Opskrift på gule ærter

Gule ærter er så old school cool som det bliver. Det rimer på mormor (måske endda oldemor) og burde have en renæssance i disse dage. Nemt, billigt, kræver virkelig god tid men er ikke arbejdsintensiv. Gule ærter er faktisk den første ret, der er på menuen på Jernebanerestauranten i Matador i første afsnit. Hvornår og hvorfor er man holdt op med at lave gule ærter? Og hvad er gule ærter over hovedet? Jeg fik en udfordring (lav alle retter de serverer i Matador) og her vi så, gule ærter værsgo! Gule ærter er egentligt bare en ærtesuppe kogt på noget svinekød med lidt forskellige suppeurter. I den version jeg har lavet, gav jeg den et eksotisk tvist da jeg lavede den på skank og behandlede den som pulled pork da den var færdigkogt. Resultat? Virkelig godt!

Ingredienser til gule ærter (4 personer)

Ingredienser til gule ærter kødsuppe

 • 1 svineskank
 • 1,5 l vand
 • suppekvist: ½ porre, stilk timian, persille og to stave selli bundet sammen

Ingredienser til gule ærter ærtepure

 • 2 dl gule flækærter
 • 1 løg
 • 1 gulerod
 • 4 små kartofler
 • 1 dl selleri i tern
 • 50 gr smør
 • ca. 6 suppeskefulde af kødsuppen

Ingredienser til tilbehør til gule ærter

 • Rugbrød
 • Dijonsennep
 • rødbeder
 • 1 porre i små stykker
 • Dild (fordi der skal dild på alt)
Opskrift på gule ærter
Det er næsten som på Jernbanerestauranten – gule ærter

Sådan laver du gule ærter

Stil de gule flækærter i blød natten over.

Brun svineskanken på alle sider i smør i en gryde. Hæld derefter vandet på og suppekvisten i gryden. Lad den koge stille og roligt i 3 timer. Når du er to timer henne, smag suppen til med salt og peber. Kog ærterne i 45 minutter sammen med gulerod, løg og selleri i små tern. Tilføj kartofler ca midtvejs. Imens tænder du ovnen. Når ovnen er klar og når svineskanken har kogt 3 timer, tager du svineskanken op i et fad for sig. Sæt skanken ind i ½ times tid så den får lidt stegekant. Hæld vandet fra ærterne og purer det hele. Bland ca. 6 skefule (suppeskefulde) suppe i og en god klat smør. Bland til konsistensen er passende. Smag til med salt og peber. Server i dybe tallerkener med lidt kød i midten, friskskåret porre oven på og med rugbrød, sennep og rødbeder til.

Opskrift på gule ærter
Opskrift på gule ærter – Matador mad og stemning i køkkenet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.