Falafel

Det vigtigste, der er at sige om at lave falafel er, at de skal laves på kikærter SOM IKKE ER KOGT. De skal være iblødsat ja, men ikke kogt. Jeg har fulgt jeg-ved-ikke-hvor-mange opskrifter, alle som en påstod de, at man kan lave falafel på dåsekikærter. Det kan man ikke. Lortet smulrer når man prøver at stege det. Så er det på plads.

Falafel stammer jo selvfølgelig fra Mellemøsten, hvor kikærter er en del af basiskosten. De skal dybsteges, så de opnår en sprød skorpe hele vejen rundt (men der er nok ikke nogen der kigger skævt til en, hvis de kommer i ovnen. Personligt synes jeg det er en af glæderne ved en falafel, at den har en knasende sprød stegeskorpe).

Hvis det skal være helt rigtigt, skal de serveres i et pitabrød med så rødkål, humus, lidt løg, en syltet agurk og pommes frites (sammen med det øvrige). Personligt gider jeg ikke spise industripitabrød (føj) og jeg har heller ikke orket at forsøge at bage det. (Honestly, jeg har kun fundet 1 ud af flere siders Google sider med hvad der ligner en korrekt beskrivelse af pitabagning. Hvor man rent faktisk forsøger at forklare hvordan lufthullet opstår og hvordan man undgår de klasker sammen. Måske en dag jeg skal forsøge mig. Opskriften findes på denne side). Så, hvis man ikke orker pitabagning, må man jo indtage dem med almindeligt brød, men de kan altså også sagtens indtages uden brød. Fx på en salat af spidskål med chili-tomatsalsa og en yoghurt dressing med Za’atar på.

Falafel

Det er nemmere end man skulle tro (selvom det tog mig 3 forsøg)
Prep Time15 minutes
Cook Time6 minutes
Total Time21 minutes
Course: Frokost, Hovedret
Cuisine: Mellemøsten
Keyword: Vegetarisk
Servings: 17 stk

Equipment

 • Foodprocessor

Ingredients

 • 200 gr kikærter tørvægt
 • 1 bundt bredbladet persille
 • 4 fed hvidløg
 • 1 stk løg
 • 1 tsk stødt koriander
 • 1 tsk spidskommen
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk bagepulver
 • 4 spsk mel
 • 3 spsk tahin kan godt erstattes med 3 spsk sesamfrø (for de dovne)

Stegning

 • 1 l neutral olie det kan bruges bagefter

Instructions

 • Sæt kikærterne i blød natten over
 • Dræn kikærterne og blend dem i en foodprocessor
 • TIlføj alle ingredienser (ikke olien) og blend det godt og grundigt

Stegning

 • Tag en lille kasserolle og varm al olien op i den. Den skal være ret varm (et sted mellem maks og mellemvarme)
 • Form dejen til små boller i hænderne. Ca 3 cm store
 • Steg 5 ad gangen i ca 2 minutter. De er færdige når de svømmer op og har en pæn kulør

Kan du godt lide kikærter?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.