Moules Frites

Hvidvinsdampede blåmuslinger med pommes frites er en fransk bistroklassiker, som har den sjældne kombination af at være overraskende hurtig og nem at lave, billig og samtidigt en vibe af eksklusivitet. Der er nærmest sæson for blåmuslinger i de danske farvande året rundt, og derfor giver det mening at spise blåmuslinger – ofte. De koster samtidigt ikke særlig meget (omkring en 40 kr kiloet). De er tilmed fyldt med gode sager (proteiner, B12, A og E vitaminer, og diverse mineraler). Blåmuslinger er med andre ord en fantastisk spise og moules frites er helt ideel til en fx fredag aften, hvor man måske ikke har de store kræfter, men gerne må åbne en flaske vin og have følelsen af at lave noget eksklusivt og lækkert mad.

Der findes mange varianter af hvidvinsdampede moules frites. Nogle indeholder fløde, andre persille og hvidløg. Jeg laver det som regel uden fløde, og med de rodfrugter jeg har ved hånden. Det kommer sig ikke så nøje, men det er selvfølgelig vigtigt at have hvidvin (ikke mindst for kokken mens de damper). Jeg serverer frites til – altså den ovnstegte version, fordi mine børn stadig er i tilvænningsfasen når det gælder blåmuslinger. Hvis man ikke har kræsne medspisende, kan man sagtens springe over les frites, og bare servere brød og smør til. Men de frites er nu gode….

Moules Frites

Hvidvinsdampede blåmuslinger med pommes frites er en fransk bistroklassiker, som har den sjældne kombination af at være overraskende hurtig og nem at lave, billig og samtidigt en vibe af eksklusivitet
Prep Time10 mins
Cook Time10 mins
Total Time20 mins
Course: Forret, Hovedret
Cuisine: Fransk
Keyword: Blåmuslinger, Klimavenligt
Servings: 2 voksne

Ingredients

  • 1 kg blåmuslinger kan godt købes dagen før
  • 1 stk skalotteløg eller to
  • 2 fed hvidløg
  • 1-2 stk gulerødder
  • 2 dl hvidvin
  • 1 spsk smør
  • 10 drej med peberkværnen
  • 1 dusk frisk persille kan undværes (men det ser pænt ud)
  • 1 stk tomat giver lidt sødme, men kan undværes
  • 1 spsk piskefløde giver fedme, men kan undværes

Frites

  • 1 kg kartofler
  • ½ dl olie
  • 1 tsk paprika
  • ½ tsk cayennepeber
  • 2 tsk salt

Instructions

Blåmuslinger

  • Det er meget vigtigt at sikre, at blåmuslingerne er OK (dvs levende) før du putter dem i gryden og senere spiser dem
  • Skrub dem hvis de er beskidte, fjern net og tang og den slags
  • Kasser muslinger, hvor skallen er i stykker
  • Giv de åbne muslinger et lille dunk på køkkenbordet og tjek at de lukker sig. Hvis de IKKE lukker sig, er de døde og skal kassereres
  • Hvis de bare er lukkede, antager vi at de er fine, og tjekker dem efter dampning. Sæt dem til side fx i en sigte, hvor de kan dryppe af mens du ordner grøntsagerne

Hvidvinssauce

  • Skræl og hak alle grøntsagerne fint
  • Sauter løg, hvidløg og gulerødder i smør
  • Tilføj hvidvin og lad de bruse op. Tilføj evt tomater, persille og peber
  • Hæld blåmuslinger på og sæt låg på. Lad dem stå med låg på i 10 minutter (middel varme)
  • Tag låget af og rør lidt forsigtigt rundt
  • Fjern muslinger, der IKKE har åbnet sig
  • Muslingerne er klar til at spise

Les frites

  • Skæl kartofler og skær dem i smalle både
  • Bland olie og krydderier sammen
  • Hæld kartoflerne i en frysepose. Hæld derefter olien ned. Luk posen sammen og ryst til olie og krydderier er fordelt overalt på kartoflerne
  • Fordel kartoflerne på en bageplade med bagepapir. Giv dem ca 45 minutter på 200 gr

Andre bistroklassikere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.