Grateful dead black bean burger

De bedste burgere i verden fås i USA, det er bare et faktum. Derfor har jeg afprøvet denne black bean burger opskrift, som jeg fandt i en kogebog jeg købte for nogle år siden på en rejse i USA. Den er fra Tupelo Honey Café som ligger i Asheville, North Carolina. Normalt forbinder jeg amerikansk mad, (især sydstaterne) med friturestegt kylling, smeltet ost og bacon sprinkle på alting, men denne opskrift er altså en burger med plantebaseret fars. Den er så god, at der ikke er tale om køderstatning, men burgerfyld i sin egen ret (jeg ved ikke noget værre end imiteret ost og kød, ad). Det er uvist om navnet på denne burger stammer fra folklore (myten om den taknemmelige døde, der bliver begravet og senere hjælper den der sørger for begravelsen) eller om det er fordi bandet Grateful Dead kom på Tupelo Honey café. Uanset er Grateful Dead Black Bean Burger et fedt navn.

Jeg har oversat de amerikanske mål til danske, og jeg har udskiftet enkelte ingredienser til danske. For eksempel skal der poblano-chili i den oprindelige opskrift, hvilket i min opskrift blot er blevet til almindelig rød chili. I den oprindelige opskrift skal der også koriander i, men jeg er koriander-hader, så det udskiftede jeg med persille og løvstikke.

Grateful dead black bean burger

Burger med plantebaseret fars, der er så god, at der ikke er tale om køderstatning, men burgerfyld i sin egen ret (og så har den et sejt navn, ikke)

Prep Time20 minutes
Cook Time20 minutes
Total Time40 minutes
Course: Hovedret
Cuisine: Amerikansk
Keyword: Vegetarisk
Servings: 4 burgere

Equipment

  • Stegepande
  • Blender

Ingredients

Plantefars

  • ½ dl gulerødder det svarer ca til 1-½ gulerod
  • ½ dl majs fra dåse, frost eller friske
  • 1 stk rød peber
  • 1 stk løg mellemstørrelse
  • 6 fed hvidløg
  • ½ dl bladselleri
  • 1 stk rød chili
  • 200 gr tofu
  • 1 tsk cayennepeber
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 stk lime (saften af)
  • ½ dl persille og løvstikke
  • 1 dåse sorte bønner (240 gr)
  • 2,4 dl rasp
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sort peber

Burgerboller

  • 4 stk burgerboller

Tilbehør

  • Chilisauce
  • Sennep
  • Æble-fennikel salsa eller hvad man nu har lyst til….

Instructions

  • Skræl og hak alle grøntsager og sauter dem i olivenolie i 10 minutter på middel varme og sæt til side
  • Blend tofu i en blender. Tag op og sæt til side
  • Bland grøntsager og bønner med limesaft og krydderier
  • Blend grøntsagsblandingen. Del det eventuelt op og blend lidt ad gangen
  • Fordel massen i en stor skål og bland det godt sammen med rasp og tofu. Bland det med hænderne
  • Del massen i 4 lige store dele og form som bøffer
  • Steg dem på pande i lidt olie på middel varme. Lad være med at vende dem de første 5 minutter, så de når at få lidt stegeskorpe inden du vender dem
  • Byg din burger op

Notes

Jeg lavede burgerne med en surdejsbolle med ketchup, sennep, spidskål og en salsa af æble/fennikel/fersken/rødløg

Prøv også disse opskrifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.