Hønsekødssuppe med nudler

Siden mennesket lærte at tænde bål, har suppe spillet en væsentlig rolle i menneskeføden. I tiden før komfuret, hang der en jerngryde over ilden, hvor en konstant suppe simrede. Det var en slags dyppelse til det ofte ret tørre brød, man måtte spise dengang. Der er noget basalt i at koge en god suppe, og det er en helt sjælevarmende ting at foretage sig på en kold vinterdag. Lige som meget andet old-school madlavning, handler suppe lidt om at bruge alle dele til flere forskellige retter og formål. Første trin i suppekogning handler altså om at fremskaffe en hel kylling og servere den, som man nu vil, og så gemme skroget. Det er vigtigt at det er en ordentlig kylling: økologisk, stor og helst af en langsomtvoksende type. I lang tid troede jeg, at man kun kunne koge fond og suppe af rå ben, men det er noget vrøvl. Hønsekødsuppe kan fint koges af en kylling, der har stegt i ovnen. Man skal altså ikke starte ud med at tænke ”Jeg vil lave kyllingesuppe”. Det skal mere være sådan ”nu har jeg stegt og spist en kylling, det her skrog må da kunne bruges til at koge suppe på”.

Så når nu man har stegt og spist sin kylling, og taget kødresterne fra og gemt dem (de skal bl.a bruges til suppen, resten kan bruges til en Cæsarsalat), kan man tage skroget fra og starte suppeprocessen.

Hønsekødsuppe med nudler

Man skal ikke starte ud med at tænke ”Jeg vil lave kyllingesuppe”. Det skal mere være sådan ”nu har jeg stegt og spist en kylling, det her skrog må da kunne bruges til at koge suppe på”. Og det kan det!
Prep Time15 minutes
Cook Time3 hours
Total Time3 hours 15 minutes
Course: Aftensmad, Frokost, Hovedret
Cuisine: Dansk fusion, Europæisk fusion
Keyword: Suppe
Servings: 4 personer

Ingredients

Fond

 • 1 stk kyllingeskrog
 • 750 ml vand
 • 2 stk gulerødder kan skiftes ud med pastinak eller persillerod
 • 1/8 stk knoldselleri kan skiftes ud med bladselleri
 • ½ stk porre kan skiftes ud med løg
 • 1 stk bouquet garni af persille, timian, lauerbærblad hvis haves

Suppen

 • 1 gang fond
 • 4 dl plukket hønsekød rester fra den stegte kylling
 • 2 stk gulerødder
 • ½ stk porre
 • 1 plade ramen nudler eller suppepasta
 • salt og peber

Instructions

Fond

 • Hæld vand over skroget og sæt det til at koge
 • Skræl grøntsager og skær dem i rustikke stykker og hæld ved
 • Lad det simre så længe du orker. Minimum 1,5 timer
 • Si suppen når den har kogt længe
 • Hvis du er rigtig mormor-agtig kan du gemme det gode kød, der måtte være i suppen og evt grøntsagerne. Det er lidt en smagssag.

Hønsekødssupe

 • Skæl og skær de valgt grøntsager i passende stykker
 • Kog fonden op og tilsæt grøntsager. Lad det simre i 15 minutter
 • Kog pasta eller nudler for sig selv
 • Skær kyllingekød ud i passende stykker. "Passende" afhænger af nudler eller pastens beskaffenhed. Hvis det er nudler, bør kyllingekødet trevle. Hvis det er suppehorn, må de gerne være mere tern eller skiver osv
 • Smag suppen til med salt og peber
 • Bland nudler, suppe og kyllingekød og server

Passer med

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.