Veganske pandekager

Man har spist ærter i Norden siden bronzealderen. For at sikre lang holdbarhed blev de tørret og kunne på den måde være forråd gennem vinteren. Nogen gange føles mit køkken som en vinter i dansk 1800 tals bondegård, fordi det ugentlige indkøb trænger sig på og fadeburet følgeligt er halvtomt. Der er mange gode ting at sige om det vegetariske køkken, og man kan således tilføje logistik til listen, da lang holdbarhed og umiddelbar tilgængelighed er med til at holde indkøbene til at være en ugentlig foreteelse hvilket alt andet lige hjælper lidt i et fortravlet storbyliv med børn og rod (og fuldtidsarbejde).

Således inspireret af Weekendavisens madklumme om kikærtemel og et kig i skabet satte jeg 4 dl gule flækærter i blød for at se om man kunne lave en form for pandekager eller kroketter af dem (og se om de ville blive bedre end de traditionelle polske kartoffelpandekager jeg lavede for nyligt).

Resultatet blev overvældende godt og jeg kan kun anbefale andre at forsøge sig med flækærter som grundbase til plantebaserede pandekager eller kroketter eller røsti. Flækærternes konsistens bliver ret luftig og egner sig derfor godt til pandestegning.

Veganske pandekager

Den opskrift giver 12 stk
Prep Time15 minutes
Cook Time15 minutes
Total Time30 minutes
Course: Apero, Hovedret
Cuisine: Dansk fusion
Keyword: Vegetarisk

Equipment

 • 1 – 2 pander
 • Food processor

Ingredients

 • 4 dl gule flækærter i blødsat natten over, men IKKE kogte
 • 1 stk bagekartoffel
 • 2 stk små løg
 • 2 cm rød chili skru op for mængden for mere pikant smag. Den er i den milde ende
 • 2 tsk salt
 • 1 spsk olivenolie
 • olie til stegning
 • 3 spsk hvedemel

Instructions

 • Ærterne skal sættes i blød natten over. Når du går i gang, skal ærterne skylles grundigt. Herefter skal de en tur i food processoren så de bliver blendet godt igennem.
 • Skræl kartoflen og riv den i. Skræl løg og riv dem i.
 • Tilføj resten af ingredienserne og bland det hele godt igennem.
 • Opvarm rigeligt olie på en (eller flere) pander. Der skal være rigeligt olie, så det dækker hele bunden. Fordel en spiseske dej med lidt afstand fra hinanden og tryk dem lidt fladere med skeen.
 • Lad dem stege på den første side til de har fået stegekant på medium-høj temperatur. Der går nogle minutter. Når de er brune på siden, kan du vende dem om og give dem et par minutter til de er brune.
 • Forsæt til alle er stegt. Der er ca til 12 stk.

Notes

Server dem med f.eks tomat salsa eller chili til. 

Prøv også disse opskrifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.