Mexico ligger langt fra Danmark, og det gør min fortolkning af fajitas måske også (fra Mexico altså). Fajitas er en texmex-ret, og det ligger (vist) generelt ret langt fra det autentiske, mexicanske køkken. Jeg tænker, at en skandinavisk fortolkning ikke gør retten dårligere eller mindre relevant.
Definitionen på fajitas er, at det er en ret med strimlet kød stegt med løg og peberfrugt. En meget løs definition, synes jeg, og måske derfor jeg aldrig helt har fattet forskellene eller definitionerne på tacos, burritos, birria… I lang tid var tacos for mig bare sådan nogle lidt besværlige skaller, der knækkede for et godt ord, og var besværlige for ikke at sige umulige at spise.
Jeg serverer fajitas som tacos – altså i tortillapandekager, som spises direkte af hånden. De fås i forskellige størrelser, men som tacos, er de små klart at foretrække (de store er bedst til burritos – altså ostede ruller i ovnen). Jeg gider ikke selv bage dem, og jeg er ikke majs-feinschmecker. For mig er det vigtigste fyldet og toppingen. Til denne opskrift på fajitas serverer jeg årstidens grøntsager til. Sommer er det spidskål (eller anden salat) i strimler, tomatsalsa, og måske en agurk. Om vinteren kan det være grønkål, ræddiker eller radiser. Cheddarost og creme fraiche uanset årstid. Dåsemajs har været forvist fra mit køkken siden 1999.
Fajitas
Equipment
- Stegepande
Ingredients
Marinade
- 1 stk citron (saften af)
- ½ dl neutral olie
- 1 tsk spidskommen
- 1 tsk kanel
- 1 tsk gurkemeje Kan udelades – men det giver en cool farve
- ½ tsk chiliflager
Fajitas
- 1 bakke kyllingebryst (ca 400 gr)
- 1 stk løg stort – ellers to
- 2 stk peberfrugter rød og gul
Instructions
Marinade
- Start med at blande alle ingredienser til marinaden sammen
- Skær derefter kyllingen i ønskede strimle-størrelse
- Læg kyllingen i marinaden og lad det ligge på køl, til det skal bruges. Marinadetid er ikke altafgørende i denne ret – hvis du ikke har mere end 30 minutter, er det også fint.
Fajitas
- Skær dernæst løg og peberfrugt i strimler, Løgene kan skæres på tværs eller på langs (men ikke i tern!)
- Tag kyllingen op af marinaden, dryp den lidt af (ikke smide marinaden ud!)
- Varm neutral olie på en pande, og brun kyllingen et par minutter, tag den op
- Steg derefter løg et par minutter, tilføj herefter peberfrugt. Lad det stege et par minutter på middelhøj varme
- TIlføj herefter kylling og marinade. Skru ned på lavmellemvarme og lad det simre i 15-20 minutter (afhængigt af strimlernes størrelse)
- Smag til med salt og peber. Spis