Opskrift på bûche de Noël

Bûche de noël – en fransk juleklassiker. De bliver ikke fornærmede hvis man serverer den til Nytår eller midt i februar. Bûche kan komme i mange varianter fx med chokoladecreme eller mousse, eller som is variant. Næste gang jeg laver bûche bliver det med nutella og hindbærsorbet. Jeg synes chokoladecremen er besværlig at lave, den bliver nemt for stærk (jeg kommer altid til at bruge en 70% chokolade og det er for stærkt når det kommer til stykket).. Bunden er til gengæld nem og genial.

Ingredienser til bûche de noël

Ingredienser til bunden

  • 100 gr hasselnødder
  • 50 gr sukker
  • ca 4 æggehvider

Ingredienser til glacering af bûche

  • 50 gr chokolade (ikke for bitter)
  • ½ dl piskefløde
  • 1 spsk glukosesirup

Ingredienser til chokoladecreme (fyld)

  • 100 gr nougat
  • 60 gr chokolade (må ikke være for mørk/stærk)
  • 1 dl piskefløde

Sådan laver du bûche de noël

Fremgangsmåde – bund

Hasselnødder ristes i ovnen i 10 min (180 gr) så skallerne kan gnubbes af. Når de er kølet lidt ned, males de/hakkes de til bittesmå stykker. Tag en håndfuld fra, hvis du ønsker at drysse lidt hasselnød i din bûche. Eller bland det hele i. Æggehvider piskes med sukker. Bland forsigtigt. Smør marengsen ud på en bagplade med bagepapir. Hvis du skal lave en bûche så lav da ca. 25 x 25 cm, 1,5 cm højde ca. (højere end man skulle tro). Bag i 15 min. på 175 gr. Bunden skal være lysebrun.

Fremgangsmåde – Chokoladecreme (fyld)

Smelt nougat og chokolade i et vandbad. Varm fløden op til lige under kogepunktet. Tag det hele af kogepladen og bland langsomt sammen. Rør forsigtigt til massen virker sammenhængende. Køl ned til stuetemperatur. Alternativt åbn et glas nutella….

Samling af din bûche

Når bunden er kølet ned til stuetemperatur, skær den da forsigtigt fri af bagepapiret. Vend den om og smør med din chokoladecreme eller Nutella (eller mousse eller hvad man nu har lyst til..). Drys evt. overskydende hasselnøddestykker over. Rul sammen til en roulade og læg på køl eller frys (hvis det er is-varianten). Når den har stået et par timer kan du føre glasuren på. Her er det meget vigtigt at bûchen kommer til at ligne et stykke træ, og den officielle måde at gøre det på, er ved at ridse med en gaffel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.