Bûche de Noël – Juletræstamme – er en fransk juleklassiker. De bliver ikke fornærmede hvis man serverer den til Nytår eller midt i februar. Bûche kan komme i mange varianter fx med chokoladecreme eller mousse, eller som is variant. Jeg synes chokoladecreme er besværlig at lave, den bliver nemt for stærk (jeg kommer altid til at bruge en 70% chokolade og det er for stærkt når det kommer til stykket).. Det er 1000 gange nemmere at smøre en bûche med Nutella eller sorbet og drysse med lidt frisk frugt. Bunden er nem og genial.
Bûche de Noël
Juletræstamme – en juleklassiker i Frankrig
Servings: 8 personer
Ingredients
Bund
- 100 gr hasselnødder
- 50 gr sukker
- 4 stk æggehvider
Glacering
- 50 gr chokolade ikke for bitter/stærk
- 0,25 dl piskefløde
- 1 spsk glukosesirup
chokoladecreme
- 100 gr nougat
- 60 gr chokolade
- 1 dl piskefløde
Instructions
Bund
- Risk hasselnødder i ovnen i 10 min (180 gr) så skallerne kan gnubbes af
- Når de er kølet lidt ned, males de/hakkes de. Tag en håndfuld fra, hvis du ønsker at drysse lidt hasselnød i din bûche. Eller bland det hele i
- Pisk æggehvider med sukker. Bland forsigtigt nødder i
- Smør marengsen ud på en bagplade med bagepapir ca. 25 x 25 cm, 1,5 cm højde ca. (højere end man skulle tro). Bag i 15min. på 175 gr. Bunden skal være lysebrun
Fyld
- Smelt nougat og chokolade i et vandbad
- Varm fløden op til lige under kogepunktet
- Tag det hele af kogepladen og bland langsomt sammen. Rør forsigtigt til massen virker sammenhængende. Køl ned til stuetemperatur
Samling af Bûche
- Skær bunden fri af bagepapiret, når bunden er kølet ned til stuetemperatur
- Vend den om og smør med din chokoladecreme eller Nutella (eller mousse eller hvad man nu har lyst til..). Drys evt. overskydende hasselnøddestykker over
- Rul sammen til en roulade og læg på køl eller frys (hvis det er is-varianten). Når den har stået et par timer kan du føre glasuren på. Her er det meget vigtigt at bûchen kommer til at ligne et stykke træ, og den officielle måde at gøre det på, er ved at ridse med en gaffel.
Notes
Lav pynt til din bûche af fondant eller marcipan. Blade, svampe og hvad man ellers kan finde på