Tomatsauce

Tomaten er nummer 2 på min liste over yndlingsgrøntsager (kartoflen er nummer 1 obviously). Tomater er geniale til alt – rå, kogte, bagte, stegte, henkogte, tørrede, hakkede, på dåse, purérede og i sauce og supper. De smager bedst i aftensolen på en siciliansk terrasse, men oftest er det dåseversionen der finder vej til mine gryder. Især er det pasta med tomatsauce jeg langer på tallerkenerne, for det er sundt, hurtigt og jeg har altid ingredienserne i huset.

Tomater kom hertil fra Middelhavskøkkenet i slutningen af 18-tallet og optræder først i danske kogebøger i Fru Nimbs kogebøger fra 1888 (både i en selvstændig tomatbog og i hendes legendariske Fru Nimbs Kogebog). I sidstnævnte er der flere opskrifter med tomater: tomatpuré, farserede tomater, tomatsuppe, tomatsalat og tomatsauce (sauce aux tomates). Det er nok de færreste der pureer deres tomater selv i dag (jeg tænker at med kvaliteten af danske tomater kan det ikke rigtigt svare sig?). Men tomatsauce og tomatsalat er nok blandt de 10 retter de fleste danskere kan, selv uden at kigge i en kogebog (eller på MADindex.dk). Fru Nimbs puré er grundingrediensen i hendes tomatsauce, og den er tilberedt med både nelliker, paprika og persille.

Tomatsaucen jeg præsenterer her, indeholder hverken nelliker, paprika eller persille. Men man kan jo eksperimentere. Den er tilpasset et fleksitarisk køkken, hvor man helst skal sørge for at få dækket proteinbehovet fra bælgfrugter i fraværet af kød. Jeg tilføjer en gulerod eller to for sødmen og fordi de er sunde, men putter man for mange i, går det ud over konsistensen af tomatsaucen. For en vegansk version ville jeg erstatte creme fraiche med soltørrede tomater for fedmen og umamismagen.

Tomatsauce

Tomatsauce er en af grundelementerne i Middelhavskøkkenet og en sund og hurtig hverdagsret der kan bruges til både pasta, pizza og brød
Prep Time10 minutes
Cook Time15 minutes
Total Time25 minutes
Course: Hovedret
Cuisine: Italiensk
Keyword: Middag på en halv time
Servings: 4 personer

Equipment

 • 1 gryde

Ingredients

 • 2 stk gulerødder ikke for store
 • 2 stk løg mellemstørrelse
 • 5 fed hvidløg
 • 1 stk tomatpuré
 • 1 stk dåsetomat
 • 2 stk vand fyld dåsen med dåsetomat med vand to gange
 • 1 stk grøntsagsbouillonterning
 • 1 dl røde linser
 • 2 tsk timian
 • 1 knsp kanel endelig ikke for meget da det hurtigt bliver for dominerende
 • 4 drys tørrede chiliflager
 • 2 spsk creme fraiche 18% erstat evt med en lettere udgave eller soltørrede tomater

Instructions

 • Skær gulerødder, løg og hvidløg og hak dem groft og sauter det i rigeligt olie
 • Tilføj tomatpuré og vend det rundt
 • Tilføj dåsetomat og vand (fyld den tomme dåse to gange med vand)
 • Tilføj bouillonterning
 • Tilføj krydderier og linser og lad det koge i 15 minutter
 • Blend det hele hvis du har følsomme medspisende (mine børn går kolde ved mødet med løg og linser)
 • Tilsæt creme fraiche for en fed og glat konsistens. Smag til med salt

Notes

Tomatsaucen kan varieres i det uendelige. Fordobl chili og server med penne har du penne all’arabiata, tilføj frisk basilikum og du har en klassisk tomatsauce osv. 

Prøv også disse opskrifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.