Kartoffelpizza

Man kan jo ikke komme uden om pizza. Og slet ikke hvis man har børn. De synes at mene at have krav på pizza ca. en gang om ugen. Indtil for ganske nyligt har jeg troligt købt pizza hos den lokale (og ret OK) pizzamand. Men efter en snak med en italiensk kollega, gav det mig mod på selv at prøve.

Hvad var det, der tidligere forhindrede mig? Jo en blanding af barndomstraume (stor, tyk bradpande pizza med kødsovs og reven spiseost) og det faktum, at alle ALLE opskrifter på pizza starter med – sjovt nok – dejen, og dejen, altid, ALTID failer, eller kræver man har en pizzasten eller andet underligt udstyr man IKKE HAR. Det virker besværligt, uoverkommeligt. Meget nemmere at gå ned til den lokale.

Det kan ikke kun være mig, der ikke ejer en røremaskine og som heller ikke bryder sig om at have dej på hænderne. Det er op ad bakke at bage set i det lys, men jeg har fundet min vej, og det er som altid den nemme og funktionelle vej. Jeg bager stort set altid variationer over nemt brød. Faktisk er det den slags, hvor jeg har en surdej i køleren, som bliver brugt til både rugbrød og franskbrød/boller. Aftenen inden man vil bage, blander jeg lidt surdej sammen med en kande vand og passende mængde mel og 1 tsk salt. Det er denne type dej, jeg nu også bruger til at lave pizza med. Den kan selvfølgelig laves med gær også. Jeg synes det er nemmest at forberede dejen dagen før, så man er fri for at bøvle med det inden spisetid. Så start aftenen før med at sætte dejen over. Så er den lige til at smide sammen og man har pizza på 25 min.

Kartoffelpizza

Nem og lækker pizza
Prep Time15 minutes
Cook Time25 minutes
Hævetid12 hours
Total Time12 hours 40 minutes
Course: Hovedret
Cuisine: Italiensk
Keyword: Pizza
Servings: 4 personer

Ingredients

Pizzadej

 • 1 dl surdej alternativt 1/4 pakke gær
 • 0,6 l vand
 • 12 dl mel

Fyld

 • 1 stk skalotteløg
 • 2-3 stk kartofler
 • 1 dl creme fraiche
 • 1-2 tsk herbes de Provence eller frisk rosmarin

Instructions

Dagen før – dej

 • Bland surdej (eller gær) med vand og salt. Rør dernæst mel i så det har en klistret konsistens. Det må ikke være for vandet, men som en stiv grød
 • Sæt til hævning med et vådt viskestykke over. Inden for er fint.

Pizza

 • Varm din ovn op på 250 gr
 • Skær kartofler og skalotteløg ud i tynde skiver
 • Læg bagepapir på en bageplade og hæld ca halvdelen af dejen ud på midten. Spred det i et rimeligt tyndt lag ud med en ske. Helst nogenlunde rundt, da det bliver pænest. Jo tyndere, des bedre dej
 • Fordel creme fraiche på dejen
 • Fordel kartoffelskiver på dejen
 • Fordel skatlotteløg og drys med herbes de Provence eller rosmarin (og salt)
 • Bag pizzaen først på 250 gr i 5 min
 • Skru derefter ned og giv den ca 20-25 minutter mere (afhængigt af ovn og tykkelse på dej)

Notes

Man kan selvfølgeligt eksperimentere lidt med fyldet. Jeg synes kartoffelpizzaen er bedst bare med creme fraiche og herbes de Provence, men jeg har også forsøgt mig med rødbede (sjov farve, ok smag, men kartoflen vandt). Man kan også bruge pesto for lidt ekstra snask. 
Med et drys bacon bliver pizzaen transformeret om til en flammeküche, hvilket også er helt vidunderligt. 

Prøv også disse opskrifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.