Chokolademousse

Chokolademousse er en søjle i bitrokøkkenet, og danner fundamentet for et utal af kager og desserter. Chokolademousse er ligesom frikadeller: et element i de fleste køkkener, og lige så mange meninger om opskriften, som der er husstande. I min research på chokolademousse har jeg stødt på mange forskellige opskrifter. Nogle opskrifter indeholder piskefløde/flødeskum, uden æg. Andre igen indeholder æggeblommer med eller uden piskefløde. Andre igen indeholder ikke piskefløde eller æggeblommer, men kun æggehvide. Det er meget forvirrende!

Jeg har afprøvet forskellige opskrifter, og denne her synes jeg er den bedste. Der er kun æggeblommer, æggehvider, sukker, smør og chokolade i. Det er jo ikke chokoladeflødeskum vi skal lave, men chokolademousse.

Her kommer basisopskriften, den grundlæggende. Herefter kan man bygge på med makroner på toppen, grand manier i moussen, flødeskum ovenpå osv. Jeg har skelet til hhv. opskriften på chokolademousse i den klassiske Bistro-bog, og den, der er på DR’s hjemmeside. Begge opskrifter giver den helt simple basisopskrift, men er udformet med mål, der ikke passer med de mål, pasteuriserede æggeblommer og æggehvider kommer i (hvilket er irriterende). Jeg har derfor tilpasset opskriften, så den stemmer overens med de små bægre, man køber hvider og æggeblommer i.

Vær opmærksom på, at det kan være svært at lave en mindre portion , end den angivede. Hvis man kun laver halv portion, skal man piske 1 bæger æggeblomme med sukker, og det er svært at få piske ordentligt med så lille en mængde. 2 bægre derimod er helt fint. Så jeg vil anbefale at lave de 6 portioner, uanset hvor få, man skal være om dem. De bliver altid spist.

Chokolademousse kan fint laves dagen før – den smager bedst, når den har stået på køl natten over. Som minimum skal den have 3 timer på køl inden servering.

Chokolademousse

Chokolademousse kan fint laves dagen før – den skal minimum have 3 timer på køl inden den skal spises
Prep Time5 minutes
Cook Time15 minutes
Hvile12 hours
Total Time12 hours 20 minutes
Course: Dessert
Cuisine: Fransk
Keyword: Chokolade
Servings: 6 portioner

Equipment

 • Elpisker, to mellemstore røreskåle

Ingredients

 • 200 gr chokolade ikke over 70%. Man kan godt skære ned på mængden af chokolade. Med en god kvalitet 70% (Lindt) chokolade er 130 – 150 gr (1,5 plade) nok
 • 80 gr smør
 • 4 stk æggeblommer dvs 2 bægre
 • 40 gr sukker
 • 3 stk æggehvider dvs 2 bægre

Instructions

 • Smelt chokolade og smør over vandbad. Tag det af og lad det køle lidt ned. Det behøver ikke blive afkølet helt, bare det ikke er brændende varmt når det skal blandes
 • Pisk æggeblommer og 2/3 del af sukkeret til de er lysegule og luftige. Det her er det vigtigste punkt i tilblivelsen af moussen. Pisk i 8 minutter. Det er lang tid, men hvis man pisker for lidt, bliver det til en tung, klæg mousse. Hvis man pisker 8 minutter, sikrer man at det bliver en luftig og lækker mousse.
 • Pisk æggehviderne med resten af sukkeret i en skål for sig selv. De skal piskes ret stive, så marengsen står i små toppe. Som tommelfingerregel skal man piske omkring 3-4 minutter.
 • Bland den smeltede chokolademasse i æggeblommerne. Gør det i mindre portioner ad gangen mens der røres med ske.
 • Vend til sidst æggehviderne i forsigtigt. Sørg for at det bliver blandet godt og at der ikke er striber i.
 • Fordel chokolademoussen i serveringsglassene eller skålene. Man kan eventuelt komme det i en sprøjtepose for at undgå ujævn fordeling. Der skal være nok til 6 glas omkring 1 dl pr glas. Er der ikke det, har du ikke pisket din mousse ordentligt og det bliver en massiv masse

Notes

Chokolademousse er taknemmelig hvad angår pynt. Personligt synes jeg bedst om den minimalistiske tilgang og ikke en overbelæsset dessert. Lidt hindbær og lidt blåbær giver et fint syrligt modspil. Alternativt lidt mandelkrokant med et mynteblad. 

Mere med chokolade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.