Skip to content


Marineret revelsben

Revelsben lugter af sommer og grill mad, så her er en opskrift på en vildt lækker barbeque sauce man kan bruge til revelsben (og sikkert også andet). Den kan også bruges i ovnen.

Marinade:

  • 2 tsk honning
  • 1 spsk soja
  • 2 spsk balsamico eddike
  • 1 tsk timian
  • 1 spsk citronsaft

Hæld det over revelsbenene, drys rundhåndet med salt og put det hele i ovnen eller på grillen (1 time, 200 gr).

Share/Save

Posted in Opskrifter, Årstider - Sommer. Tagged with .

La Buca degli artisti

I går var vi på La Buca. Legendarisk italiensk restaurant på Godthåbsvej. Jeg skal helt sikkert prøve retterne af en dag:

  • Antipasti: blomkålsfrikadelle, vitello tonato, rejer-artiskok, fyldte stegte oliven, fyldte champignons, røget andebryst på pære med rucola og parmesan, spek med friskost på butterdejskiks.
  • Pasta: ravioli med kød i smørsauce med salvie
  • Entrecote med frisk spinat og citron og parmesan

Mmm :)

Share/Save

Posted in Madplaner. Tagged with .

Kyllingeleverpostej

Denne opskrift på leverpostej er en anelse nemmere end den traditionelle, da man kan blande alle ingredienser i en blender og slipper for at lave en opbagt sovs. Den indeholder mindre fedt men smager himmelsk alligevel.

Fremgangsmåde:

Blend alle ingredienser til konsistens er ret flydende. Fyld i en 0,8 liter form (eller flere mindre). Stil i forvarmet ovn på ca. 200 gr. i en times tid.

Ingredienser:

  • 300 gr. kyllingelever (fås bla. frossen i supermarkedet)
  • 2 spsk portvin (kan udelades)
  • 75 gr. andefedt/hakket spæk eller ca. 1 dl olivenolie
  • 1-2 spsk mel
  • 2 dl. fløde eller mælk
  • 1 æg
  • 1 lille løg
  • 1 tsk salt
  • 10 omgange med peberkværn
  • 1 tsk tørret basilikum

Share/Save

Posted in Jul, Mad til småbørn, Opskrifter, Påske, Årstider - Vinter. Tagged with .

Tiramisu

Jeg klappede i mine små hænder første gang jeg lavede tiramisu, da jeg opdagede at det er verdens nemmeste dessert at lave. Slut med at bage underlige bunde og dernæst piske fyld osv i. Næ, man skal bare købe nogle ladyfingers og piske mascarpone + æggeblommer sammen og så er den stort set klar.

Ingredienser til 4-8 personer

  • En pakke ladyfingers (der er 2×12 stks i en pakke)
  • 500 gr. mascarpone (de fås i hhv 250 og 500 grs)
  • 8-12 æggeblommer (ønskes stiv konsistens brug 8 æggeblommer, for en mere flydende brug lidt flere). De fås i bakker med 2 blommer i hver x 6
  • 2 tsk vanilie
  • 2 tsk sukker
  • Mørk kakao til at drysse
  • 1 kop kaffe
  • cognac/likør af en art

Fremgangsmåde

Pisk mascarpone, æggeblommer, sukker og vanilie til en lind creme. Læg et lag ladyfingers i et fad/dessert glas. Hæld en spsk kaffe ca. over hver ladyfinger så den bliver fugtet over det hele. Hæld en spsk cognac/likør over pr. person jævnt fordelt over laget. Dæk dernæst med et lag creme - ca. halvdelen. Læg et nyt lag ladyfingers og gentag med kaffen. Læg det sidste lag creme. Put fadet i køleskabet i nogle timer eller natten over. Drys kakao (nemmest med en si) lige inden servering. Tiramisu kan også lavet med mariekiks, men det smager nu bedst, synes jeg, med de lidt svampede ladyfingers.

Share/Save

Posted in Dessert, Fest, Nytår, Opskrifter. Tagged with , .

Svenske kødboller

Jeg har været besat af svenske kødboller siden jeg smagte dem på Prinsen i Stockholm i sommer. Jeg har forsøgt flere varianter af opskrifter, men den bedste er efter min mening denne.

Ingredienser:

  • 500 gr hakket kalv/flæsk
  • 1 stort finthakket løg
  • en klat kartoffelmos
  • et æg
  • en spsk mel (ca) til konsistensen er god
  • salt, peber
  • 1 tsk. allehånde

Fremgangsmåde

Rør farsen som alm. frikadellefars. Tril kødbollerne i små kugler - ca- 4 cm. i diameter. Steg dem på panden i smør - gerne rigeligt. Kødbollerne skal have en 20 min’s tid. Når de er færdige, tages de af, og væden koges op til sovs. Serveres med kartoffelmos og tyttebær.

Share/Save

Posted in Babymad, Finanskrise, Mad til småbørn, Opskrifter. Tagged with , .

Lam i Karry

Jeg har afprøvet denne opskrift på Lam i karry fra annemad fra DR2. Den var virkelig lækker og ikke for stærk. Jeg fulgte opskriften fra DRs hjemmeside, dog brugte jeg knust kardemomme og ikke hele kardemommekapsler og jeg lavede lidt om på rodfrugterne (og jeg glemte cashewnødder - det gjorde vist ikke noget). Retten kan laves dagen før den skal serveres

Fremgangsmåde:

Steg karry i rigeligt olie, svits løg og rodfrugter. Tilsæt figner, kanel og kardemomme. Rør rundt i ca. 5 min. Brun lammekødet på en pande ved siden af. Tilsæt kødet til karryen og tilsæt kokosmælk og fond. Kog i ca. 1-2 timer. Tilsæt garam masala.

Ingredienser til 6 personer:

  • 2 spsk god karry
  • 2 store løg
  • 1-2 persillerod
  • et par gulerødder (eller pastinak eller hvad man nu har)
  • 1 stykke selleri (ca. en kvart fungerede fint)
  • 12 figner
  • 4 stængler kanel
  • 5-6 tsk stødt kardemomme
  • 1 kg lammekød (fx. lammebov i tern)
  • 1 ds kokosmælk
  • ca. 1/4 - ½ liter fond/bouillon. Dag 1 tilsatte jeg lidt hønsefont. Dag 2 tilsatte jeg en smule lammefond da jeg varmede retten op. Jeg havde lavet lammefond på knoglen fra lammeboven da jeg skar lammet ud på dag 1.
  • 1 spsk garam masala

Share/Save

Posted in Fest, Gryderetter, Mad til småbørn, Opskrifter, Årstider - Efterår. Tagged with , .

Butter chicken - indisk kylling

Jeg må anbefale butter chicken til alle der enten skal holde inder-fest eller er på fedekur. Retten vækker opsigt og er en sikker succes, men det skal siges at den indeholder pænt meget smør! MMmm smør :-)

Fremgangsmåde:

Bland krydderier med yoghurt og tomat puré. Tilsæt hvidløg og ingefær og til sidst kyllingen. Lad trække i ca. 15 min. Smelt smør og steg løg til de er bløde. Tilsæt kylling + marinade. Tilsæt vand og laurbær, kog i 30 minutter. Tilsæt fløde og smag til.

Ingredienser til ca. 4 personer:

  • 2 spsk garam masala
  • 1 tsk stødt koriander
  • 1 tsk spidskommen
  • 2 tsk stødt peber
  • 4 drys peperoncino (kan varieres of course)
  • 1½ dl yoghurt (Kløver sødmælksyoghurt er favoritten her)
  • 2 spsk tomatpuré
  • 1 1/4 tsk salt
  • Hakket ingefær (ca. en tommeltots størrelse)
  • 6 fed hvidløg
  • 1½ tsk kardemomme
  • 100 gr usaltet smør
  • 2 mellemstore løg (hakkes)
  • 2 laurbærblade
  • 1½ dl. vand
  • 1½ dl. piskefløde

Share/Save

Posted in Fest, Gryderetter, Mad til småbørn, Opskrifter, Årstider - Efterår. Tagged with , .

Spinatlasagne - lean køkken

Det er ikke fordi der bliver prioriteret timelange køkkensessioner, når jeg forbereder hverdagens aftensmåltid. Med fuldtidsarbejde, hente-bringe, vasketøj og aftenarbejde, er jeg begyndt at hoppe over hvor gærdet er lavest, og det sidste jeg er i gang med at implementere er lean køkken. (som nogle læsere vil forstå, er jeg SAP konsulent). Lean køkken består i at smide rå ingredienser i et fad som man stiller i ovnen, hvor det selv står og steger. Så enkelt og nemt som muligt! Samtidigt vil jeg gerne prøve at fodre barnet med nogle grøntsager, og hvordan gør man lige det, når han sidder og piller det mindste stykke gulerod ud af sovsen?

Spinatlasagne - ingredienser:

  • 1 pose frossen, hakket spinat
  • 4 hvidløg, hakkede
  • 2 dåser tomat
  • 1 dåse tomatpure
  • 1 dl. linser
  • 100 ml. hønsebouillon
  • Revet mozzarella (1 pose)
  • 1 pakke mornaysauce (eller lav selv en bechamelsovs..mel, smør og ½ liter mælk)
  • en håndfuld svampe (jeg brugte tørrede Karl-Johan)
  • En sjat olivenolie, 1 tsk. peperoncino (tørret chili, ikke pulverform), 5 tsk. salt
  • Lasagneplader (jeg lavede 3 lag i hvert fad)

Her er der til 1 stort fad og et lille - til 4-5 personer.

Fremgangsmåde:

Hak hvidløg og bland med tomat, pure og spinat i en skål. Hæld bouillon, krydderier, svampe og linser ved. Læg en bund af lasagneplader, dæk med spinatsovs og dernæst fordel et tyndt lag mornay. Gentag så der er 3 lag lasagneplader. Afslut med mornay og dæk med revet mozzerella og evt. en sjat olivenolie. Stil i varm ovn, 200 gr, 45 min.

Share/Save

Posted in Mad til småbørn, Årstider - Efterår. Tagged with , , .

Stuvet hvidkål

Jeg har ikke skrevet en post i 2 måneder, og så er min første post om stuvet hvidkål… Nuvel. Inspireret af en anden hårdtarbejdende småbørnsmor/kok serverede jeg stuvet hvidkål med frikadeller her til aften. Jeg har undladt at tage et billede af retten da det ser… klamt ud. Det smager til gengæld vældig godt, og var en stor succes hos drengen på 1½ år. Jeg lavede den på Frk. Jensens opskrift, men kunne godt tænke mig inspiration til at peppe den lidt op med et krydderi af en art (så kom gerne med ideer!).

Fremgangsmåde

1 hvidkål skæres ud og koges mør (kogte den i ottende dele og kogte i 15 min.). Jeg lod kålen dryppe af mens jeg lavede sovsen. Sovsen laves som en opbagt sovs eller som en bechamel sovs.

Et par klatter smør smeltes og et par skefulde mel røres i så det bliver en klæbrig masse. Ikke for løs ikke for fast. Dernæst røres mælk og bouillon/suppe i, og der røres konstant så det ikke brænder på. Krydr med salt, peber og muskat. Jeg tilsatte også en skefuld af det 3. krydderi. Da sovsen var en anelse tynd, lavede jeg en smørbolle og kom i (bland en klat smør med lidt mel i en skål og læg den i gryden hvorefter der røres rundt).

Vrid kålen for vand og tilsæt det efter sovsen har kogt lidt og fået den rette lidt tykke konsistens. Bland sammen og server.

Ingredienser:

  • 1 hvidkål
  • 3 dl bouillon (gem evt. kogevandet)
  • 3 dl mælk
  • salt, peber, muskatnød (1 tsk fuld)
  • 3. krydderi (1 tsk fuld)

Share/Save

Posted in Babymad, Opskrifter, Årstider - Sommer. Tagged with .

Marengskage

marengskage 4 300x225 Marengskage

Gæsteskribenten Sweettooth har serveret marengkage for mig og familien en del gange, og kagen har fra start været blandt mine favoritter. Konsistensen har ikke meget med marengs at gøre, men minder snarere om skumfiduser. Forleden fik jeg selv lyst til at prøve at se om kagen var til at finde ud af for en kagespasser som mig. Resultatet kan ses her - den var fantastisk lækker. Opskriften kan ses her i sin fulde længde: Marengkage - sprød og blød. Pyntet med vanilieis, flødeskum og jordbær. Mmmm!

 Man pisker æggehvider med sukker, og tilføjer derefter eddike. Dernæst fylder man skummet på en bageplade (opskriften her passer med en almindelig, dyb bageplade). Husk at lægge bagepapir og smør det evt. med smør (min marengs hang ret meget i og måtte nærmest rulles af da det klistrer helt vildt). Bag i 30 min. på 130, dernæst 30 min. på 160. Server med is, flødeskum eller hvad man nu lyster.

marengskage 11 150x150 Marengskage  marengskage 2 150x150 Marengskage  marengskage 3 150x150 Marengskage 

Share/Save

Posted in Dessert, Opskrifter, Årstider - Sommer. Tagged with .

Skal gær udrøres i vand når man skal bage brød?

  testbrc3b8d og boller 150x150 Skal gær udrøres i vand når man skal bage brød?

Forleden fik jeg en sjov, men grov kommentar på min gamle blog (madindex.wordpress.com). En hvis Ole Henriksen syntes ikke om, at jeg udrører salt i gær, når jeg bager mit “brød med sprød skorpe”. Han skrev tilmed, at det var en elendig opskrift! Og det upåagtet, at det faktisk er en genial opskrift. Nå, men han skrev, at gærcellerne dør, når man kommer salt direkte i gæren. Ansporet af Oles uforskammethed, og en hvis portion nysgerrighed, googlede jeg emnet og fandt i cookiepidia en artikel, der beskriver alle de forhold der dræber gærceller. Der var ikke så få: man dræber gærceller hvis de kommer i koldt vand, hvis de kommer i for varmt vand, hvis de kommer direkte i berøring med sukker og - tataaa hvis de kommer i berøring med salt. Damn, det irriterede mig jo lidt at den grove Ole Henriksen skulle have ret. Samtidigt syntes jeg det var lidt underligt, at jeg eller andre medspisende aldrig skulle have lagt mærke til, at mit brød skulle være uhævet… Det måtte testes.

Jeg besluttede mig for at bage 2 stks “brød med sprød skorpe“. Et, hvor saltet blev rørt ud i halvlunken vand (som alle opskrifter anviser man skal) og et, hvor gæren bliver opløst med saltet før vandet tilsættes. Min hypotese var, at det med gæren dør i salt, er en gammel husmor-myte og at brødet ville blive om ikke ens, så i hvert fald hæve fint og pænt som det skulle. Madindex’s egen version af mythbusters so to speak.

Efter et par timers hævning så dejene således ud:

forsc3b8g med dej 150x150 Skal gær udrøres i vand når man skal bage brød?

De var med andre ord ret ens.. 1-0, Ole.

Efter bagning, så testbollen sådan ud inden i:

test bolle 150x150 Skal gær udrøres i vand når man skal bage brød?

Men var kontrolbollen større og fyldt med flere lufthuller? Nej!

kontrol bolle 150x150 Skal gær udrøres i vand når man skal bage brød?

Summarsumarum: de var fuldstændig ens, og man kan godt udrøre salt i gær UDEN at slå gærcellerne ihjel. Jeg ved ikke om det skyldes at gær i dag er fyldt med mærkelige enumre, eller om det er fordi man i virkeligheden bruger alt alt for meget gær eller hvad, men det kan i hvert fald lade sig gøre, at udrøre salt i gær direkte uden at ødelægge dejen. Og så vil nogen (hvis der stadig er nogen der læser med så langt) måske undre sig over, hvorfor jeg går så meget op i det med gæren. Men det med at se salten opløse gæren og gøre den flydende er bare en lille glæde der er forbundet med at bage. Det er næsten trylleri.

Share/Save

Posted in Misc, Opskrifter. Tagged with .

Madplan uge 24/25, 2009

kylling med c3a6rter og rc3b8dvin2 150x150 Madplan uge 24/25, 2009   Nudelsalat med oksekød  madindex 150x150 Madplan uge 24/25, 2009

 

Vi har slået op med Aarstiderne og er nu på herrens mark når det gælder madplanlægning. Jeg har dog formået at lave en plan for weekenden og den kommende uge alligevel.

Share/Save

Posted in Årstider - Sommer. Tagged with , .

En hyldest til Adam Aamann-Christensen

Hvis Madindex havde en Facebook profil, ville den være blevet fan af kokken Adam Aamann-Christensen, som slår et slag for den danske frokost (man kan bla. læse om ham i Politiken i dag). Danmarks eneste kulinariske gave til verden er det store kolde bord, som i alt for lang tid er blevet overskygget af kedelig brunch og sandwich. Madindex vil have røget makrel med røræg, hjemmelavet leverpostej og hjemmelavet rugbrød tilbage! Go, Adam, go!

Share/Save

Posted in Misc.

Madindex internationaliserer

Madindex goes international hos Sticky, Gooey, Creamy, Chewy

madindexdk 150x150 Madindex internationaliserer

Prøv Madindex madplaner

Share/Save

Posted in Misc.

Norditaliensk kylling med rødvin og ærter

…Eller Andreas mors kylling med ærter og hvidløg i rødvinssauce.

Kusine Irene har givet mig denne opskrift, som hendes italienske svigermor har lært hende at lave. Retten stammer fra Norditalien og spises i dybe skåle med brød til. Den er hurtig og nem at lave, og den smager helt fantastisk.

kylling med c3a6rter og rc3b8dvin 150x150 Norditaliensk kylling med rødvin og ærter

Kylling (hele stykker eller filet) brunes gyldne i olivenolie. De tages op og hvidløg og løg sauteres. Herefter kommes kyllingen tilbage og rødvinen tilsættes og koges op. Ærter, vand og salt/peber tilsættes. Lad retten simrekoge i 1½ time til kyllingen er gennemstegt og ærterne let mosede ud.

Retten er babyvenlig (på trods af rødvinen! Alkoholen bliver jo kogt væk)

Ingredienser:

  • 1 pakke kylling - hele stykker/filet
  • ½ -1 pose ærter
  • 5 fed hvidløg (hele)
  • 1 løg - hakket
  • lidt vand - ca 2 glas
  • en kvart til en halv flaske rødvin

Share/Save

Posted in Babymad, Gryderetter, Opskrifter. Tagged with , , .