Canelé bordelais

Aldrig før har jeg været besat af en madvare, en lille åndsvag kage som efter jeg smagte canelés bordelais første gang. Det er 4 måneder siden, og jeg har undersøgt opskrifter og mere vigtigt – det altoverskyggende problem – hvordan man kunne anskaffe sig de nødvendige forme lige siden. Hvilken slags skulle det være – SKAL det død og pine være kobber, og sender de franske mærker til DK osv. Logistikken venter jeg med til længere nede (til dem der gider læse med så langt). Det korte af det lange er, at jeg har investeret i 14 kobberforme og fået gode råd af en ægte canelé bager fra Canelé Dejean. (Tak !). Og endelig fået bagt cannelés bordelais! Så her følger opskrift og optegnelser.

Canelé bordelais

Denne opskrift passer til 14 medium caneleforme
Prep Time15 minutes
Cook Time1 hour
Hviletid1 hour
Total Time2 hours 15 minutes
Course: Dessert
Cuisine: Fransk
Keyword: Kage
Servings: 14 stk

Equipment

 • 14 caneleforme….

Ingredients

 • 2,5 dl sødmælk
 • 1 helt æg
 • 1 æggeblomme
 • ½ stk vaniljestang kan erstattes af 2 tsk vaniljesukker
 • 1 spsk rom
 • 50 gr mel
 • 125 gr sukker
 • 25 gr smør plus lidt ekstra til at smøre formene

Instructions

 • Kog mælk sammen med den flækkede vaniliestang og smørret. Rør i det konstant så det ikke brænder på. Si mel og sukker sammen i en skål imens og bland det sammen med de hele æg og æggeblommer. Når mælken har kogt, tag den af blusset og bland mel/ægblandingen i og rør rundt. Konsistensen skal være som pandekagedej og det er OK den er lidt flydende (mere ned the average kagedej). Tilsæt til sidst rom og lad dejen hvile på køl en times tid.
 • Varm ovnen op på max temperatur (ca. 250 gr), og smør formene med lidt smør (bland evt bivoks i – det giver det flotteste resultat siger rygtet). Ikke for meget smør i formene. Hæld dejen op i formene indtil ca. 1 cm fra kanten. De kan godt hæve sig lidt i formen. Lad dem bage på max temperatur i 12 minutter. Skru derefter ned på 180 gr og giv dem derefter 45 minutter. Det kommer lidt an på ovnen, så man må prøve sig frem.

Notes

Øvelse gør mester, er det ikke det de siger?
Opskrift på canelé de Bordeaux – fransk kage med vanilje og rom

Et par ord om canelé forme

Der findes tre forskellige størrelser canelé (lille, medium og stor – eller petit, moyen og grand) og tre forskellige typer former – kobber, silikone og stål. Jeg har købt medium forme, for selvom jeg synes de helt små er meget delikate små hapsere, så får man lidt mere kage i medium og den er stadig en hapser man kan spise i en eller to bidder. De store er efter min mening for store.

Jeg har ikke prøvet hverken stål eller silikone, men internettet siger, at konsistensen på ydersiden af kagen ikke bliver som en ægte canelé skal – helt sprød og karameliseret. Det er kun kobber der kan transportere varmen korrekt rundt og give kagen den jævne, karameliserede og sprøde overflade. Jeg investerede i et par kobberforme fra Skjalm P. Det var før jeg havde researchet hvad de koster og hvilke tilbud der er, og det var i øvrigt lige op til jul så pengene sad løst på mig. Jeg VILLE hjem med caneléforme og jeg købte to (TO!!) stk for de kostede 219 kr stykket.. Putain. Jeg var alligevel ikke klar til at lægge 2000 kr for et nogenlunde sæt, så jeg tænkte vi kunne starte på to. Men hvad skal man med to alene, det går jo ikke.

De sidste 12 har jeg købt direkte af min franske kontakt – og tak for det. Da vi sammenlignede formene, viste det sig, at selv indenfor meget dyre kobberforme er der kvalitetsforskelle. De nye jeg har købt, har kobber på toppen og indersiden (se billedet) er anderledes end de forme jeg købte i Skjalm P som IKKE har kobber på toppen. De er også lidt tungere. Så hvis du er ude på jagt efter kobberforme, så gå efter de franske kobberforme som er kobber hele vejen igennem og hvor du kan se kobberfarven på toppen. I min første test gav begge typer forme nogenlunde ens resultat, så jeg ved ikke om det gør noget. Men det var som sagt første batch og med den investering jeg har lavet, skal der spises mange canelés.

Disse kager kræver ingen forme 🙂

3 Comments

 1. Hej
  Var det muligt du havde et link hvor de rigtige forme kunne købes?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.