Zurek – polsk surdej-suppe

Jeg elsker zurek. Det er en syrlig suppe, som bare ligner en cremet blomkålssuppe eller noget med jordskokker. Den er helt unik og den eneste suppe, som baserer sig på en surdej. Første forsøg på at lave Zurek endte, da mine flasker med surdej eksploderede i køkkenet. Dejen kom aldrig helt af, og da vi flyttede, fandt jeg rester rundt omkring. Jeg lærte den vigtige lektie aldrig mere at komme surdej på glasflaske – det kunne have gået rigtig galt, men der skete altså ikke menneskeskade.  Dette her er opskriften på old-school ægte zurek som ciotia Marysia ville lave den. 

Bland 250 gr rugmel med 1 l vand og nogle brødskorper af en art. Det er vigtigt at surdejen bliver lavet af rugmel for at den opnår den rette syrlige smag. Man kan jo passende bruge nogle kedelige endeskiver, så de ikke ender i skralderen. Så skal den bare stå lunt i 24 – 48 timer, hvorefter det hældes på beholder og på køl. Her er en vigtig note: hæld det IKKE på glasflaske, og luk IKKE helt tæt. Lortet kan eksplodere.

Man skal koge en lille suppe på gulerødder, selleri, løg og hvidløg og vand/bouillon/fond. Suppen blandes med ½ – 1 l. surdejs-blandingen (zur). Det skal være ca. halvt suppe og halvt zur. Derefter smages den til med merian, fløde, salt og peber. Til sidst putter man lidt bacon eller pølse i og et eller flere kogte æg i før servering.

Zurek

Zurek er en suppe, der er blandet surdej i, som giver den en karakteristisk syrlig smag
Prep Time15 mins
Cook Time1 hr
Hvile2 d
Total Time2 d 1 hr 15 mins
Course: Aftensmad
Cuisine: Polsk
Keyword: Suppe, Surdej
Servings: 4 personer

Ingredients

Surdej

  • 250 gr rugmel
  • 1 l vand
  • 2 stk brødskorper hvis de alligevel ikke skal spises

Suppe

  • 2 stk gulerødder
  • 2 stk bladselleri
  • 2 stk løg
  • 2 fed hvidløg
  • ½-1 l surdej zur på polsk
  • 1 tsk merian
  • ½ dl piskefløde
  • 1 stk bouillonterning
  • 2 stk æg
  • 1 dl stegte bacontern kan erstattes med andet fx pølse

Instructions

Surdej (zur)

  • Bland 250 gr rugmel med 1 l vand og evt nogle brødskorper eller kedelige skiver brød
  • Så skal det bare stå lunt i 24 – 48 timer, hvorefter det sættes på køl. Her er en vigtig note: hæld det IKKE på glasflaske, og luk IKKE helt tæt. Lortet kan eksplodere

Suppe

  • Skræl alle grøntsager og skær dem i passende tern og sauter dem i lidt olie eller smør
  • Hæld vand på, og evt en bouillonterning og lad det simre i 20 minutter
  • Tag grøntsagerne op og tag dem til side, eller mos dem med i suppen
  • Bland nu suppe og surdej. Der skal være ca halvt suppe og halvt surdej
  • Smag til med merian, salt, peber og fløde
  • Til sidst putter man lidt bacon eller pølse i og et eller flere kogte æg i før servering.

Notes

Den ægte autentiske version er uden grøntsagsstykker og med æg skåret i halve

Passer med

3 Comments

  1. Jeg kan bekræfte, at det var en dejlig suppe! Men ganske rigtig meget mild.

    Som alle zurek fans ved, er zurek en fantastisk spise, når man har været på druk og vil gøre noget præventivt mod de tømmermænd der muligvis rammer en dagen derpå.

    Jeg kender et hemmeligt sted i Warszawa som er perfekt for folk der har været på bytur. Og deres zurek er rigtig god. Det er den sagnomspundne “food bus”. Virkelig et besøg værd, hvis du befinder dig i nærheden af Kulturpaladset efter midnat og er sulten. Der står lidt om stedet her: http://www.inyourpocket.com/poland/warsaw/feature/70073-Booze_food.html

  2. Hej!
    Jeg var for nylig i Polen og fik en grønlig, let kremet suppe med røget pølsestykker , kan det være zurek??
    mvh. Thomas

  3. Hej Thomas, ja det kan det helt sikkert. Jeg har oplevet zurek i mange underlige beige-grønne nuancer. Mvh Rebecca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.