Opskrift på Zurek – polsk surdej-suppe

Jeg skal til at lave zurek. Dette er mit andet forsøg nogensinde. Første forsøg endte, da mine flasker med surdej eksploderede i køkkenet. Dejen kom aldrig helt af, og da vi flyttede, fandt jeg rester rundt omkring. Jeg lærte den vigtige lektie aldrig mere at komme surdej på glasflaske – det kunne have gået rigtig galt, men der skete altså ikke menneskeskade.  Dette her er opskriften på old-school ægte zurek som ciotia Marysia ville lave den. 

Ingredienser til zurek – polsk surdejs-suppe

Ingredienser – surdej:

 • 250 gr. rugmel
 • 1 l. vand
 • Et par brødskorper

Ingredienser – suppen:

 • 2 gulerødder
 • 2 stængler bladselleri
 • 2 løg
 • 2 fed hvidløg
 • Lidt hønsebouillon 
 • ½ – 1l. zur (surdej)
 • 1 tsk Merian
 • Salt og peber
 • ½ dl fløde
 • 1 helt, kogt æg
 • Lidt røget bacon eller pølse

Sådan laver du zurek – polsk surdejssuppe

Bland 250 gr rugmel med 1 l vand og nogle brødskorper af en art. Så skal det bare stå lunt i 24 – 48 timer, hvorefter det hældes på flaske og på køl. Her er en vigtig note: hæld det IKKE på glasflaske, og luk IKKE helt tæt. Lortet kan eksplodere. Jeg har så forsøgt med: 2 dl (ca.) havregryn), 1 l vand og nogle skorper af alm. franskbrød. Jeg ved ærlig talt ikke hvad det ligner lige nu. 

Man skal koge en lille suppe på gulerødder, selleri, løg og hvidløg og vand/bouillon/fond. Suppen blandes med ½ – 1 l. surdejs-blandingen (zur). Det skal være ca. halvt suppe og halvt zur. Derefter smages den til med merian, fløde, salt og peber. Til sidst putter man lidt bacon eller pølse i og et eller flere kogte æg i før servering.

3 Comments

 1. Jeg kan bekræfte, at det var en dejlig suppe! Men ganske rigtig meget mild.

  Som alle zurek fans ved, er zurek en fantastisk spise, når man har været på druk og vil gøre noget præventivt mod de tømmermænd der muligvis rammer en dagen derpå.

  Jeg kender et hemmeligt sted i Warszawa som er perfekt for folk der har været på bytur. Og deres zurek er rigtig god. Det er den sagnomspundne “food bus”. Virkelig et besøg værd, hvis du befinder dig i nærheden af Kulturpaladset efter midnat og er sulten. Der står lidt om stedet her: http://www.inyourpocket.com/poland/warsaw/feature/70073-Booze_food.html

 2. Hej!
  Jeg var for nylig i Polen og fik en grønlig, let kremet suppe med røget pølsestykker , kan det være zurek??
  mvh. Thomas

 3. Hej Thomas, ja det kan det helt sikkert. Jeg har oplevet zurek i mange underlige beige-grønne nuancer. Mvh Rebecca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.