Focaccia er et fladt brød med en knasende sprød overflade fyldt med olivenolie og krydderier (rosmarin, salvie) eller fyld (tomat, kartofler, oliven osv). Focaccia barese (fra Bari) – som efter min opfattelse er den ægte focaccia – er med tomat. Og olivenolie – masser, masser af olivenolie. Det er godt at lave focaccia som tilbehør, hvis man skal være mange fx til en buffet eller til grill, fordi der er lidt mere mad i focaccia, end bare et almindeligt brød. Det er også meget nemmere at overskue at lave i forhold til fx pizza, fordi man ikke behøver at være så nøjagtig med dejen. Opskriften her, er egentligt bare min normale nemme brøddej tilsat ret meget olivenolie og cherrytomater. Man kan selvfølgeligt variere fyldet efter ønske. Jeg foretrækker enten helt enkel med rosmarin eller salvie, eller focaccia barese med tomat.
Focaccia Barese
Equipment
- Bradepande
Ingredients
- 1 pakke gær
- 500 ml vand
- 1 tsk salt gerne lidt rundhåndet
- 8 dl hvedemel italienere vil nok mene det skal være durummel
- 2 dl olivenolie
- 200 gr cherrytomater
- salt at drysse med
Instructions
- Bland gær op med lidt af vandet så det bliver udblødt. Tilsæt resten af vandet og bland. Rør melet i og saltet og rør det godt sammen. Hvis du vil have en lidt mere fast dej, så tilføj lidt mere mel så dejen kan æltes med hænderne. Det gider jeg ikke, så den bliver rørt sammen med ske. Sæt den dernæst til hævning i en times tid.
- Varm ovnen op på maks temperatur ca. 250 gr.
- Tag en bradepande frem og dæk den med bagepapir. Hæld lidt olivenolie ud på papiret så det er rimeligt dækket. Fordel dejen ud på papiret i et jævnt lag. Ikke mere end 2 cm. Hæld olivenolie ud på dejen og fordel det med fingrene. Lav dernæst nogle fordybninger i dejen med fingrene. Drys med salt og fordel cherrytomater i passende afstand i hullerne i dejen. Tilføj lidt mere olivenolie hvis det føles rigtigt (og det gør det).
- Bag focacciaen i 5 minutter på maks varme. Skru derefter ned på 225 – 200 gr og bag den yderligere 20-25 minutter.