Plukfisk

Plukfisk er en gammel, dansk ret, som går helt tilbage til det 18. århundrede. Den optræder i en kogebog for unge fruentimmere fra 1795 (“Underviisning for unge Fruentimmere (…) af egen Erfaring meddeelt af en Huusmoder” dog som “plukkefisk”. I Frøken Jensens kogebog fra 1901 hedder den slet og ret plukfisk. Oprindeligt er det en ret, hvor man bruger rester af kogt torsk. Det bliver ligesom “plukket” og bagt på en opbagt sovs med lidt rasp eller brødkrymmel på toppen. I fruentimmerbogen beskrives den med muskatnød. Fisk sammen med opbagt sovs og muskatnød er ikke langt til nutidens fiskelasagne.

Frøken Jensen indleder sin kogebog med at bashe alle husmødre for at brokke sig over det store arbejde ved husførelse og madlavning. Det er jo altid en god start. Hendes egentlige formål med bogen er at dele sin ekspertise udi husførelsen og her i blandt at manifestere sit mantra:

“alt kan anvendes, intet må gå til spilde, uden det ingen virkelig sparsommelighed”

Selvom jeg synes hun ikke anerkender datidens husmødres kvaler ved madlavning og husførelse (forestil jer lige hvor besværligt det må have været), så er hendes formål sympatisk nok set i nutidens lys. Vi skal og bør bruge alt vi har, for vores egen økonomis skyld (hvorfor forbruge mere og give sine hårdt tjente penge til industrien) og for klimaets og miljøets skyld. Menneskets madspil er den TREDJE største faktor i forhold til at nedbringe CO2 og det er kun ens eget, individuelle forbrug som kan ændre det.

Så hermed velkommen til plukfisk. En rigtig resteret.

Plukfisk

Plukfisk kan laves af andre rester i en vegetarisk version, f.eks ris og hvide bønner
Prep Time15 minutes
Cook Time20 minutes
Total Time35 minutes
Course: Hovedret
Cuisine: Dansk
Keyword: Old school cool
Servings: 2 Personer

Equipment

  • Gryde
  • Ovn

Ingredients

  • 2 dl kogt torsk eller anden type rester af fisk
  • 1 spsk smør
  • 2 dl vand
  • 1 tsk sennep
  • 2 dl rasp eller rester af franskbrød
  • ½ dl purløg til at drysse med eller anden krydderurt
  • 1 spsk hvedemel

Instructions

  • Lav en opbagt sovs. Smelt smør og pisk mel i
  • Tilføj vand når melet er suget op i smørret. Pisk kraftigt til det koger og tykner. Hvis sovsen bliver for tyk, da tilføj lidt ekstra vand.
  • Krydr med salt, peber og sennep.
  • Bland den "plukkede" torst (pulled torsk) i sovsen
  • Læg det hele i et ildfast fad. Drys med rasp/brød
  • Bag det i 15-20 min. Drys med purløg, persille eller dild

Notes

Man kan lave en alternativ version med 1dl ris, 1 dl hvidebønner i stedet. Man kan skifte sennep ud med miso og tilføje hvidløg og ingefær i brødraspen. Derudover kan man tilføje lidt chili. 

Prøv også disse retter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.