i en løgsuppe.

Suppen er virkelig nem at lave. Det er vigtigt at man bruner løgene i små portioner, da de ellers ikke får farve. Løgsuppe skal være brunlig og ikke bleggrøn. Der er selvfølgelig måder at snyde på mht farven (og jeg nævner ikke kulør her) men hvis man vil sætte lidt ekstra smæk på farve og smag, kan man snyde med en gastrik (indkogt balsamico) eller en adhoc-gastrik som består af halvt soja, halvt balsamico. Men pas på med mængden, det kan hurtigt komme til at overdøve.

Suppen kan laves i forvejen, og bliver nærmest bare bedre dagen efter. Men husk kun at udføre oste-delen lige inden servering.

Fransk løgsuppe

Fransk bistroklassiker med Gruyère på toppen
Prep Time15 minutes
Cook Time1 hour
Total Time1 hour 15 minutes
Course: Aftensmad, Frokost
Cuisine: Fransk
Keyword: Ost, Suppe, Vegetar
Servings: 6 portioner

Equipment

  • Gryde der kan gå i ovnen eller ildfaste suppeskåle

Ingredients

  • 8 stk løg
  • 2,5 dl hvidvin
  • 2 l oksebouillon
  • 2 tsk salt
  • 20 drej med peberkværn
  • 1/4 dl soja
  • 1/4 dl balsamico
  • 1/2 dl bredbladet persille hakket + ekstra til strø
  • 6 stk skiver brød eller baguette
  • 200 gr Gruyère

Instructions

  • Skær løg ud i tynde skriver. Jeg kan bedst lide det, når de er skåret i kvarte først, og dernæst i tynde skiver
  • Brun løgene i olivenolie. Del dem op, så de bliver sauteret lidt ad gangen, ellers bliver de ikke ordentligt brune
  • Kom hvidvinen ved og lad det simre i 30 minutter– væsken skal reduceres til ca 2/3
  • Kom bouillon og persille ved og lade de simre i20-30 minutter. Tilføj soja/balsamico (= hurtig gastrik) for mere intens smag og farve
  • Smag til med salt og peber
  • Tænd for ovnen og rist dit brød
  • Fordel suppen i ildfaste skåle eller lad detvære i suppegryden, hvis denne kan gå i ovnen
  • Riv Gruyère på den grove side af rivejernet
  • Læg en skive brød i hver suppeskål oven på suppen og fordel den revne Gruyère oven på
  • Stil suppen med ostebrødene i ovnen på grill eller max varme i 3-5 minutter
  • Server med lidt hakket persille på toppen

Notes

Vintermad – både hvidvin og rødvin passer til

Passer til

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.