Alle kulturer har deres version af en form for kødbolle. Frikadelle, meat ball, köfte og kötbullar. Den svenske version hedder kötbulla og er en lille rund version af kødbollen (i modsætning til den danske frikadelle som er mere oval og flad). Den svenske kødbolle laves af oksekød og det der gør den særegen, er krydderiet allehånde. De serveres traditionelt med brun sovs, kartoffelmos, tyttebær og syltede agurker.
Det kan være meget rart at lave svenske kødboller som alternativ til frikadellen. De er børnevenlige og hyggelige, og man man behøver jo ikke servere dem med kartoffelmos (man kan feks nøjes med kogte kartofler). Tyttebær kan erstattes af chutney hvis det er det man har.
Svenske kødboller
Equipment
- Blender
Ingredients
- 500 gr hakket oksekød
- 2 tsk allehånde hakket
- 2 små løg
- 1 klat kartoffelmos kan erstattes af lidt mælk eller creme fraiche
- 1 spsk mel
- 1 stk æg
- 1 tsk salt
- 20 drej med peberkværnen
Instructions
- Skræl løg og blend dem med en stavblender
- Bland løg, oksekød, æg, kartoffelmos/mælk, mel og krydderier
- Bland det hele godt med en ske til konsistensen er fast men blød
- Form farsen til kugler ca 2-3 cm. Brug hænderne og en ske
- Steg de svenske kødboller i smør på pande i ca 10-15 minutter til de har en pæn, brun farve
I svenska köttbullar är det hackat kalv/okse
OK – det må jeg prøve næste gang så! Det smager nu også godt med hakket kalv/flæsk 🙂