Soupe à la reine

Enhver skal have råd til at spise en høne en gang om ugen. Dette var ifølge legenden visionen for den næsten socialdemokratisk-anlagte franske Kong Henrik IV (konge af Frankrig i 1589 – 1610). Hans kone, dronningen, hed Margot (Margrete af Valois) og det er eftersigende hende, der har lagt titel til denne klassiske suppe.

Dronningens suppe er egentligt blot en puréret hønsekødssuppe (den går også under navet “potage à la reine”). Den findes i næsten alle historiske opskriftsamlinger og ældre kogebøger, men er fuldstændigt røget ud af repertoiret i dag (og det var den åbenbart også da Else-Marie Boyhus skrev om soupe à la reine i 1975). Måske blev den slået af pinden da tarteletten kom på banen.

Jeg har studeret opskrifter fra de forskellige historiske kogebøger og tilpasset hist og pist efter forgodtbefindende. De helt gamle opskrifter er ret omstændige. For eksempel skal suppen jævnes med brød, hårdkogte æggeblommer og mandelsaft vrides i, og selve hønsekødet skal sies gennem en sigte (Markus Looft 1766). Mange af de gamle opskrifter mener også, at man skal jævne suppen med æggeblomme direkte i suppen (Mangor 1837) eller ris (Nimb 1888).

Jeg fandt det slet ikke nødvendigt at jævne suppen. Måske fordi hønsekødet skal strække kortere i dag end dengang, og man derfor kan tillade sig at bruge mere kød i forhold til suppe. Jeg syntes også det var for besværligt at vride mandler i suppen (man kan måske prøve med lidt mandelmælk), så de fik en lille ristning på panden og så blev de puttet i suppen som topping. Kylling og mandler fungerer rigtigt godt sammen.

Soupe à la reine

Historisk suppe "Soupe à la reine" er egentligt bare en puréret hønsekødssuppe med mandel i
Prep Time15 minutes
Cook Time4 hours
Hviletid1 day
Total Time1 day 4 hours 15 minutes
Course: Hovedret
Cuisine: Dansk fusion
Keyword: Old school cool
Servings: 4 personer

Equipment

 • Blender

Ingredients

Hønsekødssuppe

 • 1 stk kylling god kvalitet. Jeg brugte en Hopballe kylling som var gigantisk (2,4 kg)
 • 1 l vand
 • 2 stk løg
 • 4 fed hvidløg
 • 1 dusk frisk timian eller anden krydderurt. Persille for eksempel
 • 1 dl hvidvin

Soupe à la reine

 • 2 stk lår fra kyllingen eller andet ukurant kødstykke
 • ½ l hønsefond
 • 1 håndfuld mandler

Instructions

Hønsekødssuppe

 • Fyld kyllingen med lidt hvidløg og timian, og brun den på alle sider i en gryde i godt med smør
 • Dæk kyllingen halvt op med vand (helt hvis du vil have meget suppe) og lad det koge op
 • Fjern urenheder (skum)
 • Tilføj suppeurter, grøntsager (persillerod for eksempel) og evt en sjat hvidvin efter forgodtbefindende
 • Lad kyllingen koge mør og tag den op (og spis evt kyllingen som grydestegt kylling). Skær kødet fra og put skroget tilbage i gryden og lad den koge så længe du gider. Gerne mere end 3 timer
 • Si suppen og gem den i køleskabet til næste dag
 • Tag den kolde suppe og skrab det øverste fedtlag fra

Soupe à la reine

 • Fyld en blender med halvt kyllingekød (rester fra låret for eksempel) og halvt hønsekødssuppe
 • Blend til konsistens er puré og lind
 • Kog suppen op
 • Hak mandler og server dem med suppen

Notes

Soupe à la reine er en oplagt reste-ret. Det kan være omstændigt at lave en hønsefond, men hvis man alligevel er i gang af en eller anden grund, er det bare et lille ekstra step. Jeg stegte kyllingen på dag 1 som grydestegt kylling (og serverede det for mine gæster). Skroget fik lov at koge videre i suppen. På dag 2 blev resterne af kyllingen serveret med fonden som Soupe à la reine.

Prøv også disse historiske retter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.