Vegetar-moussaka

Det er en blanding af charterferienostalgi og kærlig erindring af My Big Fat Greek Wedding, der giver mig trang til igen at eksperimentere med moussaka. Hvem har ikke været til Greek Night på hotellet og mæsket sig i græsk salat og moussaka, og tænkt at det her, skal man sgu da lave derhjemme også. Men hvordan laves den egentligt? Er det med oksekød eller lam? Og hvad er det med aubergine og kartofler? Begge dele? Er det ikke enormt besværligt, og skal aubergine egentligt steges inden? Og hvad er egentligt forskellen på moussaka og lasagne andet end lasagnepladerne? Som The Guardian’s Felicity Cloake’s dybdegående analyse af moussakaopskrifter viser (artikel), findes der utallige versioner og mange meninger om, hvordan en rigtig moussaka skal laves.

Lasagne, melanzane og moussaka kredser alle lidt om det samme koncept. Tomat-agtig kødsovs, med rigeligt ost, fordelt mellem lag af enten pastaplader eller skiver af auberginer, med et lag af bechamel i mellem eller på toppen. Tager man en bid af Nordafrika med, kan man inkorporere sovsen fra Shakshuka (uden æg) og så har man pludselig en krydret, vegetar version (link til Shakshuka her). Shakshuka fungerer virkelig godt i selskab med bechamelsauce, både som sovs til lasagne og til moussaka (og sikkert også melanzane).

Til spørgsmålet om der skal kartofler eller aubergine i, vil jeg sige begge dele. Men bare fordi jeg er fan af kartofler, og jeg vil synes at det bliver lidt tungt med kun aubergine. Auberginen skal skæres i skiver og tilberedes inden de fordeles mellem sovsen. Hvis ikke de bliver det, bliver de gummiagtige og ikke gode. Lidt besværligt, men hvis man gør som the Guardian forslår, skærer dem i skiver og bager dem i ovnen penslet med lidt olie i 25 minutter, er det ret nemt. Det bliver for fedtet hvis de skal stege på pande, som ellers ofte beskrives (og det tager en hulens tid). Kartoflerne kan blot skrælles og lægges i skiver i rå tilstand.

Hvis man vil have et fluffy hvidt lag af bechamelsauce på toppen, skal man blande et par piskede æg i saucen. I modsætning til i en lasagne, hvor bechamelsaucen kommes i mellem lagene, skal den blot lægges på toppen i en moussaka.

Vegetarmoussaka

Moussaka med bagte auberginer, kartofler og et fluffy lag af bechamel på toppen
Prep Time1 hour
Cook Time1 hour
Total Time2 hours
Course: Aftensmad
Cuisine: Græsk, Middelhavskøkken
Keyword: aubergine, Vegetarisk
Servings: 4 personer

Equipment

 • Et ildfast fad ca 30×30 cm

Ingredients

Shakshuka-sovs

 • 1 stk løg
 • 2 stk dåsetomat
 • 2 stk peberfrugt røde
 • 5 fed hvidløg
 • 1 pakke fetaost

Krydderier til Shakshuka-sovs

 • 2 tsk spidskommen
 • ½ tsk kardemomme
 • ½ tsk kanel
 • ½ tsk gurkemeje
 • ½ tsk paprika
 • 1/4 stk frisk chili

Moussaka

 • 1 stk ovennævnte Shakshukasovs
 • 2 stk aubergine
 • 4 stk mellemstore kartofler

Bechamelsauce

 • 2 spsk smør
 • 2 spsk hvedemel
 • 4-500 ml mælk
 • 2 stk æg
 • ½-1 tsk muskatnød

Instructions

Shakshuka

 • Start med at servere Shakshuka en aften. Med salat og godt brød til
 • Skræl, skær og sauter løg, peberfrugt og hvidløg i olie. Tilsæt derefter tomat og lad det simre lidt. Bland alle krydderier i og lad det simre videre i et kvarters tid.

Moussaka

 • Skær auberginerne i skiver på ca 0,5 cm. Pensl dem med olienolie og læg dem på en bageplade med bagepapir
 • Bag dem på 175 gr i 25 minutter
 • Skræl kartofler og skær dem i tynde skiver

Bechamelsauce

 • Smelt smør i en karserolle
 • Tilsæt mel og rør det ud i smørret
 • Bag det af i 10 minutter på mellem varme. Rør godt rundt
 • Tilsæt mælk og lad det koge op mens der piskes
 • Tilsæt muskatnød, salt og peber
 • Pisk æggene for sig selv
 • Bland æggene i bechaemelsaucen

Samling af moussaka

 • Fordel et lag aubergine og læg et lag af Shakshukasovs over
 • Fordel dernæst et lag af kartofler med et lag af Shakshukasovs over
 • Fordel resten af aubergineskiverne og resten af Shakshukasovsen over
 • Fordel al bechamelsaucen over
 • Steg moussakaen i ovnen på 200 gr i en time

Notes

Fetaosten giver sovsen et lidt grynet udseende, men også syrlighed og umami. 

Passer med…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.