Ja, helt klassiske almindelige frikadeller. Ingen dikkedarer eller noget, men frikadeller som vor moder lavede (laver) dem. Der findes 3,7 mio opskrifter på frikadeller på nettet, og jeg spørger mig selv hvad pointen er i at lave endnu en. Men jeg kan konstatere, at ingen af de 3,7 mio opskrifter er helt rigtige, så det må jo betyde at internettet kræver endnu én.
Inden kødhakkeren blev opfundet, var fars-retter eksklusive og tidskrævende at lave. Kødet blev hakket med kniv og spækbræt og det må have taget timevis at lave. I dag er det omvendt, det er så ordinært, næsten pinligt at lave noget med fars. Og dertil kommer klima/kødskammen. Men engang imellem har man brug for noget velkendt og ordinært, en sikker vinder hos børnene og en for mig tiltrængt pause fra sindsyge madeksperimenter. Så er det frikadelletid.
Frikadeller
Equipment
- Stavblender
Ingredients
- 1 pakke hakket kalv/flæsk (ca 500 gr)
- 1 stort løg eller to små
- 1 stk æg
- 1 tsk salt
- 1 spsk hvedemel
- 20 drej med peberkværnen
Instructions
Fars
- Blend løget med en stavblender, så vi undgår klamme løgstykker
- Bland alle ingredienser godt sammen
- Nogle mener, farsen bør hvile på køl. Jeg springer let og elegant dette over. Hvem har tid til det?
Stegning
- Varm en pande og smelt en klat smør og et skvæt neutral olie. Man skal ikke gå ned på fedtstof her, men der er heller ingen grund til at bruge en halv pakke smør. Hvis det skal være HELT klassisk, skal de steges i stegemargarine
- Form dunserne til aflange små boller med en spiseske. Jeg foretrækker at de ikke er alt for store
- Fordel dem på panden med lidt afstand imellem og tryk dem let flade mod panden
- Steg dem på middel varme i 8 minutter på hver side. Sørg for at der er afstand mellem frikadellerne. Brug evt to pander eller steg dem i hold
- Tilføj mere fedtstof på panden hvis den tørrer ud
- Skru lidt ned, hvis de er ved at blive for mørke