Jollof Rice

Nogen vil måske kalde denne ret for tomatris, for det er hvad det er: ris kogt i tomatsovs. Men jollof rice er mere end det, det er et halvt kontinents yndlingsret (man kan vel ikke tale om nationalspise. Pan-nationalspise måske). Jollof er sproget (eller et af dem) man taler i Senegal, og efter sigende stammer Jollof rice fra Senegal. Der findes variationer i hele Vestafrika, og der kæmpes i mellem Ghana, Nigeria og Senegal om hvor man får den bedste Jollof rice.

Der er ikke særlig mange regler, når det gælder jollof rice (og jeg overskrider muligvis de få, der er). Man kan lave det vegetarisk, man kan servere kylling eller skaldyr til. Det kan være mere eller mindre spicy. Jeg har valgt at fortolke retten med danske grøntsager. Det giver ikke mening for mig at lave det på kasava, når det ikke gror her (og når man skal til Nørrebro for at få det). Hvidkål fungerer rigtigt godt i en krydret tomatsovs som denne. Man bør spise mere kål sådan helt generelt, fordi det er muligvis den sundeste grøntsag, der findes (og folk på disse breddegrader var kradset af for længst havde det ikke været for hvidkålen). Ofte optræder rød peber også i opskrifterne, og aubergine skulle også være godt i jollof rice. Jeg kan godt lide at lave jollof rice bare med hvidkål og tomat, og så servere jollof rice med kæmperejer til (selv om de ikke lige frem er lokale). Det er ingredienser, som man kan have liggende i sit forrådskammer og derfor er jollof rice sådan en ret, jeg laver, når det egentligt er ved at være tid til at købe ind (men jeg ikke gider).

Jollof rice

Jollof rice i krydret tomatsovs med tigerrejer
Prep Time15 mins
Cook Time40 mins
Total Time55 mins
Course: Aftensmad, Hovedret
Cuisine: Afrikansk, Vestafrika
Keyword: Ris, Tomat
Servings: 2 portioner

Ingredients

Tomatsovs

  • 2 dl soffritto dvs. 2 fed hvidløg. 1 løg, 1 gulerod, 1 bladselleri stængel fint hakket
  • 1 dåse tomatpuré á 140 gr
  • 6 dl vand
  • 1 stk bouillonterning
  • 1/4 stk hvidkål
  • 2 dl ris ganske almindelige parboiled er fine
  • 1 pose tigerrejer ca 10 per person

Krydderiblanding

  • ½ tsk chiliflager
  • ½ tsk kanel
  • ½ tsk karry
  • ½ tsk paprika
  • ½ tsk gurkemeje
  • ½ tsk stødt koriander
  • ½ tsk muskatnød
  • ½ tsk spidskommen
  • 2 knsp salt

Instructions

  • Hvis du laver jollof rice med rejer, så start med at tage dem ud af fryseren og stil dem til afdrypning

Tomatsovs

  • Skræl hvidløg, løg, gulerod og bladselleri og hak det så fint du orker
  • Sauter soffritto (altså hvidløg, løg, gulerod, selleri) i et minut eller to i rigeligt olivenolie
  • Kom tomatpure ved og bland det godt
  • Kom vand og bouillon ved og lad det koge op
  • Skær hvidkål ud i store bidder (som du ønsker)
  • Kom krydderiblanding i og dernæst hvidkål
  • Kog i ca 15 minutter til hvidkål er mørt men stadig sprødt

Ris

  • Kom ris i en lille gryde
  • Kom tomatsovs ved svarende til den mængde vand, man skalkoge ris i. Dvs til 2 dl ris ca. 4 dl væde. Undgå de store stykker hvidkål.
  • Kog risene og spæd til med tomatsuppe, hvis der mangler væde. Der skal lidt mere væde til end normalt, når man koger ris

Rejer

  • Kæmperejer steges på en pande i nøjagtigt et minut på hver side. Dryp med lidt af tomatsovsen, så de får lidt krydderi og farve

Notes

Server hvidkålen som topping ved siden af risene med lidt friske krydderurter (f.eks basilikum eller bredbladet persille). 

Passer med

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.