Bruschetta

Hvad er egentligt forskellen på crostini og bruschetta? Og hvordan udtaler man bruschetta? For at svare på det sidste først, så regn med, at det du hidtil har hørt, er forkert. Bruschetta udtales med k-lyd [brusketta] for når e og i følger ch på italiensk, bliver ch til en k-lyd. Så er det ligesom på plads. For at svare på det første, så er bruschetta betegnelsen for ristet brød med top i Lazio-regionen. Der toppes de altid med tomater, og derfor er bruschetta altid med tomat. Konceptet er meget som crostini, som er den toscanske pendant til bruschettaen. Crostini er bare ikke med tomat. Både crostini og bruschetta er altså ristet hvedebrød med en fyld ovenpå af en art, serveret som en lille forretsanretning eller som tilbehør til grillmad eller fingermad til receptionen.

I et land, hvor man kan få solmodne tomater, er der ikke behov for at tilføje mere en et lille drys salt. Men jo længere mod nord, man kommer, des mere opstår behovet for forstærkning af tomatsmagen. Bruschettaer er altså bedst om sommeren med solmodne tomater, det siger næsten sig selv. Om vinteren skal de have et skvæt mere med olivenolie, et ekstra blad basilikum og et kraftigere ryst med balsamicohånden.

Bruschetta

Bruschetta er med tomater, perfekte til sommerens grillmad
Prep Time10 minutes
Total Time10 minutes
Course: Apero, Forret
Cuisine: Italiensk
Keyword: Tomat
Servings: 16 tykker
Cost: 30 kr

Ingredients

 • 8 stk hvedebrød
 • 4 stk tomater hjemmedyrkede, solmodne er naturligvis bedst. Haves de ikke, synes jeg at blommetomater fungerer bedst
 • 16 stk basilikumsblade
 • 1 spsk olivenolie
 • 1 spsk balsamicoeddike
 • 1 knsp salt
 • 1 fed hvidløg

Instructions

 • Rist brødet på begge sider
 • Skær et fed hvidløg over på midten og gnid det på de ristede skiver brød
 • Hak tomaterne i fine tern og hæld i en skål
 • Hæld derefter olivenolie, balsamico og salt på og bland rundt
 • Fordel tomatblandingen på de riste skriver brød og pynt med basilikum

Notes

Nogle putter også parmesan eller mozzarella på bruschetta. Der er tilmed folk, der putter dem i ovnen og serverer dem varme. 

Passer med..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.